Finland

Kolumni | Voiko terassi sijaita kirkon vieressä? – Roomalaiset nauraisivat Senaatintorista käytävälle keskustelulle

Takavuosina meillä oli perinne. Sattuman­varaisena kesä­aamuna nenäni kesi, sihisi ja poksahteli. Muu naama hehkui kuin hiilistö. Vai niin, terassit on avattu, Kati tervehti yö­elämän professoria.

Tällaista elämää ovat maalailleet ammattihuolestujat vastustaessaan Helsingin kaupungin erinomaista ideaa, Senaatin­torin terassia. Se avattiin muutama päivä sitten ja suljetaan elokuun lopussa. Huolen historiaan voi perehtyä lukemalla 1960-, 1970-, 1980- ja 1990-luvun yleisönosastoja. On siis käyty kaupunkisotaa. Katu kadulta valittajat ovat joutuneet luopumaan stadin hiljaisista kyläteistä, jotka heidän haaveissaan kukkivat linnunlaulua, päivän- ja hevosenkakkaroita.

Senaatintorin laitamilla ei sijaitse asuintaloja. Märän, törkeän ja riettaan kesäyön silminnäkijöiksi ei voi siis kutsua sairaita, vanhuksia, lapsiperheitä, aamuvuorolaisia eikä ennen kaikkea kaikenvalittajia. He ovat vastustuksessaan nirsoja: he vastustavat vain kaikkea uutta.

Myös Jumala karsastaa Senaatintorin terassia. Niin hänen kannattajansa ovat vihjanneet. Joensuulaispastori närkästyi siitä, että Senaatintorin paikalla on ollut kauan sitten hautausmaa. Sen vuoksi torille ei saisi rakentaa terassia.

Tosin vanhojen hautojen päällä saa jo nyt kävellä, pitää konsertteja ja mielenosoituksia sekä joulumarkkinoitten aikaan kaupitella ruokaa ja käsitöitä. Hautausmaa sijaitsi paikalla noin kaksisataakolmekymmentä vuotta sitten.

Tällaisten vaatimusten noudattaminen tuhoaisi kaupunkielämän. Vanhoja pyhiä paikkoja sijaitsee siellä täällä, viiden minuutin kävelymatkan välein. Tarvitsee vain vaeltaa ajassa riittävästi menneeseen.

Mikä mitta kaksisataakolmekymmentä vuotta on? Entä jos eduskuntatalon paikalla sijaitsi tuhat vuotta sitten uhrilehto? Sekin on pyhä paikka, tosin ei kristillinen. Pitäisikö eduskunta – juonittelun, kähminnän ja suhmuroinnin umpiterassi – siirtää muualle?

Senaatintorin laidalla kohoaa Helsingin tuomiokirkko. Jotkut valittajat ovat pitäneet sopimattomana terassin sijoittamista kirkon viereen. Huoli on luterilainen. Roomassa tälle naurettaisiin. Siellä sijaitsee melkein joka korttelissa kirkko. Ravintolat ja terassit rakennetaan aina kirkon viereen. Muu ei ole mahdollista. Sen ei ole havaittu vähentäneen kirkon pyhyyttä. Katolinen kirkko on onnistunut häpäisemään itsensä muilla tavoin.

Senaatintoria rajaavat tasavallan arvorakennukset: yliopisto, Tuomiokirkko, Valtioneuvostonlinna. Terassihankkeen akateeminen paheksunta ei perustu uskonnollisiin argumentteihin, vaan sivistyksellisiin. Senaatintoria pidetään liian juhlavana kehyksenä arkiseen terassielämään.

Näkemys ei ole täysin vailla pohjaa. Senaatintori ei kuitenkaan ole pelkkä symboli. Se on myös tori, keskellä Helsinkiä. Sen pitäisi olla taidokkaasti massoitetun tyhjyyden ja hiljaisuuden sijaan täynnä elämää. Senaatintori ei saa olla ulkomuseo, jossa pääkaupungin kesästä, ruuasta ja juomasta nauttiva kansalainen rinnastuu liikkuvaan tahraan.

Kun elokuun viimeinen ilta menee mailleen, terassihankkeen suuruus paljastuu. Syyskuun ensimmäisen päivän valjetessa se on jälleen ihanan autio, juuri kuten valittajat haluavat. Jos kesäterassista tulee pysyvä, se täyttää sekä sen kannattajien että vastustajien toiveen.

Football news:

Borussia Dortmund can rent Reinier from Real Madrid
Loko fans about support at matches: we Consider it a mistake to remain silent about disagreeing with the management's policy
Ex-Sunderland midfielder Cattermole has finished his career. He did not leave the club even after relegation to the 3rd division
Xavi: Racism, sexism and other forms of discrimination must be eradicated by stopping games
Javier Mascherano: Messi is the main reason why Barcelona can beat any team
Barcelona is looking for a new coach. Pochettino, Koeman, Xavi are among the candidates (ESPN)
I just want to show you my dog. Klopp's cute video call to the Liverpool newcomer