logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Isä kävi kiinni sosiaalityöntekijään, joka oli poliisien kanssa noutamassa kiireellisesti sijoitettua poikaa ja uhkasi tapauksen jälkeen toista työntekijää asepuheilla

Väkivalta ja uhkailu sosiaalityöntekijöitä kohtaan toivat 45-vuotiaalle miehelle ehdollista vankeutta tällä viikolla Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Mies kävi kiinni sosiaalityöntekijään, joka oli poliisien kanssa noutamassa hänen kiireellisesti sijoitettua poikaansa.Tapauksen jälkeen hän uhkasi puhelimessa toista sosiaalityöntekijää, joka soitti hänelle kutsuakseen hänet sijoituspäätöstä koskevaan palaveriin. Mies sanoi, ettei kannata ihmetellä, jos hän on haulikon kanssa vastassa.

Tapaukset sattuivat Vihdissä maaliskuussa 2018.Sosiaalityöntekijä meni poliisipartion turvaamana myöhään maaliskuisena iltana suorittamaan kiireellisesti sijoitetun lapsen noutoa miehen luota. Mies avasi oven sosiaalityöntekijälle ja poliiseille päihtyneenä.

Sijoitettavaksi haettu poika oli saunomassa, jolloin sosiaalityöntekijä sopi miehen kanssa, että poika kävisi suihkussa ennen lähtöä. Miehen mielestä oli väärin, että poika haetaan illalla poliisien kanssa, ja hän yritti saada noutoa siirretyksi aamuun.

Tilanteen pitkittyessä sosiaalityöntekijä pyysi poliisia hakemaan pojan, jolloin poika muuttui aggressiiviseksi ja kävi poliisien päälle. Isä alkoi kuvata puhelimellaan tapahtumia ja syytteli tilanteessa sosiaalityöntekijää kovalla äänellä.Sosiaalityöntekijä perääntyi tilanteessa keittiöön, jossa mies otti sosiaalityöntekijää molemmilla käsillä tämän takin rinnuksista kiinni ja riuhtaisi tätä itseensä päin. Tilanteessa mies kysyi sosiaalityöntekijältä ”miltä susta tuntuisi, jos sua tullaan väkisin viemään”.

Vajaat kolme viikkoa tapahtuneesta toinen työntekijä, sosiaaliohjaaja soitti isälle kutsuakseen tämän lapsensa asiakassuunnitelmapalaveriin, koska lapsi oli kiireellisesti sijoitettu ja tarkoitus oli selvittää, jatketaanko lapsen sijoitusta vai kotiutuuko hän.

Isän käytös puhelimessa sosiaaliohjaajaa kohtaan muuttui sen jälkeen kun palaverin ehdotettu ajankohta harmitti häntä.Sosiaaliohjaaja korosti, että isän läsnäolo olisi tärkeää palaverissa, jossa päätetään lapsen sijoituksen jatkamisesta.

Isä sanoi puhelun aikana työntekijälle, että ottaa järeät keinot käyttöön, jos sijoitukseen liittyvät asiat eivät ala sujua. Työntekijä kysyi, oliko kyseessä uhkaus. Isä vastasi, että kyllä oli, eikä kannata ihmetellä, jos hän tulee haulikon kanssa vastaan.Uhkauksesta seurasi se, että kun pojan palaveriaika koitti, varotoimenpiteenä samassa rakennuksessa toimivat lasten toimintaterapia ja puheterapia oli siirretty eri kerrokseen. Palaveria oli turvaamassa sekä vartijoita että poliisi.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tällä viikolla tuominnut 45-vuotiaan miehen kahdesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta yhteensä seitsemän kuukauden ja 15 päivän ehdolliseen vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.


Themes
ICO