Finland

Avaruus | Jeff Bezosin Blue Origin aikoo lennättää ensimmäisen turistin avaruuteen heinäkuussa – Paikka 11 minuuttia kestävälle matkalle myydään huutokaupalla

Blue Origin on kilpaillut erityisesti Space X -yhtiön kanssa Yhdysvaltain hallinnon tilaamien ja kaupallisten avaruuslentojen markkinasta.

Blue Originin New Shepard -avaruusaluksen kantorakettia esiteltiin 33. avaruussymposiumissa Colorado Springsissä, Coloradossa Yhdysvalloissa huhtikuussa 2017.­

Yhdysvaltalaisen datayhtiö Amazonin perustajamiljardööri Jeff Bezosin avaruuden valloitusyhtiö Blue Origin on käynnistänyt verkkohuutokaupan ensimmäisestä varatusta paikasta siviileille tarkoitettuun New Shepard -avaruusalukseen, jonka on määrä lähteä lennolla 20. heinäkuuta, yhtiö kertoi verkkosivuillaan.

Jos matka toteutuu, kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun siviilimatkustaja pääsisi ylittämään avaruuslennolla niin sanotun Kármánin rajan. Tämä unkarilais-amerikkalaisen fyysikon Theodore von Kármánin mukaan nimetty raja on sadan kilometrin korkeudella merenpinnasta sijaitseva taso, jota moni pitää rajana, joka erottaa maan ilmakehän ja avaruuden toisistaan.

”Tämä istuinpaikka muuttaa sen, miten näet maailman”, yhtiö mainosti.

Yhtiö ei kertonut tarkemmin, paljonko lipun kaavaillaan maksavan. Huutokauppa pidetään salaisena, ja se jatkuu kesäkuun 12. päivään.

Lennolla voi ennakkotietojen mukaan kokea painovoimattomuuden tilan ja katsoa maata avaruudesta parin minuutin ajan.

Kokonaisuudessaan matkan on arvioitu kestävän noin 11 minuuttia lähdöstä laskeutumiseen.

Miljardeja euroja rahoitusta kerännyt Bezosin lempilapsi Blue Origin käy kilpajuoksua kaupallisesta avaruudenvalloituksesta muun muassa Richard Bransonin Virgin Galactic -yhtiön ja Elon Muskin SpaceX -yhtiön kanssa. Ne eivät ole vielä ilmoittaneet siviilien lennättämishaaveilleen aikataulua.

Lue lisää: Näkymä kuin taivaasta ja viisi minuuttia painottomuutta – Avaruusturismi on alkamassa, ja tätä kaikkea matkalipulla saa

Jeff Bezos ilmoitti aiemmin tänä vuonna astuvansa syrjään Amazonin toimitusjohtajan tehtävästä. Samalla hän kertoi haluavansa käyttää tähänastista enemmän aikaa Blue Origin -hankkeeseen.

Blue Origin on kilpaillut erityisesti Space X -yhtiön kanssa Yhdysvaltain hallinnon tilaamien ja kaupallisten avaruuslentojen markkinasta.

Elon Muskin SpaceX voitti Blue Originin tarjouskilpailussa, jossa Nasa kilpailutti yhteistyökumppania astronauttien kuulentoon 2024, joskin päätöksestä on valitusmenettely käynnissä, Financial Times kertoo.

New Shepard on nimetty ensimmäisenä avaruuteen päässeen yhdysvaltalaisen Alan Shepardin mukaan. Keskiviikkona tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Shepard pääsi avaruuteen, ja ilmoitus julkaistiin osin tuon päivän kunniaksi.

Blue Origin ei suostunut kertomaan aikooko Jeff Bezos itse osallistua lennolle. Lennolle mahtuu kuusi henkilöä.

Football news:

Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro
Mendieta about 1:1 with Poland: Spain acted very monotonously
Lewandowski about 1:1 with Spain: Our plan worked. Poland will not be the favorite in the game against Sweden
Pau Torres: Spain will do everything to reach the next round of the Euro. You need to believe in yourself
Enrique pro 1:1 with Poland: I expected more superiority from Spain. No one said that it would be easy
Rodri ob 1:1 with Poland: We are very disappointed. The pitch was not in the best condition, but this is no excuse