Yhdysvaltain työministeriö on julkaissut raportin, jossa se ennustaa maan työmarkkinoilla seuraavan vuosikymmenen aikana tapahtuvia muutoksia.

Raportissa käsitellään kahta erillistä skenaariota: ensimmäisessä koronapandemialla on maltillinen vaikutus työmarkkinoihin, toisessa vaikutus on merkittävä.

It-alan osaajien kannalta pandemian jälkeinen aika näyttää valoisalta. Raportin mukaan it-ala hyötyy itse asiassa sitä enemmän, mitä suurempia koronapandemian aiheuttamat muutokset ovat.

It-alan osaajiakin kovempaa kysyntää ennustetaan tulevaisuudessa terveysalan asiantuntijoille, kirjoittaa The Register. Ainakin epidemiologeille luulisi riittävän tulevaisuudessa töitä. Ennen koronapandemiaa virusasiantuntijoiden tarpeen ennustettiin nousevan seuraavan vuosikymmenen aikana 4,6 prosenttia, mutta nyt ennusteeseen on korjattu yli 30 prosentin kasvu.

Tietoturva-asiantuntijoiden työpaikkojen määrän odotettiin ennen koronapandemiaa nousevan 31,2 prosenttia, mutta nyt ennusteet ovat pompanneet 41 ja 43 prosenttiin – riippuen raportin skenaariosta. Ohjelmistokehittäjien työpaikkojen määrän kasvuennustetta korjattiin koronapandemian myötä 21,5 prosentista yli 25 prosenttiin.

Eräs merkittävimmistä tekijöistä it-alan kasvunäkymien taustalla on etätyöskentely. Raportissa povataan, että koronapandemian aikana kehitetyt etätyökäytännöt jäävät laajalti käyttöön, jolloin tarve uusille ohjelmistoille ja tietoturvaratkaisuille kasvaa.

Muilla aloilla tulevaisuudennäkymät seuraavalla vuosikymmenelle ovat huomattavasti synkemmät. It- ja terveysala ovat nimittäin ainoita, joille ennustetaan kasvua.