Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

HUSin Lasse Lehtonen: Uuden rokotteen kehitys omikronmuunnosta vastaan veisi puolesta vuodesta vuoteen

Lehtosen mukaan tiedossa on “joitakin tapauksia”, joissa omikronmuunnosta ovat muihin maihin tuoneet rokotetut henkilöt.

HUSin Lasse Lehtonen: Täydellistä suojaa rokotukset eivät tältäkään variantilta anna
HUSin Lasse Lehtonen: Täydellistä suojaa rokotukset eivät tältäkään variantilta anna

Koronaviruksen variantti omikron on levinnyt jo useisiin maihin. HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan tiedossa on “joitakin tapauksia”, joissa omikronmuunnosta ovat muihin maihin tuoneet rokotetut henkilöt.

– Jotkut rokotevalmistajat ovat kyllä jo julkisuudessa ilmoittaneet, että pitävät aika todennäköisenä, että heidän rokotteensa eivät tähän virusvarianttiin niin hyvin tehoaisi kuin näihin aikaisempiin variantteihin, Lehtonen kommentoi maanantain A-studiossa.

Jos omikronmuunnosta vastaan pitäisi kehittää uusi koronarokote, veisi se Lehtosen oman arvion mukaan aikaa puolesta vuodesta vuoteen.

– Vaikka sinänsä nyt tämä rna-teknologia tunnetaan jo paremmin kuin ennen pandemiaa, niin jokaista virusvarianttia vastaan tulee hiukan erityyppinen rokote. Ja sen teho ja turvallisuus täytyy sitten näyttää kuitenkin oikeilla ihmisillä.

EU-maat Suomi mukaan lukien ovat asettaneet matkustuskiellon eteläisen Afrikan maista tuleville. Evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan tämä ei riitä pysäyttämään viruksen tuloa Suomeen.

– Esimerkiksi Belgiassa on jo epäilyä, että siellä oleva tapaus oli maan sisäistä leviämistä, samalla tavalla Briteissä on jo epäilyksiä sadoista tapauksista, jotka ovat maan sisäisiä. Niin tavallaan näillä lentokielloilla ja muilla saadaan varmaan hidastettua sitä, kuinka nopeasti ja kuinka paljon uutta varianttia tulee, mutta ei sitä pysäytettyä saa.

STM:n sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainenkommentoi aikaisemmin maanantaina Ylelle, ettei ole täysin poissuljettua, etteikö viruksen leviämistä Suomeen vielä pystyttäisi estämään.