Finland

Heinolassa mitattiin 30 astetta lauantai-iltapäivänä – alkuviikosta voivat paukkua jopa ennätykset

Lämpimin ilmamassa majailee itäisen Suomen yllä. Hellevaroitukset jatkuvat juhannusviikon alkuun, mutta ensi viikonloppua kohden epävarmuus kasvaa.

Olli-Pekka ja Viena Jauhiainen viettivät hellepäivää Aurinkolahden uimarannalla Itä-helsingissä. Isä juo helteellä mieluiten vettä, mutta olutkin maistuu. Neljävuotias Viena haluaa pillimehua ja vettä. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Suomeen saapunut lämmin ilmamassa on nostanut lämpötilan tänään 30 asteeseen, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Heinolassa mitattu 30,1 asteen lämpötila on kuluvan kesäkuun korkein. Vuoden tähän mennessä korkein lämpötila mitattiin kuitenkin jo toukokuussa, jolloin Ilomantsissa raportoitiin 30,8 asteen helteestä.

Huomenna sunnuntaina hellelukemia mitataan maan etelä- ja itäosista. Kylmä rintama liikkuu pohjoisemmaksi ja korkeita lämpötiloja mitataan eteläistä Lappia myöten.

Vanha kesäkuinen lämpöennätys mitattiin vuonna 1935, jolloin elohopea kiipesi Ähtärissä 33,8 asteeseen. Meteorologin mukaan ennätystä lähestytään viikonvaihteessa.

– En menisi poissulkemaan lämpöennätyksen rikkoutumista. Sanoisin, että jos se menee rikki, se tapahtuu Itä- tai Kaakkois-Suomessa alkuviikosta, Valta sanoo.

Lapset nauttivat vesileikeistä ja kesähelteestä vesipuisto Aquaparkissa Kouvolassa lauantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lämpöä riittää todennäköisesti juhannukseen asti

Suomen ylle virrannut lämmin ilmamassa on meteorologin mukaan kotoisin eteläisestä Euroopasta. Ilmamassa on asettunut erityisesti itäisen Suomen ylle. Lämpö ja kosteus ruokkivat myös ukkoskuuroja.

– Juhannuksen lähestyessä saattaa tulla kuurosateita, jotka voivat olla varsin voimakkaitakin. Niiden ennustaminen on kuitenkin hankalaa.

Hellevaroitukset jatkuvat juhannusviikon alkuun, mutta ensi viikonloppua kohden epävarmuus kasvaa. Voimakkaatkin ukkoskuurot näyttävät meteorologin mukaan mahdollisilta.

– Melko varmaa on, että viikko jatkuu lämpimänä, mutta miten lämpimänä, siitä on vähän epävarmuutta. Idässä ja kaakossa lämpö todennäköisesti pysyy, siellä se lämpimin ilmamassa majailee, hän sanoo.

Lue myös:

Kuumuutta ja trooppisia öitä tarjolla ainakin juhannukseen saakka – Ilmatieteen laitos antoi varoituksen kovasta helteestä ja kuivuudesta

Loppuviikolle jopa +30 asteen helteitä – viikonloppuna rintamavyöhyke jakaa Suomen kahtia

Rannat täyttyvät viikonloppuna helteiden saapuessa Suomeen – katso videolta, miten Helsingin Hietarannassa polskuteltiin jo perjantaina

Football news:

Chelsea may include Zouma in the deal with Sevilla for Kunde
The Ronaldo Museum has released a limited collection of T-shirts in honor of the 100th goal for Juventus
Real about Varane: Thank you for 10 seasons with 18 trophies. We wish you good luck at a new stage of your career
Ronaldo's sister was hospitalized with pneumonia after covid. She called the pandemic a hoax when Cristiano was infected
Manchester United has announced the transfer of Varane from Real Madrid. The Frenchman will sign a contract after a medical examination
Malen moved to Dortmund from PSV. The deal is estimated at 30 million euros
Barcelona is confident that Moriba will agree to a 3-year contract. In 2024, they want to re-sign him on improved terms