Rovaniemi

Moottorikelkkojen tuunaus on yleistynyt aktiiviharrastajien parissa. Rovaniemellä asuva Juha Välikangas, 30, käytti kelkan varusteluun yli 10 000 euroa, kun hän rakensi Lynx XTRIM RE 850 -mallin uuteen kuosiin.

Kaiken kaikkiaan kelkka on ostohintoineen ja virityksineen tullut maksamaan lähes 30 000 euroa.

Vuoristokelkan ja reittikelkan välimallia ei tunne enää entiseksi.

”Koko keula on purettu ja vaihdettu leveämmäksi ja korkeammaksi. Myös tukivarret, iskarit ja sukset ovat erilaiset”, hän esittelee kelkkaansa.

Ajomukavuutta saatiin uudella ohjaustangolla, jossa on tärinänvaimennin ja erilainen jarrukahva.

Kelkkaa kevennettiin vaihtamalla ajovalojen tilalle ledivalot.

Kulku saatiin terävämmäksi pidentämällä telamattoa ja sahaamalla sen harjat matalammaksi. Näin matto ei anna lumessa myöten.

Ilmettä saatiin menopelille 599 euroa maksaneella custom-tarrasarjalla. Myös astinlaudat vahvistettiin ratakäyttöä varten, jotta ne kestävät hypyissä.

Eniten rahaa meni säädettäviin iskunvaimentimiin, jotka teetettiin niihin erikoistuneella rovaniemeläisellä Totaltekillä. Ne maksoivat 4380 euroa.

Säädettävyyden vuoksi kelkalla voi ajaa helposti niin kelkkareitillä kuin snowcross-radalla. Nuorempana hän osallistui snowcross-kisoihin vuosina 2002–2008. Myös hänen äitinsä Heli Välikangas ja isänsä Jaakko Välikangas ovat kilpailleet aikanaan.

Tällä hetkellä Juha Välikangas toimii jälkimarkkinointipäällikkönä Koneliike Korteniemellä, jossa hän on ollut töissä kymmenen vuotta.

Enää hän ei aja kilpaa, vaan tuunattu kelkka on harrastuskäytössä.

”Talvisin tulee ajettua noin 2 000 kilometriä, mikä on Rovaniemellä vähän. Keskimäärin täällä ajetaan kelkan huoltoväli, noin 3000 kilometriä. Tiedän harrastajia, jotka kelkkailevat 10 000 kilometriä talven aikana”, Välikangas kertoo.

Kelkassa on 165 hevosvoiman vakiomoottori, jota ei ole viritetty. Tehot riittävät silti vaikka voltin tekemiseen. Niihin on erikoistunut hänen rovaniemeläinen kaverinsa Jyri Keskiaho, joka ajaa ammatikseen kelkkaa. Netin videoissa hän tekee kelkalla toinen toistaan huimempia hyppyjä.

Moottorikelkkaa ei Välikankaan mukaan tarvitse välttämättä tuunata, sillä valmistajien valikoima on jo niin laaja, että mallistosta löytyy menopelejä kaikenlaiseen käyttöön.