Finland

Kirjeenvaihtajan kommentti | Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden parantuminen on vain kangastus horisontissa

Bidenilla oli tapaamiselle kaksi ristiriitaista päämäärää: piti näyttää kaapin paikka, mutta puolustaa diplomatiaa.

Washington

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin tapasivat kauniina päivänä Genevenjärven rannalla. Tapaamisessa ei ollut vihamielisyyttä, Putin sanoi sen jälkeen. Ilmapiiri oli hyvä, myönteinen, Bidenkin vahvisti.

Kumpikin loi kuvaa asiallisten miesten asiallisesta kohtaamisesta. Ei tässä ystäviä olla, eikä katsota syvälle toisen sieluun, mutta ainakin keskustellaan.

Vaan kuten Putin tiedotustilaisuudessa sanoi: ”Elämässä ei ole onnea. Se on vain kangastus horisontissa.”

Toistaiseksi Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden parantuminen on myös vain kangastus horisontissa.

Se tuli selväksi Bidenin tiedotustilaisuuden lopussa. Toimittaja huusi Bidenin perään, miksi tämä luottaa siihen, että Venäjä muuttaa käyttäytymistään.

Biden kääntyi kannoillaan, läksytti toimittajaa ja sanoi, ettei luota mihinkään. Bidenille oli tärkeää, ettei hän näytä kotiyleisön edessä pehmeältä, saati naiivilta.

Yhdysvalloissa ei Venäjän ystäviä ole.

Biden aloitti silti oman tiedotustilaisuutensa korostamalla, ettei vastusta Venäjää vaan puolustaa omia kansalaisiaan. Siihen kuuluu hänen mukaansa se, että Yhdysvallat pitää esillä demokraattisia arvoja ja ihmisoikeuskysymyksiä.

Putin vertasi opposition kohtelua Venäjällä siihen, miten Yhdysvalloissa on vangittu kongressin valtaukseen osallistuneita kansalaisia. Biden kutsui vertausta naurettavaksi – mitä se onkin.

Biden pyrki luomaan illuusiottoman, suorasanaisen kuvan maiden suhteista. Niissä ei hänen mukaansa ole kyse luottamuksesta vaan omien etujen puolustamisesta.

Jos Venäjä rikkoo Yhdysvaltain etuja vastaan, Yhdysvallat vastaa, Biden sanoi. Pakotteiden ja muiden diplomaattisten keinojen lisäksi hän muistutti siitä, että myös Yhdysvallat on kykenevä kyberhyökkäyksiin.

Bidenilla oli tapaamiseen kaksi osittain ristiriitaista päämäärää. Hänen oli näytettävä Putinille kaapin paikka eli kerrottava, missä Yhdysvaltain mielestä menevät rajat esimerkiksi vaalivaikuttamisen ja kyberhyökkäysten suhteen.

Toisaalta Biden on julistanut, että hänen johdollaan diplomatia on tehnyt paluun Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan. Mittavista erimielisyyksistä huolimatta Yhdysvallat haluaa myös tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa niissä asioissa, joissa maiden edut voivat kohdata.

Tällaisia asioita ovat Bidenin mukaan esimerkiksi arktisen alueen turvallisuus, Iranin ydinaseohjelman pysäyttäminen ja humanitaarisen avun toimittaminen Syyriaan.

Odotukset oli jo etukäteen asetettu matalalle. Tapaamisen konkreettinen seuraus oli, että maat sopivat, että kumpikin palauttaa suurlähettiläät asemapaikoilleen, joista heidät oli kutsuttu kotiin aiemmin tänä vuonna.

Keskustelut jatkuvat ainakin asevarustelun hillitsemisestä ja kyberturvallisuudesta.

Biden sanoi Yhdysvaltain vaativan, että tietty, kriittinen infrastruktuuri rajataan yhdessä kyberhyökkäysten ulkopuolelle. Sitä tavoitetta ei pelkillä keskusteluilla tavoiteta, vaan Yhdysvaltain on uhattava seurauksilla.

Tapaaminen ei ollut mittavien diplomaattisten ponnisteluiden lopputulos vaan mahdollinen alku pienimmän yhteisen nimittäjän löytämiselle.

Football news:

Zozulya moved to Fuenlabrada from Segunda. His transfer to Alcorcon was disrupted because of fans who called him a fascist
Spalletti on 3-0 with Bayern: Napoli is on the right track. The players have already exceeded my expectations
Kane wants to move to Man City with Grealish. He will soon discuss leaving with Tottenham
Real Madrid reported that Odriosola has contracted the coronavirus
Gasperini about Ilicic: He wants to find a team where he will achieve something more significant
Mbappe will not play in the match for the French Super Cup. The game will be held in Israel
Benfica introduced Yaremchuk. The forward of the national team of Ukraine moved from Gent