Huippulahjakkuus voitti vihdoin – "Tuli se sieltä kuitenkin"

Blackbeard oli omaa luokkaansa Oulu Express-karsinnassa.

Ari Moilanen on Blackbeardin hovikuski. Kuva:  Sari Gustafsson

Blackbeard on tehnyt urallaan pelkästään laadukasta työtä. Se oli muun muassa Suur-Hollola viikonloppuna Hambon kakkonen ja heinäkuun lopun Vermon startissa 3-vuotias hävisi vain muutaman turpakarvan verran Corazon Combolle. Ori pakotti ikäluokan ykköstykin juoksemaan uuden SE-tuloksen 12,8a/2120 metriä. Blackbeard juoksi saman ajan.

Yksi puute lahjakkuudella on ollut ennen tätä päivää, kertaakaan se ei ollut päässyt seremoniakehään. Kyseessä oli noin 20 000 euron voittosummalla kaikkien aikojen kuudenneksi eniten tienannein hevonen, joka ei ole koskaan voittanut.

Kunnes tänään tärähti ansaittu onnistuminen uran yhdeksännessä kisassa. Ari Moilasen ajokki pääsi hakemaan keulapaikan ensimmäisessä kurvissa ja 12,1-vauhtisessa lopetuksessa Blackbeard karkasi helposti muilta.

- Ajattelin, että lähdetään eteenpäin, vaikka jäisi johtavan rinnalle. Päästiin keulaan ja kaikki oli tosi helppoa tänään. Hevonen on tehnyt ihan huikean hienoja esityksiä, mutta ei ole vaan voittanut, Moilanen sanoi voittajahaastattelussa.

Blackbeard on sanan mukaisesti Tapio Lehtorannan luomus ja taidonnäyte. Hän on hevosen kasvattaja, omistaja ja valmentaja.

– Tosi hienoa omalla kasvatilla voittaa. Tämäkin on mennyt aika hyvin, mutta ei ole vaan voittoon yltänyt, tuli se sieltä kuitenkin, yhdeksää hevosta treenaava Lehtoranta huokasi.

Kyseessä oli Oulu Express-karsinta. Finaali ajetaan ensi viikon lauantaina. Voittaja kuittaa perinteikkäässä kilpailussa 18 000 euroa.

– En ainakaan muista, että olisin käynyt Oulussa raveissa. Kiva mennä katsomaan mistä Korpi, Teivainen ja kumppanit ovat lähtöisin, Lehtoranta tunnelmoi.

Ravien kymmenestä lähdöstä kahdeksan oli karsintoja Vermon TammaCup-finaaliin. Ennakkomaksulliseen kilpailuun olivat oikeutettuja osallistumaan päivämäärällä 29.7. enintään 30 000 euroa tienanneet.

Molempien rotujen karsintoja ajettiin neljä.

Lämminveristen finaalissa paalulta pääsevät lähtemään enintään 10 000 euroa tienanneet. Sen rahaisten karsintojen voittajat olivat Mandi More ja Father's Hope.

Isompirahaisten karsinnoissa parhaaksi osoittautuivat El Indeed ja Cream Candy.

Eleettömästi lähes jokaista metriä hallinnut El Indeed on ainakin karsintojen jälkeen kenties se kaikkein suurin suosikki voittamaan finaalin.

– Tänään se esitteli jälleen niitä oikein parhaita puoliaan, kaikki oli tosi helppoa tänään, Elina Laakkosen valmennettavaa ajanut Hannu Torvinen sanoi.

Cream Candy osallistuu viikon päästä 4-vuotiaiden kauden isoimman kisan eli Derbyn karsintoihin.

– Eiköhän me kuitenkin Derby-finaaliin osallistuta, jos niin hyvin käy, tamman ohjastaja ja valmentaja Emma Väre naurahti. TammaCupin finaali ajetaan päivää ennen Derbyä.

Kylmäveristen puolella paalun raja oli 17 500 euroa. Kahdessa karsinnassa voittajat olivat Helmi-Huki ja Valkia.

Takamatkalaisten ensimmäisen karsinnan vei nimiinsä Hollaus. Jälkimmäisessä nähtiin jättiyllätys, kun vain prosentin verran pelattu Tuliopaali jysäytti ykköseksi kolmannesta ulkoa harventaen kuponkipinoa raskaalla kädellä.

– Ei tämä niin iso yllätys ollut itselleni. Jo viime startissa jäi aika paljon varoja. On saatu hevoselle veret kuntoon ja muutenkin terveeksi. Nyt se alkaa pikkuhiljaa nousta sille tasolle kuin viime syksynä ja talvena, Tuliopaalin ohjastaja-valmentaja Miika Tenhunen totesi.

Yllätysvoittajan omistaa kirjailijanakin tunnettu psykologi Annukka Merikallio.

TammaCupin finaalit ajetaan Vermossa perjantaina 2.9. Voittajia odottaa 10 000 euron ykköspalkinto.

Ravien ainoa niin sanottu normaali sarja oli lämminveristen enintään 66 000 euroa tienanneiden ryhmäajo, joka oli myös nuorten ohjastajien Salamakypärät-kilpailusarjan osalähtö.

Jere Hurme tarkkaili Goodygoodytwoshoesin kanssa tilanteita porukan hännillä ja kirivaiheessa lähdön ennakkosuosikki oli täysin omaa luokkaansa.

– Etukäteenkin tarkoitus oli luottaa tämän hyvän kiriin. Jo viimeisellä takasuoralla oli hyvä fiilis, kun muilla näytti olevan jo väsyneitä. Ihan kaikki jäi tänään talteen, Hurme kehui hienon tuloksen 12,5a/2120 metriä noteerannutta tammaa.

Hurme on Salamakypärät-kilpailusarjassa toisena Tino Paldanin jälkeen. Osalähtöjä ajetaan loppuvuoden aikana vielä viisi.