Finland

Hallitus peruutti kiistellyistä valmiuslain pykälistä – Marin: ”Selvitetään oikeudellisesti vielä kertaalleen”

Pääministeri Sanna Marin kertoi asiasta Twitterissä.

Hallitus selvittää uudelleen valmiuslain 106. ja 107. pykälien käyttöä, Sanna Marin sanoo.­

Hallitus selvittää uudelleen valmiuslain 106. ja 107. pykälien käyttöä. Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan pykäliä ei tätä ennen käytetä.

Marin piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi valtioneuvoston todenneen yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa poikkeusolot.

Marin kertoi tilaisuudessa majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta. Tarkoitus on, että ravintolat sekä muut ravitsemisalan yritykset suljettaisiin asiakkailta väliaikaisesti kolmeksi viikoksi.

Ihmetystä tilaisuudessa herätti se, että hallituksella ei tässä vaiheessa ole välitöntä tarvetta valmiuslain perusoikeuksia rajoittavien valmiuslain II osan toimivaltuuksien käyttöönotolle. Hallitus kuitenkin kertoi, että valmiuslain 15 luvun säännöksiä 106 § ja 107 § on välttämätöntä alkaa soveltaa poikkeusolojen toteamisen jälkeen.

Säännös 106 § koskee hallintoviranomaisten viestintää poikkeusoloissa ja 107 § toimivallan ratkaisemista.

Asiaa on ihmetellyt muun muassa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

– Mihinkään ei kuitenkaan päästä siitä, että myös nämä pykälät kuuluvat valmiuslain toiseen osaan, jonka säännökset voidaan ottaa käyttöön vain valmiuslain 6 §:n 1 momentin mukaisesti valtioneuvoston asetuksella. Asetusta ei annettu, joten valmiuslain 106-107 §:n soveltaminen on lainvastaista, ja sen vuoksi myös valmiuslain sovellettavaksi ottaminen kokonaisuudessaan on tapahtunut lainvastaisesti, Scheinin kirjoitti tänään perustuslakiblogissaan.

Football news:

Neymar was named the best player of the week in the Champions League
Fans turned to Agnelli with criticism of the reform of the Champions League: You will only increase the gap between the rich and the rest in the expectation that fans will sacrifice time and money
If you put a judge, Hitler and Napoleon, and give me two bullets, I would put both of them in the judge. The coach of the student league conquered the English-language Internet
Real Madrid expects Ramos to leave. The club thinks it has a better offer (Cadena SER)
Owen Hargreaves: Cavani as an insurance policy for Manchester United. He needs to be kept, he is a great scorer
Armed men robbed Smalling's home in Rome. A player with his wife and child were inside
He was such a small, fat kid who was always hanging around with his PlayStation. Remembering Sergio Aguero before City