Finland

Japanilaisen animaatiostudion tulipalossa kuolleiden määrä nousi 34:ään

Japanin Kioton torstaisessa animaatiostudion palossa kuolleiden määrä on noussut 34:ään. Palossa loukkaantui lisäksi useita kymmeniä, useat kriittisesti.

Kyoto Animationin studion sytyttämisestä epäilty 41-vuotias mies sai itsekin palossa vakavia vammoja ja on ollut sairaalassa tajuttomana.Palo on Japanin pahin joukkosurma lähes 20 vuoteen. Kyoto Animationin johtajan Hideaki Hattan mukaan monet palossa kuolleista olivat nuoria naisia, jotka olivat alkaneet työskennellä studion palveluksessa vasta joitakin kuukausia aiemmin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tiedot palosta ovat pikku hiljaa tarkentuneet. Aamupäivällä puoli yhdentoista aikaan Kyoto Animationin studiolle tunkeutui mies, joka levitti bensiiniä ympäriinsä ja sytytti sen liekkeihin. Mies huusi ”kuolkaa”. Paikalta löytyi myös veitsiä.Teon motiivia ei vieläkään tiedetä varmasti, mutta mies mahdollisesti oli katkera studiolle, koska uskoi, että studio oli kopioinut hänen töitään. Siihen viittaavat silminnäkijöiden havainnot.

Tulen sytyttyä mies juoksi paikalta kohti juna-asemaa mutta kaatui maahan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Joidenkin tietojen mukaan studion työntekijät ajoivat häntä takaa.

Maassa makaava mies näytti olevan tuskissaan mutta myös katkera ja vihainen, silminnäkijä kertoi. Mies sanoi jotain sen suuntaista kuin että ”te kopioitte sen”. Tämänkaltaisesta kommentista on ainakin kahden silminnäkijän kuulohavainto.Epäilty ei tiettävästi ole ollut töissä kyseisessä animaatiostudiossa.

Reutersin mukaan epäilty on saanut aiemmin vankeustuomion vuonna 2012 Tokiossa tehdystä ryöstöstä.

Mies on NHK:n mukaan ollut myös hoidossa mielenterveysongelmien vuoksi.Paikallisen median mukaan rakennuksessa on ollut palon aikana noin 70 ihmistä, kertoo Reuters.

AFP:n mukaan moni hyppäsi kolmikerroksisen rakennuksen ikkunasta pelastautuakseen liekeiltä ja osa ihmisistä jäi loukkuun rappukäytävään.Asiantuntijoiden mukaan tuli levisi rakennuksessa niin nopeasti, että kymmenillä ihmisillä ei ollut juuri mitään pakomahdollisuutta.

Perjantaina palopaikalle kokoontui ihmisiä rukoilemaan ja tuomaan kukkia, uutistoimisto Reuters kertoo. Poliisi oli eristänyt palopaikan.

”On vaikea pukea tunteita sanoiksi”, sanoi 27-vuotias animaatiofani Yuichi Kumami. ”He eivät ehkä enää kykene tekemään samanlaisia töitä kuin ennen.”

Hatta on kertonut yhtiön saaneen viime aikoina uhkaavia sähköposteja, BBC kertoo. Niissä on toivottu yhtiön väen kuolemista.

Torstaina Japanin pääministeri Shinzō Abe vahvisti tulipalon tuhopoltoksi. Hän sanoi olevansa sanaton tapahtuman kauheuden vuoksi. ”Rukoilen niiden puolesta, jotka kuolivat.”

Kyoto Animation on tehnyt muun muassa animaatiosarjat The Melancholy of Haruhi Suzumiya ja K-on!. Studiolla oli Reutersin mukaan yhteensä noin 160 työntekijää.

Myös nimellä KyoAni tunnetun Kyoto Animationin auttamiseksi perustettu joukkorahoituskeräys keräsi Gofundme-palvelussa muutamassa tunnissa jo yli 150 000 dollaria.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: I Think it was a penalty against Aston Villa
Philadelphia played in t-shirts with the names of black people who died at the hands of the police
Kompany tries everything at Anderlecht: he coached without a license (terrible), played 15 matches and invested 3 million euros in the club
Aston Villa coach on Manchester United penalty: A shameful decision
Paul Pogba: Winning the Europa League and the FA Cup are two of Manchester United's goals for this season
Manchester United's first ever Premier League win 4 consecutive games with a difference at least 3 goals
Brunu has scored 7 (4+3) points in his last 3 games for Manchester United