Finland

Konserttiarvostelu | Daniel Erdmannin trio päätti kiertueensa Helsinkiin, ja sellaiset ovat ajat, että striimatussa konsertissa kosketti eniten tunnelmapala Sateenkaaren tuolla puolen

Daniel Erdmannin trio päätti kiertueensa Helsinkiin, ja sellaiset ovat ajat, että striimatussa konsertissa kosketti eniten tunnelmapala Sateenkaaren tuolla puolen

Aki Kaurismäen innoittama kappale ”Kauas pilvat karkavaat” yllytti saksofonistit suoranaiseen kilpalaulantaan.

Saksofonisti Daniel Erdmannin (kesk.) yhtyeen kiertue päättyi Helsingissä Hietsun Paviljonkiin, josta koko keikka striimattiin suorana. Trion vierailijana oli saksofonisti Mikko Innanen.­

Jazz

Daniel Erdmann’s Velvet Revolution Hietsun Paviljongissa 1.12.

Konsertin ylimääräisenä kappaleena esitetyn ikivanhan elokuvaiskelmän olisi voinut ymmärtää toisena aikana hyväntahtoiseksi, vinohymyiseksi huumoriksi. Tunteita tiristävä Sateenkaaren tuolla puolen on kuitenkin suuri poikkeus saksofonisti Daniel Erdmannin perustaman Velvet Revolutionin ohjelmistossa.

Mutta nyt sen omintakeinen tulkinta tuntui tihkuvan puhdasta vilpittömyyttä ja jopa varovaista toiveikkuutta. Ehkä jossain on koronapandemian jälkeinen ihmemaa, jossa muusikot pääsevät esiintymään taas ilman rajoituksia?

Ne varjostivat ymmärrettävästi myös Erdmannin jazzyhtyeen klubikiertuetta, joka alkoi viime viikon maanantaina Turusta. Esiintymisiä kertyi erilaisten säätöjen jälkeen silti suunniteltu määrä, vaikka kahdeksas viimeinen oli tiistai-iltana ilman yleisöä Hietsun Paviljongissa Helsingissä.

”Ja nyt on se kohta, jossa on yleensä on isot aplodit”, naurahti saksalainen Erdmann vähän vaivautuneen oloisena suorana striimatun keikan puolivälissä, illan rytmikkäimmän ja vetävimmän La Tigressen jälkeen.

Se kuten konsertin kaikki muutkin Erdmannin sävellykset olivat yhtyeen toiselta levyltä Won’t Put No Flag Out (2019), mutta hieman toisenlaisilla soinnilla. Erdmannin ja englantilaisen vibrafonistin Jim Hartin kanssa kappaleita tulkitsikin nyt ranskalainen sellisti Vincent Courtois – kiertueelta estyneen viulistin Théo Ceccaldin sijasta.

Suomessa useita kertoja eri yhtyeillä käynyt Courtois löikin Erdmannin melodisiin kappaleisiin hieman kamarimusiikillisemman leiman, vaikka venyi tapansa mukaan moneen, hienostuneesta solistista napakaksi komppaajaksi.

Tunnustellen alkanut ja tummia pilviä kerryttänyt konsertti kääntyi toiseksi puolivälin jälkeen, jolloin improvisoivan trion täydensi tymäkämmäksi kvartetiksi Erdmannin vanha ystävä, pääosin baritonisaksofonia pörisyttänyt Mikko Innanen. Ainoa pieni pettymys oli, että hänkään ei ollut pukeutunut samettiin, kuten yhtyeen nimi Samettivallankumous olisi edellyttänyt.

Nyt nimen ja musiikin poliittinen yhteys jäikin pelkkien kuvitelmien varaan – päinvastoin kuin triossa Das Kapital, jonka kanssa Erdmann on kiertänyt Suomea muutaman kerran.

Toki hyväilevää samettiakin saatiin, ja aivan erityisesti lopun kappaleessa Sateenkaaren tuolla puolen, jossa Innanen soitti alttoa. Mutta huippujen huippu oli sitä ennen tulkittu, saksofonistit suoranaiseen kilpalaulantaan yllyttänyt Erdmannin sävellys Kauas pilvat karkavaat.

Kyllä: Erdmann pitää paljon Aki Kaurismäen elokuvista. Ja kyllä: kappaleen nimi on painettu levyn kanteen väärin. Tai ehkä sittenkin oikein – suhteutettuna itse musiikkiin.

Konsertti on katsottavissa veloituksetta sivulla www.youtube.com/c/Hietsunpaviljonki/

Football news:

Messi and his family take French lessons. Why teach him to go to the City? Canal+ journalist about the forward at PSG
Johnson on Lampard's resignation: In the world of results, it doesn't matter who you are - Mr. Chelsea or not
Alexander Golovin: Kovac is a competent specialist. Excellent work with him
Arsenal want to play the Europa League away match with Benfica on a neutral field due to a possible ban on flying to Portugal
Coach Istanbul Webo on the scandal: Tuchel did not show solidarity. I am furious, I was discriminated against
Barcelona did not pay the players for six months in December, although they took out a loan. The club promises payments in February
Messi is in Barca's bid for the Cup game with Rayo Vallecano. Dest will not play due to muscle problems