Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Itsenäisyyttä ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä" – Yle seuraa itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia

Asunnottomien itsenäisyyspäivän vastaanotto Pasilassa

Asunnottomuutta kokeville järjestetään itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Helsingin Itä-Pasilassa vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepassa kello 15 alkaen.

Tapahtumassa asunnottomuutta kokevat saavat nauttia itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista valkoisin liinoin katetuissa pöydissä, Vailla vakinaista asuntoa ry kertoo.

Ennen juhlan alkua osallistujilla on mahdollisuus hiustenlaittoon ja meikkiin sekä mahdollisuus valita lahjoitusvaatteista mieluista päällepantavaa.

Vailla vakinaista asuntoa ry pääsee toteuttamaan juhlavastaanoton asunnottomuutta kokeville ihmisille nyt kahden koronavuoden tauon jälkeen.

– Toimintaamme kuuluu ihmisten yhdenvertaisuuden edistäminen osallisuuden kautta. Niinpä tarjoamme asunnottomuutta kokeville ihmisille yhtäläisen mahdollisuuden kunnioittaa Suomen itsenäisyyttä juhlavissa puitteissa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo tiedotteessa.

Vailla vakinaista asuntoa ry on asunnottomien vuonna 1986 perustama kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomien edunvalvojana ja edistää asunnottomuutta vähentävää työtä.

– Asunnottomuutta kokevat kävijämme osallistuvat yhdessä Vva ry:n työntekijöiden kanssa juhlan suunnitteluun ja toteutukseen, mutta itse tilaisuudessa he saavat istua katetuissa pöydissä ja nauttia henkilökuntamme huolenpidosta, hyvästä ruoasta ja juhlatunnelmasta, Tiivola kertoo.

Suomen lippu on nyt entistä tärkeämpi

Kuopiossa itsenäisyyspäivää juhlitaan muun muassa seppeleenlaskutilaisuudella Sankaripuistossa noin kello 12. Tapahtumaan kuuluu myös ilmavoimien ylilentoja.

Kysyimme kuopiolaisilta onko itsenäisyyspäivällä tänä vuonna erilainen merkitys kuin aikaisemmin.

Kuopiolaiset kertoivat itsenäisyyspäivän merkityksestä.

Ilmavoimilla useita ylilentoja eri kaupungeissa

Suomen ilmavoimat juhlistaa itsenäisyyspäivää useilla ylilennoilla ympäri maata.

Ensimmäinen ylilento toteutettiin F/A-18 Hornet -kalustolla Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä seppeleen laskun yhteydessä.

Ylilentoja nähdään myös valtakunnallisessa puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatissa Haminassa puolen päivän jälkeen.

Lentoja myös Jyväskylässä, Kuopiossa ja Tampereella

Jyväskylässä Ilmasotakoulun hävittäjälentolaivue 41 lentää kaksi ylilentoa: ensimmäisen kello 12.45 Hawk-suihkuharjoituskonekalustolla Lutakon yli pohjoisesta etelään Jyväsjärven päältä kaartaen, ja toisen Lutakon yli etelästä pohjoiseen kello 13.50.

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue lentää ylilennon yhdellä Hornet-hävittäjällä Kuopion Sankaripuiston Haavoittunut sotilas -muistomerkin yli kello 12.

Ylilento aloittaa seppeleenlaskutilaisuuden. Ylilennon lähestymissuunta on etelästä Savonkadun suuntaisesti.

Satakunnan lennosto toteuttaa ylilennon yhdellä Hornet-monitoimihävittäjällä liittyen kello 11 Kalevankankaan hautausmaalla seppeleenlaskutilaisuuden yhteydessä.

Lentotoiminnalla on säävaraus.

Vähävaraisten itsenäisyyspäivän vastaanotto Hakaniemessä

Perinteinen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön järjestämä vähävaraisten itsenäisyyspäivän vastaanotto järjestetään tänään kello 12–14 Hakaniementorilla Helsingissä.

Tapahtumassa on yhdistyksen mukaan tarjolla lämmintä keittoa ja hyvää ohjelmaa.

Hurstin itsenäisyyspäivän vastaanottoa ei koronatilanteen vuoksi järjestetty vuonna 2020. Viime vuonna tapahtuma järjestettiin Helsingin Rautatientorilla.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö on vuonna 1983 perustettu kristillinen avustusjärjestö, joka jakaa erityisesti ruoka- ja vaateapua.

Presidenttipari laskee seppeleen sankarihaudalle

Presidentti Sauli Niinistö laskee seppeleen.

Perinteinen seppeleen lasku sankarihaudalle Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Yksi itsenäisyyspäivän perinteistä on seppeleen lasku sankarihaudalle Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä.

Seppeleen laskun suorittaa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio.

Seppele lasketaan myös marsalkka Mannerheimin haudalle.

Seppeleet sankarihaudalla Hietaniemen hautausmaalla,

Seppeleen lasku tapahtui hartaan lumisissa tunnelmissa Hietaniemessä aamupäivällä. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Tilaisuus järjestetään Sankarihauta-alueen Sankariaukiolla, jonka reunalla on Suomen marsalkka C. G. E. Mannerheimin hautamuistomerkki ja päädyssä Hietaniemen Sankariristi.

Seppeeleenlaskutilaisuuksia on ympäri Suomea.

Puolustusvoimien paraatissa 900 marssijaa ja 50 ajoneuvoa

Puolustusvoimien valtakunnallinen paraati alkaa Haminan urheilukentällä noin kello 12. Paraatiin kuuluu ohimarssi kadettikoulunkadulla kello 13.15.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Tapahtumassa on mukana myös poliisin, pelastuslaitoksen ja Tullin kalustoa.

Ohimarssiin osallistuu jalan noin 900 ihmistä ja moottoroidussa osastossa noin 50 Puolustusvoimien, poliisin ja Tullin ajoneuvoa.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään muun muassa Maavoimien helikoptereita sekä Ilmavoimien monitoimihävittäjiä. Ylilennoista aiheutuu melua Haminan alueella.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola.

Paraati järjestetään tauon jälkeen

Kahtena edellisenä vuotena paraati peruttiin koronavirustilanteen vuoksi. Viime vuonna paraati oli tarkoitus järjestää Lahdessa ja sitä edellisenä vuonna Porissa.

Edellisen kerran valtakunnallinen paraati on järjestetty Tampereella vuonna 2019.

Yle Radio Suomen lähetys tapahtumasta alkaa Aki Laineen selostamana kello 11.55. Yle Areenassa lähetys alkaa kello 11.50.

Itsenäisyyspäivän lipunnosto alkaa Tähtitorninmäellä

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän lipunnosto alkaa juuri Helsingin Tähtitorninmäellä.

Lippupuheen pitää tänä vuonna tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

Kuorolaulusta vastaa Viipurin lauluveikkot ja lipun nostaa NMKY:n Rastipartio.

Tilaisuuden juontaa Yle Radio Suomessa aikaisempien vuosien tapaan toimittaja Mira Stenström. Tapahtuman järjestää Suomalaisuuden Liitto.

Suomalaisuuden liiton mukaan Tähtitorninmäen lipunnosto on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 1927. Perinne oli tauolla sotavuosien aikana, mutta se elvytettiin jälleen vuonna 1957 ja on järjestetty siitä lähtien joka vuosi.

Tapahtumaa voi seurata Yle Areenasta.

Tasavallan presidentti toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivotti hyvää itsenäisyyspäivää Twitterissä aamulla.

Tiede- ja kulttuuriministeri: “Olemme päässeet todella pitkälle”

Itsenäisyyspäivän lipunnosto Helsingin Tähtitorninmäellä.

Lippu nousi salkoon Helsingin Tähtitorninmäellä lumisessa säässä itsenäisyyspäivän aamuna. Kuva: Petteri Lindholm / Yle

Itsenäisyyspäivän perinteinen lipunnosto järjestettiin Helsingin Tähtitorninmäellä aamu yhdeksältä.

Tänä vuonna lippupuheen piti tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Hän muistutti, että Suomesta ja suomalaisuudesta voi olla ylpeä.

– Hyvällä syyllä voimme sanoa, että itsenäisyytemme on ollut menestystarina. 105 vuotta sitten olimme hyvin köyhä maa. Vaikka Suomi on pieni, syrjäinen ja ilmastoltaan ankara maa, jolla ei metsiä lukuunottamatta ole kovin merkittäviä luonnonvaroja, on maastamme tullut vakaa ja vauras hyvinvointivaltio, Honkonen sanoi.

Lipunnosto Helsingin Tähtitorninmäellä.

NMKY:n Rastipartio nosti lipun salkoon Tähtitorninmäellä itsenäisyyspäivän aamuna. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Honkonen muistutti Suomen menestyksestä kansainvälisissä maavertailuissa.

– Suomi on maailman onnellisin, vakain, vapain ja vähiten korruptoitunut maa. Luetteloa voisi jatkaa pitkäänkin. Olemme päässeet todella pitkälle.

Honkosen mukaan Suomen tärkeimmät menestystekijät löytyvät inhimillisen pääoman puolelta, kuten koulutuksesta, osaamisesta, tieteestä ja luovuudesta.

– Niihin meidän pitää jatkossakin panostaa.

Tapahtuma Tähtitorninmäellä päättyi Maamme-lauluun. Katso tapahtuma alta.

Perinteinen itsenäisyyspäivän lipunnosto järjestettiin Helsingin Tähtitorninmäellä.