logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Jo kymmenet kuolevat Suomessa vuosittain siksi, että antibiootit eivät enää tehoa – pahimmassa vaarassa ovat pikkulapset ja vanhukset

Noin 90 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain siksi, että antibiootit eivät nujerra heidän tulehdustaan aiheuttanutta bakteeria. Näin arvioi tuore Euroopan terveysviraston ECDC:n tutkimus, joka ilmestyi lääketieteen lehti The Lancetin tulehdustautien julkaisussa.

Se perustuu vuodelta 2015 kerättyihin tietoihin. ECDC julkaisee vuosittain raportin bakteerien kyvystä vastustaa antibiootteja. Tämän vuoden raportti julkistetaan ensi viikolla, mutta viimevuotisesta raportista ilmeni, että vastustuskyky lisääntyy nopeasti. Siten saattaa olla mahdollista, että kuolemia sattuu jo enemmän kuin vuonna 2015.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Tutkimus laskee terveiden elinvuosien menetyksestä koituvaa tautitaakkaa. Antibioottien tehon vähenemisestä koituva taakka osoittautui yhtä suureksi kuin mikä syntyy kolmesta muusta sairaudesta yhteen laskettuna. Sairaudet ovat hiv/aids, influenssa ja tuberkuloosi.

Peräti 33 000 ihmistä kuolee Euroopassa joka vuosi siksi, että antibiootti ei nujerrakaan heidän tulehdustaan, raportti laskee. Se havaitsi, että tilanteesta kärsivät etenkin alle yksivuotiaat ja yli 65-vuotiaat.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Suomen tilanne on 31 maan vertailussa viidenneksi paras. Raportin mukaan noin 90 suomalaista kuolee vuosittain siksi, että antibiootit eivät enää tehonneet.

Eniten kuolemia sattuu Italiassa, raportin mukaan yli 10 000 joka vuosi. Kuolemia on paljon myös Ranskassa, yli 5 000 vuosittain, Saksassa yli 2 000 ja Espanjassa lähes 2 000.

Ongelma on pahin eteläisessä Euroopassa, missä myös käytetään eniten antibiootteja. Niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä esimerkiksi Kreikassa.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Kun antibiootteja käytetään paljon, bakteerit saavat tilaisuuksia kehittää vastustuskykyä niitä vastaan. Kasvavan vastustuskyvyn takia menetetään terveitä elinvuosia etenkin Italiassa, Kreikassa, Romaniassa, Tšekissä, Portugalissa ja Ranskassa.

Lisäksi Unkarissa, Kroatiassa ja Bulgariassa lisääntyy vastustuskyky viimesijaisena pidettyjä antibiootteja kohtaan. Kun niin käy, käytössä ei ole enää tehokkaita lääkkeitä.

Vaikka tilanne on Suomessa parempi kuin eteläisessä Euroopassa, varoittavia merkkejä on näkyvissä. Muutaman viikon takainen tutkimus havaitsi, että ESBL-kolibakteeri eli antibiooteille vastustuskykyinen suolistobakteeri on yleistymässä.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Sitä kantaa suolistossaan jo runsaat kuusi prosenttia suomalaisista, kun vuosikymmenen vaihteessa bakteeri oli vain runsaalla prosentilla. Venäjällä bakteeria kantaa jo yli 20 prosenttia ihmisistä.

Bakteeri säilyy suolistossa kuukausia. Jos sairastuu esimerkiksi virtsatietulehdukseen, voi tarvita useamman antibioottikuurin. Vastustuskykyinen bakteeri voi myös tarttua läheiseen.


Themes
ICO