Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jatkosodassa Viljo Vesterisen harmonikansoitto pysäytti puna-armeijan räjähdeansat, mutta kansa ihmetteli jatkuvaa Säkkijärven polkkaa

Harmonikan alkuvaiheet ajoittuvat 1830-luvulle. Soittimen varhaisimmat muodot, Lontoossa esitelty concertina ja wieniläinen accordéon, yleistyivät Euroopan ylempien väestöryhmien kotisoittimina 1840-luvulla.

Harmonikan ja huuliharpun kehitys nivoutuvat toisiinsa, sillä monet soitinrakentajat valmistivat molempia. Myöhemmin he erikoistuivat siihen soittimeen, joka meni paremmin kaupaksi.

Molemmat ovat vapaalehdykkäsoittimia. Tässä soitintyypissä ääni muotoutuu joustavan kieliliuskan värähtelystä sille sovitetussa kehyksessä.

Jousiteräksinen kieli saadaan värähtelemään ilmavirralla, joka tuotetaan puhaltamalla, palkeilla tai koneellisesti. Äänen korkeutta voidaan säädellä kielten pituudella, paksuudella, jäykkyydellä, massalla, muodolla ja joskus myös resonaatioputken pituudella.

Periaate oli käytössä itäaasialaisissa suu-uruissa jo vuosisatoja ennen harmonikan keksimistä. Eurooppalaisetkin soitinrakentajat kokeilivat vapaalehdyköitä ensin uruissa.

1890-luvulta. Kehykset puuta, haitariosa kovitettua pahvia, vahvistettu kulmista pellillä. Molemmin puolin hakaset, joilla haitari saadaan lukittua. Toisella sivulla mustavihreäraidallinen kankainen kädensija. Takapuolen hakanen katkennut keskeltä. Toisella sivulla 3 kpl nappuloita (2 edessä. 1 takana), joista lähtee ääni. Toisella sivulla on 10 nappulaa, joita painamalla sivulla olevat palikat väistyvät niiden alla olevien reikien päältä. Haitariosan ja reunojen välillä kiertää kaksi erilaista koristepaperinauhaa.Kuva: Satakunnan Museo (CC BY 4.0)

Monimutkainen laite

Pienten vapaalehdykkäsoitinten suosiota selitti se, että ne olivat kevyitä, pienikokoisia ja helposti kuljetettavia. Perinteisiin kielisoittimiin verrattuna ne olivat myös kestäviä ja pysyivät melko hyvin vireessä.

Harmonikka on monimutkainen mekaaninen laite. Kehittyneemmissä malleissa käytetään useampaa kuin yhtä kielisarjaa, jotka soittaja voi rekisterikytkimillä kytkeä soimaan yhtenä tai useampana äänikertana. Harmonikan rakenne on niin monimutkainen, että sen valmistaminen on aina enemmän tai vähemmän käsityötä.

Soitin koostuu enimmillään jopa 7 000 osasta, jotka voivat olla puuta, metallia, muovia tai muuta materiaalia.

Kehys, tukirakenteet ja kielipenkit tehdään yleensä kevyestä lehtipuusta, palkeet nahalla vahvistetusta manillapahvista. Ulkokulmissa on metallivahvikkeet. Harmonikalle ulkonäön antaa metallinen tai muovinen, rei’itetty häkki.

Kiertävien pelimannien käyttö pienimuotoisissa tanssitilaisuuksissa yleistyi huomattavasti uusien käsiharmonikkojen eli haitarien myötä. Soittimen kuuluva ääni mahdollisti melko suuretkin tanssit yhden soittajan tahdittamana.

1850-luvulla harmonikkojen valmistus yleistyi monissa maissa. Samalla harmonikan ja huuliharpun suosio levisi kaikkiin kansankerroksiin. Kaupunkilaisporvarien kodeissa sen korvasi uusi suosikkisoitin, metallirunkoinen pystypiano.

Hohner Concertina. Lontoossa esitelty Concertina oli yksi harmonikan esivaiheista 1800-luvun alussa.Kuva: Nico Kaiser (CC BY 2.0)

Rahvaan peli

Suomessa oli kirjoitushetkellä noin 100 000 harmonikkaa. Se oli väkilukuun suhteutettuna eniten koko maailmassa.

Harmonikka yleistyi Suomessa useita vuosikymmeniä myöhemmin kuin Manner-Euroopassa. Niiden maahantuonti käynnistyi 1850-luvulla ja ensimmäinen pidemmälle kehittynyt ulkomainen harmonikkataiteilija Martin Paul esiintyi Suomessa vasta 1866.

Suomeen tullessaan harmonikka oli soitin, johon lähes jokaisella oli varaa. Soiton opettelukaan ei ollut ylivoimaisen vaikeaa, ja soittotaito toi yhteisössä arvostusta sosiaalisesta taustasta riippumatta.

Halpa hinta innosti pientenkin paikkakuntien erilaisia puoteja – tyypillisesti kirjakauppoja ja sekatavaramyymälöitä – ottamaan harmonikat valikoimiinsa.

Teollisesti valmistetun soittimen halpuus ja helppous söi kuitenkin sen arvostusta: ”oikeina” muusikoina itseään pitävät katsoivat pitkään harmonikkaa ja sen soittajia pitkin nenäänsä.

Harmonikan matka konserttikelpoiseksi soittimeksi kesti puolitoista vuosisataa. Aluksi rajoitukset olivat teknisiä: pieni ääniala ja kytketyt bassot vaikeuttivat harmonikan käyttöä taidemusiikissa.

Lisäksi soitin leimaantui rahvaan peliksi, koska sitä kuuli useimmiten kaduilla, kahviloissa ja tanssitilaisuuksissa. Markkinahälinää muistuttava äänimaailma erotti harmonikan kansallisromanttisesta, kalevalaisesta musiikki-ihanteesta. Moni piti sitä jonkinlaisena posetiivina.

Soittajasta korjaajaksi. Niilo Rinta-Tikkala valmistaa haitaria vuonna 1947.Kuva: Jussi Kangas / Kansatieteen kuvakokoelma / Museovirasto (CC BY 4.0)

Korjaajasta rakentajaksi

Monen harmonikanrakentajan ura käynnistyi oman harmonikan rikkoutumisesta. Ensimmäisen suomalaisen harmonikan valmistumista ei ole tallennettu historian kirjoihin, mutta esimerkiksi Jyväskylän seminaarin näyttelyssä vuonna 1878 tällainen soitin oli esillä.

Suomessa harmonikkojen rakentaminen oli yleisintä kahdella seudulla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kymenlaaksossa harmonikkatehtailijan tyypillinen kehityskulku oli soittajasta korjaajaksi, sitten rakentajaksi ja lopuksi tehtailijaksi. Esimerkiksi kouvolalaisen Harmonikka Oy:n perustaja Aarne Koski kävi kaikki nämä vaiheet läpi.

Itäisessä Suomessa syntyivät myös Viipurissa 1933 perustettu Soitin-Tehdas-Osakeyhtiö ja vuotta myöhemmin Lahteen perustettu Harmonikkatyöpaja Taavi Kaplas. Taavi Kaplas oli perustamassa sekä Kouvolan että Viipurin tehtaita.

Etelä-Pohjanmaalla harmonikan rakentaminen ei kasvanut niin teollisiin mittoihin, vaan toimi enemmänkin verstaspohjalla. Tunnetuimpia tekijöitä olivat Sameli, Yrjö ja Kauko Elomaa Kauhajoelta, Matti ja Niilo Rinta-Tikkala Ilmajoelta sekä Antti Viita Kurikasta. Muutaman harmonikan rakentajia on Suomessa kymmeniä.

1800-luvun lopulla Suomessa oli jo yli 40 harmonikan korjaajaa, jotka myivät palveluksiaan lehdissä. Harmonikan kielet tehtiin tuohon aikaan messingistä, ja niitä katkesi pahimmillaan joka keikalla. Kieliä vaihtoivat myös muut hienomekaniikan ammattilaiset, esimerkiksi kellosepät.

Vaikka harmonikkojen rakentaminen Suomessa hiipuikin tuontisäännöstelyn loputtua sodan jälkeen, korjaajille riitti töitä. Sadan tuhannen haitarin soittokunnossa pitäminen vaati jatkuvaa huoltoa ja viritystä.

Huoltajista ja virittäjistä oli jo huutava pula, kun Suomen viimeinen harmonikkatehdas lopetti toimintansa 1995. Saman vuoden syksyllä Ikaalisten kotiteollisuuskoulu aloitti soitinrakennuslinjan yhteydessä harmonikan rakennuksen koulutuksen. Sen tuottamat ammattilaiset pystyvät myös korjaamaan, huoltamaan ja virittämään soittimia.

Rintamalle. Viljo Vesterisen harmonikkaesityksiä heinäkuussa 1943.Kuva: Korpraali E.Heinänen / SA-kuva (CC BY 4.0)

Säkkijärven polkka lamautti radiomiinat

Harmonikkataiteilija Viljo ”Vili” Vesterisen tunnetuin kappale on vuonna 1939 levytetty Säkkijärven polkka. Kappale ei ole Vesterisen oma, mutta hänen esityksensä on sen tunnetuin versio. Kappale koostuu alun perin kolmesta Säkkijärven seudulta peräisin olevasta kansansävelmästä.

Kun suomalaiset joukot olivat elokuussa 1941 vallanneet takaisin Karjalankannaksen ja Viipurin, vallatulla alueella sattui outoja räjähdyksiä. Niille saatiin selitys, kun Antrean Kuukaupin sillalta löytyi räjähtämätön radiomiina. Venäläiset räjäyttivät miinat tietyllä radiotaajuudella lähetetyn kolmisointusignaalin avulla.

Venäläisten räjäytyssignaalin häiritsemiseksi suomalaiset alkoivat soittaa samoilla taajuuksilla musiikkia aluksi pienitehoisilla radioautolähettimillä Kannaksella ja Viipurin ympäristössä. Myöhemmin avuksi otettiin myös Yleisradion lähetin.

Vesterisen soittama Säkkijärven polkka valikoitui häirintämusiikiksi nopean temponsa ansiosta. Vaikka oikeat räjäytyssignaalit pääsivät heikkoina edelleen läpi, runsaat äänitaajuudet lamauttivat miinan.

Reippaan polkan jatkuva soitto kummastutti tietenkin radiokuuntelijoita. Yksi virallinen selitys oli, että tietty aallonpituus haluttiin pitää varattuna Helsingin radioasemalle.

Kouvolan peli oli soittajan veli

Aarne Koski halusi tietää, mitä haitari oli syönyt. Rakenteen selvittyä hän perusti harmonikkatehtaan, josta kasvoi Suomen suurin.

Kouvolan eteläpuolella Anjalassa syntynyt Aarne Koski sekä soitti että korjasi harmonikkoja jo nuorena. Hän tutustui käsiinsä päätyneen italialaisvalmisteisen viisirivisen harmonikan rakenteeseen ja alkoi sen pohjalta rakentaa omatekoisia viisi- ja kuusirivisiä soittimia vuoden 1915 tienoilla. Hän signeerasi luomuksensa ”Aarne Koski, Inkeroinen”.

Sisällissodan jälkeen Koski piti sekatavarakauppaa Kouvolassa vuosina 1919–1928. Myymälän hoidon ohessa hän ennätti myös valmistaa suuren määrän harmonikkoja. Koski myös toi maahan italialaisia harmonikkoja.

Kosken seuraaviin soitinmalleihin vaikutti merkittävästi Amerikasta 1920-luvun alkuvuosina Suomeen palannut kotkalainen harmonikansoittaja Jussi Homan.

Homan toi lännen ihmemaasta mukanaan viisirivisen ”trappukahvaisen” harmonikan. Hän ja Koski purkivat sen osiin ja analysoivat huolellisesti.

Koski teki 1920-luvulla läheistä yhteistyötä myös soittajamestareiden August Kapiaisen ja Leander Norrbackin kanssa. Mestarit musisoivat Kosken valmistamilla harmonikoilla ja edistivät niiden myyntiä. Tunnetun pelimannin käsissä näkyvä soitin oli parasta mainosta.

Kaksirivinen. Hohner-harmonikka.Kuva: Tekopa (CC BY 3.0)

Tehdas pystyyn

Harmonikkojen tehdasvalmistus käynnistyi Kouvolassa vuonna 1930, kun Kosken johdolla valmistettiin 30 kappaleen koesarja. Virallinen toiminimi Oy Harmonikka rekisteröitiin 9. helmikuuta 1932. Perustajia olivat Aarne Koski, hänen veljensä parturimestari Väinö Koski sekä puuseppä Taavi Kaplas.

1930-luvun alussa Kosken palveluksessa oli jo seitsemän työntekijää. Kouvolan Käpylässä Sointula-nimisessä kiinteistössä harmonikkoja valmistui yksi viikossa.

Heti ensimmäisestä mallista lähtien kaikki tehtaan itse valmistamat rungot merkittiin juoksevalla sarjanumerolla. Jokaisesta myydystä soittimesta tehtiin merkintä tehtaan pääkirjaan.

Eri soitinmallien hintaerojen perustelemiseksi niiden päällystemateriaalit vaihtelivat: halpojen soittimien kannessa oli loimukuviointi eli berlitz , kalliit päällystettiin helmiäisellä eli kultabrokadilla. 1930-luvun harmonikat olivat koristeellisia ja värikkäitä.

Kysynnän kasvaessa tehdas tarvitsi väljemmät tilat. Vuonna 1935 toiminta jakaantui kahteen eri taloon: puupuoli, varasto ja kokoonpano Aution taloon ja metallipuoli Käävän taloon. Edullisista teollisuuskiinteistöistä oli pulaa, ja työntekijät valmistivat harmonikkojen osia kotonaankin eräänlaisena ”alihankintana”.

Vuonna 1936 valmistui harmonikka päivässä, vuosina 1939–1940 jo kaksi. 1930-luvun lopulla työntekijöitä oli parhaimmillaan jopa 40–50. Useimmat olivat kotoisin Kouvolasta ja sen lähialueilta.

Tehdas teki soittimia myös vientiin, pääosin Ruotsin ja Norjan suomalaisväestölle. Ne myytiin tilaajan vaatimalla nimellä. Ruotsiin meni Neco Specialeja ja Neco Superioreja, Norjaan Brilliante Specialeja.

Myös Yhdysvaltoihin lähti erä harmonikkoja syksyllä 1939, mutta toimitus palautui tehtaalle ajan epävakaiden olojen vuoksi.

Pitkät perinteet. Kuvassa Jani Helenius ja Kouvolan 60-vuotisjuhlamalli-Casotto. Kuva on vuodelta 2015.Kuva: Motopark (CC BY-SA 4.0)

Läheltä piti

Talvisodassa vuonna 1940 harmonikkatehtaaseen osui venäläisten lentopommi, joka meni talon kivijalan lävitse mutta jäi suutariksi. Jos se olisi räjähtänyt, yhtiön toiminta olisi todennäköisesti loppunut siihen.

Sotavuodet merkitsivät yhden aikakauden loppua Kouvolan harmonikkatehtaan historiassa. Levoton ja epävarma aika esti isommat kehityshankkeet.

Toiminnan jatkuvuus oli kuitenkin turvattu, sillä varastoissa oli soittimien raaka-aineita pitkäksi aikaa. Tehdas oli kasvanut vuoden 1932 kahdesta huoneesta niin, että käytössä oli 15 huonetta syksyllä 1940.

Kesällä 1941 alkanut jatkosota keskeytti tehtaan toiminnan, mutta se käynnistyi uudelleen jonkin ajan kuluttua. Viimeisinä sotavuosina materiaalipula haittasi tuotantoa.

Sotavuosina tehtaan oli pakko pyrkiä mahdollisimman suureen omavaraisuuteen. Aiemmin tuontituotteina hankittuja osia piti korvata itse tehdyillä.

Hankalin komponentti olivat kielet. Kouvolan tehtaan kielet nimettiin Harmo-kieliksi, mutta soittajien suussa nimi vääntyi muotoon Harmi. Niiden laatu vaihteli luvattoman paljon.

Seitsemän tehtaan työntekijää kaatui jatkosodassa ja moni tuli takaisin invalidina. Sodan aikana työtä jatkoivat enimmäkseen naiset ja alle asepalvelusikäiset nuorukaiset.

Pulakausi kesti käytännössä vuonna 1948 esitellyn Kuningasmallin lanseeraukseen asti. Tästä mallista alkaen Harmonikka Oy ei enää käyttänyt Harmo-kieliä.

Tehtaan vienti veti hyvin 1940-luvulla. Yksittäiset jälleenmyyjät Ruotsissa tekivät jopa 30 harmonikan kertatilauksia. Seuraavalla vuosikymmenellä vienti alkoi kuitenkin tyrehtyä, mutta kotimarkkinoiden kysyntä pysyi vakaana.

Ei säästynyt pommituksilta. Sammutustöitä pommituksen jäljiltä Kouvolassa.Kouvola 1940.Kuva: SA-kuva (CC BY 4.0)

Sukupolvenvaihdos

Aarne Koski sairastui syksyllä 1954 vakavasti ja siirsi osakkeensa pojilleen Kaleville ja Joukolle.

Kalevi Koski uudisti tehtaan toimintaa ja palkkasi muun muassa Tapio Kuuluvaisen tehtaan suunnittelijaksi. Kuuluvaisen ratkaisut vaikuttivat harmonikkoihin myös kansainvälisesti.

Tehtaan uusi nousu alkoi Kuningasmallin markkinoille tulosta. Sen kruunasi ensimmäisen suomalaisen cassotto-tyyppisen harmonikan esittely vuosikymmenen lopulla.

Italialaisten 1940-luvulla kehittämä cassotto-kammio saa harmonikan soimaan muhkeammin. Kouvolan tuote tosin kirjoitettiin muotoon Casotto – kenties nimen suomalaisen ääntöasun mukaan.

Kouvolan uuteen mallistoon vakiintui kaksi nimeä: Maestro ja Casotto.

1950-luvulla Kouvolan tehdas myi 200–250 soitinta vuodessa. Yhtiö oli keskittynyt aikuisille suunnattuihin, kookkaisiin harmonikkamalleihin. 1950–1960-luvuilla se toi Italiasta myös kevyempiä ja pienempiä Frontalini ja G. Vignoni -harmonikkoja.

Harmonikka Oy:n toiminta oli seesteisen vakaata vuosina 1958–1982, eikä mallisto tai tuotanto juurikaan uudistunut. Jouko Koski ryhtyi yhtiön johtajaksi syyskuussa 1962, kun hänen veljensä Kalevi keskittyi kivimurskausliiketoimintaan.

Vuonna 1966 yhtiön kaikki toiminnot siirtyivät saman katon alle, omaan tehdaskiinteistöön Kouvolan Asentajankadulle. Rautalanka- ja pop-musiikin läpimurron myötä harmonikan suosio instrumenttina hiipui. Tehtaalla se näkyi lomautuksina.

1970-luvun alussa tehdas tuotti pienen määrän niin kutsuttuja elektroniharmonikkoja, joilla soittimeen haettiin sähköurkumaisia mahdollisuuksia. Vaikka niiden tekninen taso oli hyvä, heikko kaupallinen menestys lopetti tuotannon lyhyeen.

Haluatko Tekniikka&Talouden kiinnostavimmat artikkelit koostettuna sähköpostiisi joka päivä? Tilaa tästä linkistä ilmainen uutiskirjeemme.

Sota-aikaa heijastaen. Kouvolalainen Uuno Kuparinen soittamassa harmonikkaa. Hän teki sittemmin pitkän uran Kouvolan varuskuntasoittokunnan kapellimestarina.Kuva: Kim Borg / SA-kuva (CC BY 4.0)

Pihlajamaalle

Kun Harmonikka Oy vuonna 1982 juhli 50-vuotistaipalettaan, yhtiö työllisti 30 henkilöä. Sen soittimien kotimaisuusaste oli 95 prosenttia.

Harmonikka Oy siirtyi 9. kesäkuuta 1986 seinäjokisen Lasse Pihlajamaa Oy:n omistukseen. Toimitusjohtajaksi tuli Erkki Järvenpää, joka hoiti yhtiön velat pois. Kaikki 24 työntekijää jatkoivat vanhojen työehtojen mukaisesti. Nykyään yhtiö nimi on Musiikki Järvenpää Oy.

Tehtaan muuttoa Seinäjoelle harkittiin vuonna 1987. Kouvolan harmonikkojen menekki laski kuitenkin tasaista tahtia. Vuosina 1992–1993 niitä meni kaupaksi enää noin sata vuodessa. Soittimia kertyi varastoon ja tehdas teki tappiota.

Harmonikkatehdas lopetti toimintansa 31. lokakuuta 1995. Laitteistot ja koneet varastoitiin Seinäjoelle siltä varalta että kotimaisten harmonikkojen kysyntä Suomessa elpyisi.

– Nyt on selvää, ettei se elvy. Osa koneista on toki edelleen varastossa, mutta ajatus harmonikkatehtaan käynnistämisestä on hylätty, Erkki Järvenpää sanoo.

Musiikki Järvenpää Oy on yhä Seinäjoella toimiva musiikkikauppa ja soittimien erikoisliike.

Harmonikka Oy:n soitinmallit

Kukkamalli 1932–1937

Kukkamalli. Kutsuttiin myös keilapää- tai riikinkukkomalliksi. Väritys ja kuviointi oli varsin korea. Kukkamallia valmistettiin myös vientiin, erityisesti Ruotsiin ja Norjaan.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Kravattimalli 1936–1939

Kravattimalli. Vaihtelevan kuvioinnin perusteella voitiin kutsua myös virtaviiva- tai priima poikkikulmamalliksi. Samaan runkoon tehtiin myös nuolimallia. Pintakäsittely oli koreilevaa ja värit vaihtelivat.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Romo-piano 1936–1939

Romo-piano. Romo-pianoa (tai kromo-piano) valmistettiin kravatti- tai nuolimallin runkoon. Viisirivinen harmonikka, jossa kaksi sisintä riviä oli muotoiltu pianokoskettimiston näköiseksi – sitä ei voinut soittaa pianosormituksella.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Funkis- ja Poikkikulmamallit 1939–1944

Funkismallit. Eräänlaisia siirtymämalleja 1940-luvulle. Runko sama kuin kravatti- ja nuolimalleissa, mutta värisävyt hillitympiä ja koristelu yksinkertaisempaa. Funkismalli sai vaikutteita aikansa arkkitehtuurista.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Kuningasmalli 1948–1957

Kuningasmalli. Erittäin suosittu malli aikanaan – kaikki merkittävät harmonikkataiteilijat soittivat sillä. Rekisterivaihtoehdot lisääntyivät. Värivaihtoehtoina musta, punainen, valkoinen väriyhdistelmillä. Valmistettiin myös pianoharmonikkana.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Fantasiamalli 1955–1958

Fantasiamalli. Syntyi Lasse Pihlajamaan ja Esa Pakarisen aloitteesta. Mustavalkoinen väritys, tynnyrimäinen sointi, joka johtui puisesta häkistä.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Casotto 1959–1965

Casotto. Ensimmäinen suomalainen casottokammiolla varustettu harmonikka. Äänirekisterien määrä nousi neljääntoista. Väritys enimmäkseen mustavalkoinen. Kullatun häkin ja sen lohenpyrstökuvioiden johdosta kutsuttiin myös kultahäkki- ja lohenpyrstömalliksi.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Maestro 1959–1965

Maestro. Lähes identtinen Casotton kanssa rekisterien määrää lukuunottamatta. Casottoa heleämpi sointiväri, koska kaikki neljä diskanttiäänikertaa soivat suoraan.Kuva: Reijo Oinonen / Suomen Harmonikkamuseo

Lähteet: Vesa Kurkela ja Marko Tikka (toim.): Suomalaisen harmonikan historia. Suomen Harmonikkainstituutti ja Suomen Harmonikkaliitto 2014.

www.vapaalehdykka.net

Juttu on julkaistu alun perin Tekniikan Historiassa 3/2016.