Finland

Entiset veriviholliset Etiopia ja Eritrea allekirjoittivat rauhansopimuksen

Välien lämpeneminen alkoi aiemmin tänä vuonna.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ja Eritrean presidentti Isaias Afwerki ja Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ja Eritrean presidentti Isaias Afwerki allekirjoittivat rauhansopimuksen, keskellä Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdulaziz.Bandar Al-Jaloud / Saudi Royal Palace

Vanhat viholliset Etiopia ja Eritrea solmivat sunnuntaina rauhansopimuksen, jonka tarkoituksena on lopullisesti normalisoida naapurimaiden välit, kertoo muun muassa Washington Post (siirryt toiseen palveluun).

Etiopian ja Eritrean välit alkoivat lämmetä aiemmin tänä vuonna ja heinäkuussa maat solmivat diplomaattisuhteet ja ilmoittivat, etteivät ne enää ole sodassa. Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ja Eritrean presidentti Isaias Afwerki allekirjoittivat rauhansopimuksen Jeddassa Saudi-Arabiassa. Paikalla oli myös muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Rauhansopimuksen yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen, mutta Etiopian ulkoministeriön mukaan sopimus on seitsenkohtainen.

– Rauhansopimus johtaa suhteiden normalisointiin maiden välillä. Pohjana ovat maiden ja niiden kansojen läheiset maantieteelliset, historialliset ja kulttuurilliset suhteet, Saudi-Arabian hallituksen tiedotteessa sanottiin.

Eritrea oli pitkään Etiopian maakunta ja itsenäistyi veristen vaiheiden jälkeen vuonna 1993. Vuosina 1998–2000 rajakiista aiheutti maiden välisen sodan, jossa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä.

Tänä vuonna pian Abiyn noustua pääministeriksi Etiopia ilmoitti luovuttavansa Eritrealle kiistanalaisen raja-alueen. Välien lämpeneminen on mahdollistanut esimerkiksi lennot maiden välillä.

Yli 100 miljoonan asukkaan Etiopia on väkiluvultaan Afrikan toiseksi suurin maa. Viiden miljoonan asukkaan Eritreaa pidetään yhtenä maailman sulkeutuneimmista maista.

Football news:

Hazard has an ankle problem and may miss the game with Alaves
Agent Fedele: Manchester City are very close to buying Coulibaly
West ham Moyes can sign Lingard and Jones from Manchester United, if not relegated from the Premier League
Ennio Morricone's heart belonged to music and rum. The composer was asked to write the club's anthem, and Totti went to his hit
Leipzig have signed forward Hwang Hee-Chan from Salzburg. He took the number 11 that Werner played under
Inter wants to sign Kessie. Milan previously refused to exchange for Gagliardini
Showsport supports the journalist Ivan Safronov, accused of treason. This is a very suspicious case