Finland

FT: Koronarokotukset alkavat Euroopassa todennäköisesti vasta ensi vuonna

FT: Koronarokotukset alkavat Euroopassa todennäköisesti vasta ensi vuonna

Euroopan lääkevirasto (EMA) aikoo antaa Pfizerin ja Biontechin koronarokotetta koskevan päätöksensä 29. joulukuuta.

Asiasta kertoneen Financial Times (FT) -lehden mukaan tämä tarkoittaisi, että rokotteen jakelu Euroopassa alkaisi vasta ensi vuonna.

Vaikka EMA antaisi Pfizerin ja Biontech -lääkeyhtiöiden valmisteelle myyntiluvan, kansallisten viranomaisten pitää vielä hyväksyä virusrokote, ennen kuin sitä voidaan alkaa käyttää. FT kertoo, että tähän menee kolme, neljä päivää.

Myös biotekniikkayhtiö Moderna hakenut myyntilupaa omalle rokotteelleen Euroopassa. FT:n mukaan EMA antanee sitä koskevan vastauksensa tammikuun 12. päivänä.

Moni maa on odottanut, että rokote voitaisiin saada käyttöön ennen vuodenvaihdetta. Esimerkiksi Saksassa viranomaiset ennakoivat sunnuntaina, että sitä saatettaisiin alkaa jakaa jo joulukuussa.

Myös Suomessa on ennakoitu asian edistyvän lähiviikkoina. Fimean Marjo-Riitta Helle kertoi STT:n mukaan tänään EMA:n tietoihin viitaten, että ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa jo joulun ja uudenvuoden tiedoilla.

Sekä Pfizerin ja Biontechin että Modernan rokotteen teho on tähänastisissa testeissä ollut 95-prosenttinen.

Myös niiden kilpailijat Oxfordin yliopisto ja AstraZeneca ovat julkistaneet tuloksia yhdessä kehittämästään rokotteesta, mutta se on tehonnut 70-prosenttisesti. FT:n lähteiden mukaan niiden valmisteen päästämistä markkinoille voitaisiin tutkia tammikuussa.

Football news:

Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected
Wilder on registration in the Premier League: I don't want to talk about the beginning of an incredible rescue. We just want to show what we are worth
Ronald Koeman: Barcelona in a difficult month with an abundance of outings showed character and deserved their victories
Frankie de Jong: I started to play closer to the penalty area, so I score more
Manchester United's 13-match unbeaten streak in the Premier League was Interrupted