Hongkong

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa on kesäkuun alusta asti osoitettu tasaiseen tahtiin mieltä kiisteltyä lakiesitystä vastaan. Voimaan tullessaan lakiesitys mahdollistaisi rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Hongkongista maihin, joiden kanssa sillä ei ole erillistä luovutussopimusta. Vaikka Hongkong on osa Kiinaa, Hongkongilla ja Manner-Kiinalla on eri lakijärjestelmät, joten luovutussopimus tarvitaan.

Lain vastustajat pelkäävät, että sitä käytetään poliittisiin tarkoituksiin. Nyt lakiesitys on Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan ”kuollut”. Toistaiseksi on epäselvää, onko valmistelu lopetettu vai koko esitys peruttu. Ilmoitusta edelsivät parhaimmillaan miljoonia ihmisiä koonneet mielenosoitukset.

Tuorein mielenosoitus keräsi noin satatuhatta osallistujaa viime sunnuntaina. Hieman yli seitsemän miljoonan asukkaan Hongkong ei mahdu kahdenkymmenen väekkäimmän kiinalaiskaupungin listalle. Joka tapauksessa kaikki Kiinan rajojen sisällä tapahtuvat negatiiviset mielenilmaisut sensuroidaan Kiinan mediassa tehokkaasti.

Ongelmaksi Hongkongin tilanteen sensuroinnissa muodostui se, että kaupunki on maailman mittakaavassa merkittävä kansainvälinen rahoituskeskus.

Hongkongin luovutuslaki ja siihen liittyneet mielenosoitukset ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota. Hongkongissa myös toimivat lähes poikkeuksetta kaikkien kansainvälisten isojen viestimien toimitukset.

Kiinan sosiaalisen median kanavissa kaikki viittaukset ja kuvat Hongkongin mielenosoituksiin on sensuroitu. Tilanne ei ole muuttunut mielenosoitusten jatkuessa. Sama käytäntö näkyy vallitsevan Kiinan medioiden kiinankielisissä versioissa. Niistä on turha etsiä Hongkongin mielenosoituksiin liittyviä uutisia.

”Mielenosoituksista alettiin puhua ulkovaltojen Kiinaan kohdistamana hyökkäyksenä. Lisäksi korostettiin sitä, että kyseessä on puhtaasti Kiinan sisäinen asia.”

Kiinan valtionmedioiden englanninkielisissä versioissa taas jouduttiin tilanteen kärjistyessä tekemään täyskäännös. Aluksi englanninkielisetkin kiinalaismediat vaikenivat Hongkongin tilanteesta. Mielenosoitusten jatkuessa Kiinan ulkoministeriö joutui kommentoimaan mielenosoituksia, kun joukko yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä poliitikkoja vaati Kiinalta kannanottoa.

Kiina joutui taipumaan, ja samalla vaihtui myös englanninkielisen median tapa käsitellä Hongkongin mielenosoituksia.

Mielenosoituksista alettiin puhua ulkovaltojen Kiinaan kohdistamana hyökkäyksenä. Lisäksi korostettiin sitä, että kyseessä on puhtaasti Kiinan sisäinen asia.

Kun lakiesitys jäi ensin tauolle ja koki lopulta ”kuoleman”, Hongkongin hallinnon päätöksille annettiin epäsuoraa tukea myös Manner-Kiinan mediassa.

Nyt mielenosoitukset ovat muuttuneet kerta toisensa jälkeen rajummiksi, kun mielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa. Mielenosoittajat ovat esimerkiksi murtautuneet Hongkongissa parlamenttia vastaavan lainsäädäntöelimen päärakennukseen ja rikkoneet siellä irtaimistoa.

Tapauksista kyllä uutisoidaan, mutta mielenosoittajat esitetään rikollisina mellakoijina.

Sen sijaan uutisoinnin ulkopuolelle jäävät esimerkiksi mielenosoittajien vaatimus poliisin voimankäytön tutkinnasta tai lakiesityksen lopullinen peruuttaminen.

Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Hongkongissa