Finland

HS Espoo | Kaksi naista sai bisnes­idean juoksu­lenkillä ja alkoi asentaa joulu­valoja – Sitten he yllättyivät, miten riippuvaisia suomalaiset kodit ovat jatko­johdoista

Kaksi naista sai bisnes­idean juoksu­lenkillä ja alkoi asentaa joulu­valoja – Sitten he yllättyivät, miten riippuvaisia suomalaiset kodit ovat jatko­johdoista

Espoolaisnaiset keksivät juoksulenkillä liikeidean, jonka suosio on yllättänyt kaikki. Nyt Tulkoon valo -yritys asentaa kausivaloja ympäri pääkaupunkiseutua.

Jenni Katz-Miller (vas.) ja Regina Duzanskaja haluavat valoillaan tuoda iloa pimeyden keskelle.­

Kenties parhaat ajatukset syntyvät lenkillä.

Espoolaiset Jenni Katz-Miller ja Regina Duzanskaja juoksivat heinäkuussa pitkin Espoon keskuspuistoa. Toinen naisista rupesi muistelemaan, miten hirmuinen homma valokoristeiden asennus onkaan syksyisin.

Valot pitäisi kaivaa varastosta, selvitellä, ripustaa ja testata. Siihen kuluisi aikaa, ja koko puuha koettelisi hermoja.

Tai siis miesten hermoja, sillä naiset olivat jo ulkoistaneet puuhan puolisoilleen. Eivät miehetkään valoja silti mielellään asentaneet.

”Pimeys on niin ahdistavaa, että valot on pakko laittaa”, Duzanskaja kertoo.

Ehkä joku muukin tuskailee valojen ripustamisen kanssa, naiset pohtivat. Entäs jos valot saisi pihalle sormea näpäyttämällä, vähän niin kuin monet muutkin palvelut toimivat?

Katz-Miller ja Duzanskaja päättivät perustaa Tulkoon valo -yrityksen. Naiset ovat tunteneet toisensa lapsesta asti, ja heidän lisäkseen yrityksessä on mukana heidän kaverinsa Vasileios Papadopoulos. Papadopoulos asentaa valot kohteissa.

Nyt kolmikko myy kausivalopalvelua ympäri pääkaupunkiseutua. Pakettiin kuuluvat valojen lainaus ja asennus sekä valojen purku. Asiakas voi halutessaan myös ostaa kausivalot omakseen. Palvelusta voi saada kotitalousvähennystä.

Uudessa yrityksessä on ollut paljon opeteltavaa. Minkälainen verkkoalusta sopisi verkkokaupaksi parhaiten, entä miltä toimittajalta valot kannattaisi tilata?

Naiset mainostivat alkuun yritystään hyvin perinteisin menetelmin. He hölkkäsivät yhteisillä juoksulenkeillään ympäri pientaloalueita ja sujauttivat postilaatikoihin mainoskortteja.

”Oppimiskäyrä on ollut iso jo siinä, missä postilaatikoita ylipäätään sijaitsee. Meillä on ollut mahtavaa tekemisen meininkiä”, Duzanskaja iloitsee.

Aluksi yrittäjillä oli yksi tavoite: että homma lähtisi liikkeelle. He halusivat tuoda iloa ja valoa synkän syksyn ja talven keskelle.

Taloudellisen päämääränkin he asettivat. Hieman varovaisesti, mutta kuitenkin.

Tavoite täyttyi jo lokakuussa. Nyt tilauksia on tullut puolet enemmän mitä odotettiin.

Vasileios Papadopoulos ei enää ehdi asentaa yksin kaikkia valoja, vaan osa-aikaisia asentajia on täytynyt palkata muitakin.

”Tämä on lähtenyt pienellä vaivalla leviämään. Olemme saaneet tosi positiivisen vastaanoton”, Jenni Katz-Miller kertoo.

Jenni Katz-Miller (vas.) ja Regina Duzanskaja ovat tunteneet toisensa alakoulun neljänneltä luokalta saakka.­

Yrittäjät tarjoavat tällä hetkellä kolmea eri valopakettia asiakkaille. Kaksi paketeista on standardisoituja, kolmas tehdään mittatilaustyönä asiakkaalle.

Tosin kaikki työt ovat yksilöllisiä, sillä jokainen talo ja piha on hieman erilainen. Suurimpia haasteita on ollut, kun isossa talossa ulkona onkin vain yksi töpseli.

”Jatkojohtojen määrä verrattuna valoihin on ollut yllätys. Vaatii aika paljon jatkojohtoa, että saa hienon talon valaistua”, Regina Duzanskaja kertoo.

Ketkä valoja oikein tilaavat?

Tulkoon valo -yrittäjien mukaan asiakkaita on erilaisia. Kiireiset lapsiperheet haluavat panostaa kivoihin valoihin vaivattomasti. Vanhemmat asiakkaat taas eivät ehkä enää itse pysty kiipeilemään tikkailla valojen kanssa.

Yllättävin asiakasryhmä ovat olleet pienyritykset ja taloyhtiöt.

”Taloyhtiöt haluavat valaista pihaa ja vaikka puita”, Katz-Miller kertoo.

Myös Duzanskajan ja Katz-Millerin miehet ovat tilanneet valopaketit. Eipähän tarvitse tänä vuonna tuskailla valosarjojen kanssa.

”Mieheni oli yksi meidän ensimmäisistä tilaajista”, Katz-Miller kertoo nauraen.

”Siinä vaiheessa ei ollut vielä tullut kovin monta tilausta, joten hän halusi vähän tukemismielessä ostaa sen.”

Kaikille kolmelle yrittäjälle Tulkoon valo -palvelu on ainakin vielä ollut hauska sivutyö päivätöiden ohella.

”On niin ihanaa tehdä töitä yhdessä kavereiden kanssa”, Katz-Miller kertoo.

Yllättävän hyvin alkanut toiminta on kannustanut heitä kuitenkin pohtimaan yrityksen tulevaisuutta. Ensi vuodeksi yrittäjät suunnittelevat peruspakettien lisäksi hieman tavallista persoonallisempia valoratkaisuja.

Sellaisia, joita ei ole totuttu näkemään Suomessa, he hahmottelevat.

Football news:

Setien can lead China's Dalian. Benitez left the club yesterday
Manchester United do not want to join the Super League after the announcement of FIFA and UEFA. Real Madrid and Juve insist on creating a tournament
Sokratis will sign a contract with Olympiakos until 2022 and for 2.5 million euros
Barca defender Dest: I feel insecure. It's important to get it back and play the way it was before
Klopp on the Manchester United game: I don't feel any pressure from outside. All my life I put pressure on myself, so I got used to it
Zlatan about 0:3 with Atalanta: We should go for the result, but we couldn't. No excuses
Ramos and Perez have a very strange relationship. Sergio knocks out new contracts, and Florentino arranges media wars