Finland

Halloween-hauskuuksista ei tarvitse luopua korona-aikanakaan – lastenlääkäri antaa vinkit turvalliseen juhlintaan

Lastenlääkäri Erik Qvist on sitä mieltä, että lapset tarvitsevat iloa synkän koronasyksyn keskelle.

Kuvassa on haamuksi pukeutunut ihminen.

Pienet lasten halloween-juhlatkin voi järjestää, mutta riskiryhmäläisiä niihin ei tule kutsua. Arkistokuva on viime vuodelta Australiasta.Steven Saphore / EPA

Moni hauska asia on peruttu tältä syksyltä, mutta halloweenillä on iso etu puolellaan. Sitä juhlivien asuihin kun kuuluvat usein maskit luonnostaan, toisin kuin vaikka Linnan juhlien iltapukuihin.

– Somistukseen kuuluvat normaalistikin maskit, eli se asia on ikään kuin hoidettu, sanoo lastenlääkäri Erik Qvist Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalta.

Qvist on sitä mieltä, että lapset tarvitsevat iloa koronasynkkyyden keskellä. Siksi halloweenin vietto karkki vai kepponen -kierroksineen on tärkeä, kunhan muistaa noudattaa turvallisuusohjeita.

Qvist listasi Ylelle vinkkejä turvallisen halloweenin viettoon:

Karkki vai kepponen -kierros turvavälillä

Kierrokseenhan yleensä kuuluu vain ovellakäynti eikä sisällemeno, joten siinä mielessä karkkikeppostelu on turvallista. Kierroksen kohde voi halutessaan käyttää maskia. Turvavälit täytyy myös muistaa, vaikka karkinantaja olisi rakas mummo tai pappa. Riskiryhmäläisen halaaminen kun on valitettavasti edelleen kiellettyä.

Ei yhteistä isoa karkkikippoa

Oven avaajan ei kannata missään nimessä laittaa kaikkia karkkeja kulhoon niin, että lapset siitä niitä itse ottavat. Karkkien on hyvä olla käärepaperissa. Niiden antaja voi laittaa ne valmiiksi esimerkiksi erillisiin kuppeihin. Karkkia käsitellessä täytyy antajan muistaa hyvä käsihygienia, eivätkä hanskatkaan haittaa tee.

Liikkeelle vain parin kaverin kanssa

Korona tautina ei ole lasten parissa suuri ongelma, mutta siitä huolimatta suuressa laumassa ei kannata liikkua. Toisaalta karkkikepposteluun normaalistikin lähdetään vain yhden tai kahden kaverin kanssa, joten tästä aiheesta tuskin tulee suurta vääntöä.

Poikkeusaikana kaikki eivät avaa ovea

Iäkkäämpi sukupolvi ja muut riskiryhmäläiset eivät välttämättä avaa ovea koronaepidemian takia. Asia kannattaa hyväksyä ja siitä on hyvä kertoa lapsille ennen kierrosta.

Halloween-bileet pienellä porukalla

Korona-aikanakin lapset ovat pitäneet synttärijuhlia, mutta ne harvoin ovat mitään suuria massatapahtumia. Pienet lasten halloween-bileetkin ovat ihan ookoo, mutta riskiryhmäläisiä niihin ei tule kutsua.

Vain terveenä kierrokselle ja juhliin

Kaikkein tärkein vinkki on se, että keppostelukierrokselle tai juhliin ei mennä, jos on pieniäkin oireita. Myös karanteenissa ollessa täytyy pysytellä kotona, vaikka karkkikierros kuinka houkuttaisi.

Lue myös:

Halloweenin vietto on lapsille jo perinnettä – merkkipäiväksi siitä ei vielä ole

Halloween tuli jo Suomeenkin

Halloween-videoita maailmalta: Naamiaisissa mukana koiria, trumpeja ja clintoneja

Halloweenjuhliin ei marketrihkamaa tarvita – näin koristeltiin maalaistalo Hollolassa

Tältä näyttävät Ylen lukijoiden karmeimmat Halloween-kuvat

Football news:

Goodbye, Dad Buba Diop. Thanks to you, I lived the most memorable tournament of my childhood
Nuno about 2:1 with Arsenal: We played amazing, very proud. Jimenez recovered
Arsenal scored 13 points in 10 opening matches - the worst result in 39 years
West Brom can be bought by us investors. The Chinese owner of the club wants 150 million pounds
Lampard on Mourinho's words about ponies: You have Kane, Son, bale and alli. We are all fighting to win the Premier League
Mourinho on winning the Premier League: Tottenham are not in the race, because we are not a horse, but a pony
Laurent Blanc: I will return to football, but in children's. Now coaches are being asked to increase the cost of players, I don't like it