Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Eurooppa | Ulkoministeri Haavisto: Suomesta Etyjin puheen­johtaja 2025 – Suora lähetys käynnissä

Etyjin eli Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön puheenjohtajana Suomi haluaisi elvyttää niin sanottua Helsingin henkeä vuodelta 1975.

Suomesta tulee Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin puheenjohtajamaa vuonna 2025, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistai-iltana.

Suomi on tavoitellut puheenjohtajuutta, koska vuonna 2025 tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingin Ety-kokouksesta.

Helsingin Ety-kokous vuonna 1975 oli presidentti Urho Kekkosen pitkän valtakauden ulkopoliittinen merkkipaalu, joka vahvisti Suomen kansainvälistä asemaa.

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti modernia versiota Helsingin hengestä viime maaliskuussa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan.

”Etykin nähtiin osaltaan johtaneen muutokseen – vapauden, demokratian ja oikeuksien vahvistumiseen koko maanosassa”, Niinistö kirjoitti.

”Vuonna 2025 edessä on Etykin 50-vuotisjuhla. Jääkö se vain muistotilaisuudeksi, vai pyritäänkö kunnianhimoisempaan?”

Helsingin vuoden 1975 Ety-kokousta isännöi presidentti Urho Kekkonen.

Etyj on löyhä turvallisuusjärjestö ja alueelliselta kattavuudeltaan periaatteessa valtava. On tapana sanoa, että ”se yltää Vancouverista Vladivostokiin”.

Etyjillä on 57 osallistujamaata. Voi sanoa, että tämä on samalla Etyjin vahvuus ja heikkous.

Vahvuus se on sikäli, että Etyjin pöydän ääreen kokoontuvat kaikki Euroopan turvallisuuden kannalta keskeiset valtiot, Venäjästä ja Yhdysvalloista alkaen.

Jos Etyj-maat pääsevät yhteisymmärrykseen tai pystyvät edes keskustelemaan rakentavasti saman pöydän ääressä, kyse on voitosta koko Euroopan turvallisuudelle.

Suomelle sellaisen kokouksen järjestäminen olisi tietysti tärkeä diplomaattinen saavutus.

Etyjin suuri koko on samalla sen heikkous. Jos osallistujamaiden kannat ovat kaukana toisistaan, edellytyksiä järkevälle toiminnalle ei välttämättä ole.