Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

HS Vantaa | "Tämä ei ikävä kyllä ole ainoa Suomen vesistöjen pohjassa makaava auto" – Suositun uima­lammen pohjassa makaava auto on ollut kaupungin tiedossa jo pitkään

Ruskeasannan lammen pohjasta löytyneen auton ei olisi pitänyt tulla Vantaan kaupungille yllätyksenä.

Ruskeasannan lampeen on heitetty vuosien saatossa kaikenlaista rojua. Kuoppa siivottiin vuonna 2018, mutta autot jätettiin silloin pohjaan. Nyt yksi niistä on valuttanut öljyä. Kuva:  Kimmo Penttinen

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että Ruskeasannan lampeen on valunut vähäinen määrä öljyä lammen pohjalla makaavasta autosta. Entinen kaivoskuoppa on jo vuosikymmenten ajan ollut epävirallinen uimapaikka.

Öljyvahingon jälkitorjunnasta vastaa Vantaan kaupungin kunnossapitopäällikkö Jyrki Vättö, joka kertoi HS:lle seuraavasti:

”Auto poistetaan ilman muuta lammesta, kun tiedetään, että siellä on tällainen ympäristöhaittakin olemassa, vaikkakin vähäinen.”

Se, että auto oli lammen pohjassa, ei pitäisi kuitenkaan olla Vantaan kaupungille yllätys. Auto on ollut lammessa vuosikymmeniä ja se näkyy myös sukeltajan kuvaamassa videossa vuodelta 2009. Pätkiä videosta voi katsoa HS:n jutusta, joka on kirjoitettu vuonna 2020.

Vantaan kaupunki siivosi montun vuonna 2018, ja Vantaan kaupungin maankäyttöinsinööri Teemu Jääskeläinen kertoi HS:lle, että sieltä nostettiin muun muassa sohvakalusto ja kodinkoneita. Kuopan siivous maksoi noin 10 000 euroa.

Miksi myös autoa ei nostettu tuolloin pois Teemu Jääskeläinen?

”Kaupungilla ei ole ollut tarpeeksi järeää kalustoa siihen, ja toisaalta auton nostolle ei ole silloin nähty akuuttia tarvettakaan.”

Vuosikymmeniä lammen pohjassa olleen auton ei katsottu aiheuttavan kenellekään mitään haittaa. Päinvastoin, se on ollut lammella harjoitteleville sukeltajille mielenkiintoinen sukelluskohde.

”Jos olisimme tienneet, että autossa on nesteet sisällä, niin olisimme puuttuneet asiaan”, sanoo Jääskeläinen.

Lampi on pohjavesialuetta, joten nyt kun tiedetään, että auto valuttaa öljyä, on se poistettava.

Vantaan Ympäristökeskuksen johtavan ympäristötarkastaja Maarit Rantataro kertoo, että normaalisti hylätyt romuajoneuvot laputetaan eli niihin laitetaan siirtokehotus. Jos sitä ei noudateta, kunta vie ajoneuvot välivarastoon. Jos autoja ei noudeta, ne joko myydään tai romutetaan.

Veden pohjassa makaavan auton kohtalo on sen sijaan kinkkisempi.

”Tässä tapauksessa en usko, että kukaan on niitä lappuja pohjassa olevaan autoon laittamassa”, Rantataro toteaa.

Jätelaki velvoittaa siivoamaan haittaa aiheuttavat roskat, mutta millä aikataululla siivoaminen toteutetaan, on eri juttu. Vuosikymmeniä lammen pohjassa maannut auto ei välttämättä ole kiireellisyyslistan kärkipäässä.

”Tämä ei ikävä kyllä ole ainoa Suomen vesistöjen pohjassa makaava auto. Vantaan kaupunki kuitenkin reagoi asiaan nopeasti, kun tieto auton öljyvuodosta saatiin”, sanoo Rantataro.

Auto tai autot, sillä lammessa on toinenkin auto ja mopo, yritetään Jyrki Vätön mukaan saada lammesta ylös mahdollisimman pian.

”Toteutussuunnittelu on käynnissä. Autojen nostaminen lammesta ja niiden pois kuljettaminen vaikuttaa suhteellisen haasteelliselta.”

Vätön mukaan autonosturin tuonti lammelle on vaikeaa paikan ahtauden takia ja kaupunki miettii vielä muita vaihtoehtoja. Apuna saatetaan käyttää nostopalloja, joiden avulla autot saadaan pintaan ja voidaan siirtää kuivalle maalle.

Ajoneuvot nostaa lammesta Itä-Uudenmaan pelastuslaitos yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa.

”Nosto-operaatio tehdään todennäköisesti pääosin virkatyönä eli pelastusharjoituksena, jolloin työssä ei varsinaisesti raha liiku”, arvioi Vättö.

Lammen pohjassa on Vätön mukaan yhä muutakin rojua, kuten pakastin, puutarhakalusteita ja ostoskärryt. Niitä ei kuitenkaan poisteta nyt, vaan nosto-operaatiossa keskitytään autoihin, koska niiden katsotaan olevan ympäristölle kaikkein haitallisempia.

Uusia autoja lampeen tuskin enää ajetaan, sillä kaupunki laittoi ajoesteet lammelle johtavalle tielle siivouksen yhteydessä vuonna 2018.

Lue lisää: Sukeltajat löysivät suositun uima­paikan pohjasta ikävän yllätyksen: vanha auton­raato valuttaa öljyä lampeen

Lue lisää: Tältä näyttää suositun uima­lammen pohjassa oleva auton­raato, josta valuu öljyä veteen

Lue lisää: ”Te lähdette nyt menemään!” Nuoret elävät veitsen­terällä vantaalaisella lammella, jonka anarkia saa aikuisten hermot kireälle

Lue lisää: Lentoaseman takana on piilossa kirkkaita mutta vaarallisia lampia, joissa uidaan ja sukelletaan salaa – ”Sitä, joka levitti tietoa paikasta, ei katsottu suopeasti”