Finland

Intian virusmuunnos saattaa olla luultuakin ärhäkämpi – voi suistaa Britannian terveyden­huollon uuteen kriisiin

Intiasta lähtöisin oleva virusvariantti saattaa olla jopa 50–60 prosenttia alkuperäistä virusta tarttuvampi.

Britannia aikoo nopeuttaa rokotusohjelmaansa, jotta Intiasta lähtöisin olevan variantin leviämistä maassa saataisiin hillittyä.­

Koronaviruksen niin kutsuttu Intian virusmuunnos saattaa olla luultuakin ärhäkämpi. BBC:n mukaan kansainvälisesti asiantuntijoita huolestuttanut B.1.617.2-virusmuunnos saattaa tarttua jopa 50 prosenttia alkuperäistä virusta herkemmin.

Arvio perustuu Britannian tieteellisen hätätilanneryhmän (Sage) lausuntoon, joka pitää sitä ”realistisena mahdollisuutena”. Ryhmä on Britannian hallituksen neuvoa-antava elin, joka neuvoo keskushallintoa hätätilanteissa.

Joidenkin arvoiden mukaan Intian virusmuunnoksen tartuttavuus voisi olla jopa 60 prosenttia alkuperäistä virusta suurempi, mutta tämä perustuu BBC:n mukaan tietoon sekvensoitujen näytteiden osuuteen kaikista näytteistä, eikä ole varmaa, kuinka hyvin se kuvastaa todellista kokonaiskuvaa.

Britannian pääministeri Boris Johnson varoitti perjantaina, että Intiasta alun perin löydetyn virusmutaation leviäminen maassa saattaa vaikuttaa koronarajoitteiden purkamisen tahtiin.­

Sagen mukaan jo 40 prosenttia tarttuvampi variantti olisi ongelmallinen, ja se johtaisi sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrän merkittävään nousuun ja laittaisi Britannian terveydenhuollon kantokyvyn koetukselle.

Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli aiemmin tällä viikolla Intian virusmuunnoksen ”globaalilla tasolla huolestuttavaksi”.

Huolestuttaviksi varianteiksi luokitellaan sellaiset muunnokset, joita pidetään alkuperäistä virusta vaarallisempina sillä niiden uskotaan olevan herkemmin tarttuvia, aiheuttavan vakavampaa tautia tai ne pystyvät väistämään joidenkin rokotteiden tarjoamaa suojaa. Intian variantin lisäksi kyseisessä ryhmässä ovat Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa ensimmäisinä havaitut muunnokset.

Britannian pääministeri Boris Johnson varoitti perjantaina, että Intiasta alun perin löydetyn virusmutaation leviäminen maassa saattaa vaikuttaa koronarajoitteiden purkamisen tahtiin. Lisäksi Britannia aikoo Johnsonin mukaan nopeuttaa rokotusohjelmaansa, jotta variantin leviämistä maassa saataisiin hillittyä.

Terveysviranomaisten mukaan Englannista oli torstaihin mennessä löydetty 1 313 koronatapausta, joissa tartunnan aiheuttajana oli Intiasta lokakuussa löydetty B.1.617.2-virusmuunnos. Määrä on yli kaksinkertainen edellisen viikon lukemaan nähden.

Britanniassa neljän ihmisen on vahvistettu kuolleen Intian virusmuunnoksen tartuttua heihin. Britannian johtava terveysviranomainen Chris Whitty kuitenkin kertoi Reutersin mukaan, ettei variantin vaikutus ole toistaiseksi näkynyt sairaalahoitoa vaativien tapausten merkittävänä lisäyksenä.

Whittyn mukaan tämä saattaa olla yhä laajemmalle yltäneiden rokotusten ansiota. Sekä Whitty että Johnson kuitenkin painottivat, että on vielä liian varhaista vetää johtopäätöksiä variantin vaikutuksista.

Britannian johtava terveysviranomainen Chris Whitty pitää mahdollisena, että Intian virusmuunnoksesta tulisi Britanniassa vallitseva viruskanta.­

Whittyn mukaan vaikuttaa yhä todennäköisemmältä, että Intian variantti on tarttuvampi kuin Britanniasta aiemmin löytynyt niin sanottu Kentin variantti. Brittimuunnoksena maailmalla tunnettu variantti vaikeutti Britannian toista korona-aaltoa ja levisi nopeasti ympäri maailmaa aiempaa tehokkaamman tarttumiskykynsä vuoksi.

Whitty piti mahdollisena, että Intian muunnoksesta tulee Britanniassa vielä vallitseva viruskanta.

Keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti, että Suomessa on toistaiseksi todettu 25 Intian koronavirusmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa. THL:n mukaan kaikki tapaukset liittyvät matkailuun joko suoraan tai jatkotartunnan kautta.

Britannia asetti Intian niin sanotulle matkakohteiden ”punaiselle listalle” huhtikuussa, kun koronatilanne oli pahentumassa Intiassa voimakkaasti. Tämän myötä Intiasta palaavien oli jäätävä Britanniaan palattuaan 10 päivän omakustanteiseen karanteeniin hallituksen hyväksymässä hotellissa.

Brittimediassa epäiltiin tuolloin, että neljä päivää aiemmin tulleen ilmoituksen myötä moni Intiaan matkustanut muutti aikataulujaan välttyäkseen kalliilta karanteenilta. Britanniassa asuu laaja intialaisten ja muualta Etelä-Aasiasta lähtöisin olevien siirtolaisten vähemmistö.

Football news:

Under is Interesting for Leipzig, Bayer and Eintracht. Roma estimates the winger at 15 million euros
Vladimir Petkovic: Switzerland will play in front of 30,000 Turkish fans. We will try to turn this to our advantage
Sociedad forward Isak is Interesting for Real Madrid and Man City. The transfer is estimated at 70 million euros
Bale to Italy: We understand that Wales are an outsider, but we will give our all on the field as always
Glick after 1:1 with Spain: For Poland, the Euro is just beginning
Muller-Gozensu after 4-2 with Portugal: No wonder you only ran for 60 minutes. You are playing in Italy
Spain will be in the play-offs, I'm sure. Alba about the Euro