Finland

Kiina väittää: Koronavirus ei lähtenytkään leviämään meiltä – alkuperästä kaivataan uutta tietoa

Kiina väittää: Koronavirus ei lähtenytkään leviämään meiltä – alkuperästä kaivataan uutta tietoa

Kiinalaiset haluavat parantaa pandemian tahraamaa mainettaan. Asiantuntijat eivät pidä sen väitteitä uskottavina.

Vasemmalla koronaviruksen testausta Tianjinin kaupungissa marraskuussa. Oikealla kiinalainen mies eristysaidan takana Wuhanissa huhtikuussa. Kiina on käyttänyt viruksen torjunnassa tiukkoja karanteeneja, jotka ovat koskeneet miljoonia ihmisiä.­

Kiina on ryhtynyt taisteluun koronaviruksen pilaamaa mainettaan vastaan. Se väittää nyt, että virus ei alun perin lähtenytkään leviämään Kiinan Wuhanista.

– Vaikka Kiina ilmoittikin ensimmäisenä tautitapauksista, se ei välttämättä tarkoita, että virus olisi lähtenyt Kiinasta, maan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian selitti toimittajille.

Hänen mielestään viruksen alkuperän selvittäminen on monimutkainen juttu, joka voi koskea monia maita ja alueita.

Guardianin mukaan kiinalaiset tiedemiehet ovat lähettäneet arvovaltaiseen lääketieteelliseen lehteen Lancetiin artikkelin, jossa väitetään, että Sars-Cov-2 -viruksen alkuperä voisi olla jossain ”Intian niemimaalla”.

Kirjoitusta ei ole toistaiseksi julkaistu, koska vertaisarviointia ole tehty. Tieteellisten lehtien artikkelit käyvät yleensä alan asiantuntijoilla tarkastettavina ennen julkaisupäätöstä.

Milloin virus ilmaantui?

Kiinan väitteet voivat liittyä havaintoihin, että esimerkiksi koronaviruksen pahoin koettelemassa virus olisi voinut kiertää jo syksyllä 2019. Italian syöpäinstituutin havaintojen mukaan keuhkosyöpätutkimuksia varten annetuista näytteistä olisi uusissa tutkimuksissa tehty havaintoja koronaviruksesta.

– Ihmiset, joilla ei ollut oireita, eivät vain antaneet positiivisia näytteitä vaan heille oli kehittynyt vasta-aineita virukselle, italialainen tutkija Giovanni Apolone selitti tuolloin Reutersille.

Brittitutkijoiden mukaan selitys tälle voi olla se, että kyse oli muiden koronavirusten synnyttämistä vasta-aineista. Ihmiseen tarttuvia koronaviruksia on useita, mutta ”vanhat koronavirukset” aiheuttavat yleensä vaaratonta nuhaa.

Taudin alkulähteille

Kiinan virallinen Kansan päivälehti väitti viime viikolla Facebook-päivityksessään, että ”kaikki mahdolliset todisteet viittaavat siihen, että koronavirus ei ole peräisin Wuhanista”.

Viruksen alkuperästä haluttaisiin uutta tietoa muuallakin. Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilajohtaja Michael Ryan piti viime viikolla tärkeänä, että järjestön uusi tutkijaryhmä pääsisi pian Wuhaniin selvittämään viruksen alkuperää.

Aiemmin Wuhanissa käynyttä WHO:n selvitysryhmää ei päästetty ruokatorille, jossa viruksen on epäilty tarttuneen ihmisiin epidemian käynnistyessä.

Kiinassa tarhataan ja syödään villieläimiä, joista uudet virukset voivat siirtyä ihmisiin. Yleisesti pandemian aiheuttaneen koronaviruksen on arvioitu olevan peräisin lepakosta, mutta ihmiseen se on saattanut tulla jonkin välittäjäeläimen kautta.

Koronavirustestausta Hongkongissa 24. marraskuuta.­

Ryanin mukaan olisi hyvin tärkeää saada selvyyttä asiaan uusien vaarallisten viruksien varalle. Myös vuosituhannen alussa levinnyt SARS, toinen koronavirus, riehui Kiinassa. Se oli tappavampi kuin nyt pandemian aiheuttanut koronavirus, mutta voimakkaiden oireiden vuoksi kantajat oli helpompi tunnistaa ja eristää.

Ryanin mukaan olisi ”hyvin spekulatiivista” olettaa, että nykyinen koronavirus ei olisi peräisin Kiinasta.

Propagandasota

Kiinalle maan kulkutaudit ovat arka asia, koska ne eivät sovi modernin suurvallan kuvaan. Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump yritti tehdä koronaviruksesta poliittisen aseen puhumalla viime vaalikampanjan aikana ”Kiina-viruksesta”.

Trump käynnisti Kiinaa vastaan tullisodan taloussyistä, mutta hänen kaudellaan koronaviruksen pysäyttämisessä Yhdysvalloissa epäonnistuttiin pahoin. Arvostelijoiden mukaan Trump halusi tehdä Kiinasta syypään Yhdysvaltain tautikatastrofiin.

Keväällä samainen ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian väitti BBC:n mukaan, että Yhdysvaltain armeija olisi tuonut viruksen Wuhaniin.

Tämä tulkittiin vastaukseksi siihen, että Yhdysvalloissa olisi esitetty väitteitä, että virus oli keinotekoinen ja karannut kiinalaisesta laboratoriosta. Yhdysvaltain armeija kumosi jo keväällä väitteen, että virus olisi keinotekoinen.

Lähteet: The Guardian, Reuters, ABC, BBC

Football news:

Bayern will play Egypt's Al-Ahly or Qatar's Al-Duhail in the Club World Cup semi-finals
Villalibre about delaying time by Athletic: Barcelona is worth a billion euros, and we wanted to win the Super Cup at the cost of our lives
Andrea Pirlo: Juventus want to win a tenth league title. Now is a difficult moment, but the ambitions remain the same
Dynamo crossed the medical examination and Cyberpunk 2077: they decorated the hospital with graphics and stuffed everything with Easter eggs
Joan Laporta: If Messi wants to gain experience in football in America, it will be useful for everyone
Ter Stegen and the Barcelona defenders have filed complaints against Griezmann for commenting on a poor defensive performance after the Super Cup (Cadena SER)
PSG can buy Barca defender Emerson for 25 million euros