MOSTPHOTOS

Kun työntekijä sairastuu, työnantaja voi sairausloman sijaan osoittaa hänelle korvaavan työtä .

Esimerkiksi Oulun kaupunki otti käyttöön korvaavan työn malli vuoden 2014 alussa . Syy siihen oli halu vähentää sairauspoissaoloja . Työterveyslääkäri arvioi, onko työntekijällä riittävästi työkykyä jäljellä tekemään korvaavaa työtä .

Korvaavan työn tekeminen ei saa vaarantaa työntekijän terveyttä tai toipumista . Ansiotaso ei saa pudota eli korvaavasta työstä maksetaan samaa palkkaa kuin varsinaisesta työstään .

Ammattiliitot ovat arvostelleet mallia, koska pelkäävät, ettei työntekijöiden valinnanvapaus toteudu .

Iltalehden lukijat kertoivat, millaisia kokemuksia heillä on korvaavan työn mallista .

Osa lukijoista pitää korvaava mallia hyvänä keinona pitää ihmiset töissä . Monella on kuitenkin myös ikäviä kokemuksia painostuksesta tai määräämisestä töihin vaikka työkykyä ei olisi . Osa on joutunut tekemään töitä, joihin kunto ei ole riittänyt ja terveydentila on sen seurauksena huonontunut .

" Näppäräksi todettu käytäntö "

Työskentelen terveydenhoitajana lastenneuvolassa . Katkaisin pohjeluuni viime syksynä vapaa - ajan tapaturmassa . Viikon makasin kipsi jalassa . Silloin olin jo tosi kypsynyt kotona oloon . Elokuvien katselu ja kirjojen lukeminen alkoi riittää . Kun kuulin että kollegoilla piti kiirettä, kysyin työnantajalta, että enkö voisi olla mitenkään avuksi . Koska oli syksy ja influenssarokotusaika, keksimme, että voisin antaa rokotuksia ja myös vastailla kollegoille tuleviin puheluihin . Näin sain olla istuma - asennossa, ei tarvinnut liikkua, kuten normityössäni . Osa porukasta kannusti, osa oli sitä mieltä, että olin luovuttanut saavutetun edun pois . Sairaslomilla olen elämäni aikana ollut monista eri syistä johtuen, eikä tämä korvaava työ sovi todellakaan joka tilanteeseen, mutta aika moneen sopii kyllä . Kelaltakin soitettiin kaksi kertaa, kun eivät millään meinanneet uskoa, että olin niin lyhyen aikaan sairaslomalla poikki menneen jalan vuoksi

Terveydenhoitaja

Meillä katsastusasemalla on käytössä korvaavan työnmalli . Itsellä se ei voi toteutua, mutta kollegoilla kyllä . Jos kollega esimerkiksi murtaa kätensä eikä voi tehdä katsastajan työtä täysin, joten hän voi olla toimistossa apuna tai tehdä paperihommia . Ihan näppäräksi todettu käytäntö, kunhan työterveyslääkäri käyttää järkeään korvaavan työn mallin määräämisestä . Jos kuumetta reilusti, ei tuolloin ole mielestämme reilua asettaa lakiin ja säädöksiin perustuvaa arviointia työntekijää tekemään, ettei tule mitään vakavaa virhettä .

Ässä

Meillä on käytössä tuo malli, jossa lääkäri voi ehdottaa korvaavaa työtä sairasloman tilalle sellaisissa tapauksissa, joissa se on mahdollista . Näitä sattunee olemaan vain hirveän vähän, sillä hoitotyö vanhusten parissa ei ole lähes missään muodossa kevyttä kropalle, eikä ihmisiä voi tulla tartuttamaan . Mallia ei siis ole ainakaan vielä pystytty käyttämään, vaikka sellainen teoriassa olisi .

hoitsu

" Suostumusta ei kyselty "

Kyllä tämä systeemi menee niin, että työntekijä pakotetaan sairaana töihin . Ei siinä työntekijä juurikaan voi sanoa vastaan jos työterveyslääkäri ja esimies ovat asian jo päättäneet . Oltuani nilkkaleikkauksessa, kahden kepin varassa kävellen, yrittivät saada minut ajanvaraukseen " kun kerran kädet toimivat " . Kukaan ei kertonut, miten olisin työpaikalle keppieni kanssa päässyt . Kun kieltäydyin, olin seuraavissa yt - neuvotteluissa ensimmäisenä . Kenkää tuli, mutta hakemalla haetuista syistä . En kannata tätä mallia alkuunkaan !

Irtisanottu

Eipä työnantaja kysellyt suostumustani, vaan määräsi työhön, jossa seisoin kolme päivää vetoisassa paikassa kovalla lattialla asiakaspalvelussa . Seurauksena välilevyn pullistuma ristiselässä .

Kassaneiti

Meillä sitä käytetään juu . Jos on käsi tai olkapää kipeä pitää siistiä hyllyjä yhdellä kädellä .

näin meillä

Raskausaikana sain määräyksen tehdä toimistohommia seisomisen ja liikkumisen sijaan . Meillä on kuitenkin liikkuvainen työpaikka ja tätä ei huomioitu ja jouduin tekemään normaaleja töitäni seisoskelle . Pari viikkoa kituutin, sitten jouduin jäämään kokonaan pois .

Kun käsi meni hetkeksi rikki niin alkoi painostus, vaikka korvaava työ oli meillä vapaaehtoista . Asiaa kysyttiin kaikkien edessä kolme kertaa .

Kerran

Odotin syöpäleikkauksen jälkeistä tulosta sairauslomalla . Lääkäri mainitsi tikkien kontrollikäynnillä, että teillähän firmassa on korvaavaa työtä . Sanoin, että mielenterveys on siinä kunnossa, etten pysty töihin . No, teidän työantaja vaatii sitä, sanoi lääkäri . Mutta sairausloma jatkui kuitenkin, koska kieltäydyin korvaavasta työstä . Kiitos fiksun lääkärin .

Melanooma

Lääkäri kysyi minulta esimiehen numeroa, soitti ja kysyi, onko kevennettyä tarjolla . Pomo siihen, että totta kai on ! Lääkäri tietää tarkalleen toimenkuvamme, joka on supistettu vielä niin että työskentelemme enemmän yksin ( työn määrä ei ole vähentynyt ) . Selitin tilanteen ja minun kantaa ei otettu huomioon eli ei kysytty suostumusta ! Aamulla töihin kinkatessani pomo kysyi minulta " mitäs me nyt sitten tehdään " sanoin, että sinähän se taikuri olet . Huippukevennys vei leikkauspöydälle ja 6 viikon sairaslomaan . Hyvin kevennetty !

AOP

Juttu on julkaistu aikasemmin .

MAINOS: MONSTER

Työpaikkoja löydät täältä

Vinkkejä työnhakuun löydät täältä