Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Islanti | Turisteja saapunut ihastelemaan Islannin tulivuorenpurkausta

Tulivuori purkautuu Islannissa lähellä pääkaupunkia. Purkaus havaittiin noin 40 kilometrin päässä Reykjavíkista.

Islannin keskiviikkona alkanutta tulivuorenpurkausta on saapunut seuraamaan lukuisia turisteja.

”Tämä on sanoinkuvaamatonta, purkauksen tuntee sydämessä. Purkauksen näkeminen televisiossa tai kuvitteleminen ei ole mitään siihen verrattuna, että näkee luonnonmullistuksen omin silmin. Silloin voi kokea kuumuuden, hajut sekä laavan virtaamisen”, ranskalaisturisti Magalie Viannisset kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Purkaus havaittiin noin 40 kilometrin päässä Reykjavíkista, lähellä Fagradalsfjall-nimistä vuorta. Reutersin mukaan on arvioitu, että purkaus olisi alle kilometrin päässä vuoden 2021 helmi–maaliskuun Fagradalsfjallin purkauksesta.

Purkaus ei ole tällä hetkellä vaikuttanut yhdenkään lentoyhtiön toimintaan, Islannin kansallisen lentokentän viranomainen kertoi AFP:lle.

Reutersin mukaan Islannin ulkoministeriö on arvioinut, että purkauksen asutukselle ja kriittiselle infrastruktuurille aiheuttama riski on alhainen.

Islannin yleisradio RÚV kertoi myöhään keskiviikkona iltapäivällä, että alue purkauksen lähellä oli suljettu liikenteeltä. Poliisi on kehottanut välttämään aluetta, sillä purkauksesta voi levitä ilmaan vaarallisia kaasupitoisuuksia kuten rikkidioksidia. Myös alueen evakuoimista on arvioitu.

Islannissa on enemmän aktiivisia tulivuoria kuin missään muussa Euroopan maassa. RÚV näyttää purkauksesta suoraa lähetystä. Jos alla oleva videoupotus ei toimi, voit seurata lähetystä täältä.

IMO julkaisi jo tiistaina verkkosivuillaan katsauksen, jossa purkauksen todennäköisyys arvioitiin huomattavaksi.

Alustavissa mallinnuksissa arvioitiin, että laavaa virtaa noin kilometrin syvyydestä. Mallinnuksen mukaan laavan virtausnopeus on lähes kaksinkertainen vuoden 2021 purkaukseen verrattuna.

Purkausta edelsi useita maanjäristyksiä, joista kaksi oli voimakkuudeltaan vähintään 5,0.