Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Jyrki Lehtolan kolumni: Vaikuttaja kietoutuneena vessapaperiin – Vappu Pimiän ”maksettu kumppanuus” opettaa näkemään oman häpeämme

Vaikuttajamarkkinointi perustuu ihmishalveksunnalle, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Jyrki Lehtola.

Miten ennen pystyi tekemään yhtään mitään?

Miksi ei jäänyt vain makaamaan keittiön lattialle ja jossain vaiheessa naapuri olisi soittanut tuoksun inspiroimana huoltomiehen paikalle?

Miten pystyi matkustamaan, valitsemaan välipalan, käymään vessassa?

Yksin sai kärsiä, ja jokainen valinta oli kuin olisi heittäytynyt pohjattomaan kuiluun. Valitako halvin vai pehmein vessapaperi, mietelauseilla vai sydänkuvilla, mitä kaikkea ostos kertoo anuksestani?

Sitten tulivat vaikuttajat.

Ne olivat vastaus monen nuoren tulevaisuuttaan koskevaan kysymykseen: mitä järkeä on viljellä maata, ajaa rekkaa tai tutkia, kun voi ammatikseen istuskella vessapaperi sylissä ja samalla ratkaista kansallisen ongelman siitä, minkä vessapaperin valita?

Vaikuttajia pilkataan liikaa siihen nähden, kuinka auliisti ne tarjoavat meille tarpeellista tietoa siitä, missä kohtaa olemme taloudellisessa ja sivistyksellisessä kehityksessämme.

Alkuviikosta vaikuttaja Vappu Pimiä julkaisi Instagram-tilillään valokuvan, jossa oli suomen kielen kaksi kauneinta sanaa, ”maksettu kumppanuus”, joilla vielä muutama vuosi sitten tarkoitettiin jotain ihan muuta.

Vaikuttajat ovat tärkeitä ihmisyyden ja yhteiskunnan peilejä sekä opettajia.

Pimiän maksavana kumppanina valokuvassa oli vessapaperiyritys.

Pimiän ja vessapaperiyrityksen saumattomasta yhteistyöstä syntyi valokuva, synkkyydessään vuoden 2022 koskettavin taideteos, joka viittasi taidehistorian jokaiseen teokseen, jossa ihminen huutaa tulessa, juoksee pakoon, luhistuu.

Valokuvassa Pimiä istuu epämukavan oloisena sohvapöydällä. Meikattujen kasvojen suu on auki ja huutaa todennäköisesti apua. Pimiä on puettu juhla-asuun, jota voisi kuvailla horjuvaksi pikkujoulukliseeksi.

Pimiä pitää kuvassa käsissään talouspaperipakettia.

Kaikkialla Pimiän ympärillä on vessa- ja talouspaperipaketteja sekä vessapaperirullia, joiden läpi on pujoteltu punainen, joko ihmiskunnan veristä loppua tai joulua kuvaava nauha.

Maksettuun kumppanuuteen liittyvässä tekstissä Pimiä ehdottaa, että veisimme vastedes lahjoiksi tai tuliaisiksi vessapaperia.

Vaikuttajat ovat tärkeitä ihmisyyden ja yhteiskunnan peilejä sekä opettajia.

Ne opettavat meitä näkemään oman häpeämme tuolle puolen parempaan tulevaisuuteen. Siellä on häpeän ohittamisen avulla tienannut parissa tunnissa summan, jossa nauretaan Sanna Marinin toiveelle, että jokaisen pitäisi ansaita työllään ainakin 3000 euroa kuukaudessa.

Ne opettavat itseluottamusta ja sitä, että jos on päässyt kyllin korkealle omassa päässään, muutkin ovat niin sekaisin, että ostavat saman harhan.

Ne opettavat, että yrityksissä on liikaa turhia työntekijöitä, ja ne pitivät juuri monta kokousta siitä, miten vessapaperia saisi enemmän myydyksi Vappu Pimiällä tai toisinpäin.

Ne opettavat, että vaikuttajamarkkinointi perustuu ihmishalveksunnalle eikä yritysmaailman päätöksenteolta voi odottaa rationaalisuutta, vain toinen toistaan pelästyneempiä reaktioita siihen, kuinka pihalla ollaan.

Kirjoittaja on kirjailija ja käsikirjoittaja.