Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hallitus | Hallitus sopi vastauksesta keski­viikon väli­kysymykseen yllättävän sopuisasti

Edellisellä kerralla hallitus riiteli monta päivää ja iltaa välikysymys­vastauksen sanamuodoista. HS:n hallituslähteiden mukaan tällä kertaa vastauksen tekeminen sujui ilman riitoja.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen vastaa keskiviikkona opposition maatalouden kriisiä koskevaan välikysymykseen. Kurvinen kuvattuna 15. marraskuuta. Kuva:  Markku Ulander / Lehtikuva

Koko syksyn riidellyt hallitus on kaikessa hiljaisuudessa saanut varsin sopuisasti vastauksen maatalouden kriisin hoitoa koskevaan opposition välikysymykseen.

Hallitus vastaa välikysymykseen keskiviikkona. Vastaajana on maa- ja metsätalous­ministeri Antti Kurvinen (kesk).

Välikysymys on kansanedustajien keino mitata hallituksen tai yksittäisen ministerin luottamusta. Hallitus kaatuu, jos välikysymyksen jälkeisessä luottamusäänestyksessä enemmistö äänestää hallitusta vastaan.

Lue lisää: Oppositio jätti väli­kysymyksen maa­talouden tukemisesta

Edellisen kerran hallitus vastasi opposition välikysymykseen marraskuussa. Silloin hallitus riiteli metsäpolitiikkaa koskevan välikysymysvastauksen sisällöstä monta päivää ja yötä, kun keskusta vaati jatkuvasti muutoksia.

Lue lisää: Keskusta väittää saaneensa hallituksen ennallistamis­kiistassa suuren voiton – mutta saiko se?

HS:n hallituslähteiden mukaan tällä kertaa vastauksen tekeminen meni ilman riitoja. Kaikki hallituspuolueet hyväksyivät maa- ja metsätalousministeriössä laaditun vastauksen maanantaina iltapäivällä.

HS:n tietojen mukaan vihreät vaati joitakin muutoksia osaan, jossa viitataan mahdolliseen maatalouden tukemiseen jatkossa.

Vastausta kuvaillaan yllätyksettömäksi ja virkamiestyyliseksi.

Keskusta on esittänyt maataloudelle tukipakettia, jonka suuruus on vaihdellut. Aluksi se oli lähes 300 miljoonaa euroa, ja viimeisimpien mutta ei lopullisten laskelmien mukaan vaatimus olisi noin 130 miljoonaa euroa.

Muut hallituspuolueet pysäyttivät neuvottelut tukipaketista sen jälkeen, kun keskusta vaati luonnonsuojelulakiin muutoksia yhdessä opposition kanssa, vaikka keskusta oli aikoinaan hyväksynyt lakiesityksen.

Tämä hermostutti kaikki muut neljä hallituspuoluetta. Tätä ennen keskusta oli aiheuttanut närää muun muassa silloin, kun se ei enää hyväksynytkään itselleen vaikeita jäljelle jääneitä hallituksen lakisuunnitelmia.

Lue lisää: Muut hallitus­puolueet uhkasivat, ettei keskusta saa maa­talouden tukipakettia, jos se vesittää luonnon­suojelulakia

HS:n tietojen mukaan maatalouden tukipakettia ei varsinaisesti mainita vastauksessa, mutta siinä ei myöskään suljeta pois mahdollisuutta, että maatalous voisi saada vielä tukea.

Hallituksen puheenjohtajista koostuva viisikko kokoontuu keskiviikkona ennen välikysymysvastausta.

Kokouksessa käsitellään ennen kaikkea sitä, lupaako keskusta toimia hallituksessa yhteisillä pelisäännöillä. Hallituksen toimintakyky ja jopa jatko riippuu keskustan vastauksesta ja siitä, kykeneekö kannatuskriisin hermostuttama keskustan eduskunta­ryhmä pitää sanansa.

Myöskään maaseudun tukipaketti ei etene ainakaan tämän vuoden puolella, jos keskustan vastaus ei tyydytä muita hallituspuolueita.

Lue lisää: Keskustassa on nyt aiempaa vähemmän haluja lähteä hallituksesta

Opposition eduskuntaryhmät jättivät välikysymyksen perjantaina 18. marraskuuta. Välikysymyksen aiheena on suomalaisen maatalouden kriisi ja kotimaisen ruuan­tuotannon turvaaminen tulevaisuudessa.

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.​