Korjausrakentamisessa voimakkaasti kasvava ala on energiatehokkuuden parantaminen. Isännöintiliiton tämän vuoden putkibarometrin mukaan isännöitsijöistä 60 prosenttia on sitä mieltä, että energiansäästö ohjaa taloyhtiöiden päätöksentekoa tulevaisuudessa.

Insinööri- ja arkkitehtitoimisto Rakennuttajakaaren mukaan nykyään hankesuunnitteluun laitetaan energiatarkastelu jo lähes poikkeuksetta. Yrityksen filosofian mukaan myös energiatehokkuutta mietittäessä tulee pitää järki päässä.

”Jos talo on ihan hyvässä kunnossa, sitä ei ole välttämättä järkeä muuttaa esimerkiksi eristämällä, koska siitäkin syntyy hiilijalanjälkeä, että heitetään toimivia systeemejä menemään”, Rakennuttajakaaren myyntijohtaja Tuomas Pakka perustelee.

Asia saa tukea myös tutkimuksesta. Tampereen yliopiston ja VTT:n tuoreen ympäristöministeriölle tekemään selvityksen mukaan rakennusten peruskorjaaminen on uudisrakentamista ympäristöystävällisempää. Uudisrakentamisesta syntyvä hiilijalanjälki kurotaan umpeen vasta 30-50 vuoden kuluttua.

"Kannattaa aika raskaastikin peruskorjata ennemmin kuin rakentaa uusi rakennus", Pakka sanoo.

Pakan ja Rakennuttajakaaren toimitusjohtajan Pasi Saastamoisen mukaan energiatehokkaassa rakentamisessa korostuu ennakoinnin merkitys. Esimerkiksi julkisivuremonttia tehtäessä voidaan pohtia, pitäisikö ikkunat uusia samalla, koska se on yksi keino säästää energiaa. Rakennuttajakaaren kaksikko huomauttaa, että myös kulttuurihistorialliset arvot tulisi ottaa huomioon.

Pakan ja Saastamoisen mukaan suomalaisessa rakentamisessa olisi valtavasti potentiaalia vientituotteeksi. Etenkin energiatehokkaasta rakentamisesta suomalaisilla on erityisen hyvin osaamista jo vuosisatojen ajalta haastavan ilmaston takia. He harmittelevat, että usein julkisuudessa esillä ovat vain rakentamisen epäonnistumiset, mikä turhaan huonontaa alan mainetta.

Rakennuttajakaari haluaisi lähteä tulevaisuudessa viemään suomalaista osaamista maailmalle, mikäli tarvittavat resurssit ja yhteistyökumppanit järjestyvät.

”Osaamisemme on korkeatasoista. Esimerkiksi vaikkapa britteihin verrattuna rakentamisen kulttuurit ovat kuin yö ja päivä", Pakka sanoo.