Finland

Korkein oikeus | Perheväkivalta päättyi puukotukseen: Vaimo sai vankeutta, KKO katsoi tilanteen olleen hätävarjelun liioittelua

Perheväkivalta päättyi puukotukseen: Vaimo sai vankeutta, KKO katsoi tilanteen olleen hätävarjelun liioittelua

Mies sai tuomion useasta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Miehellä oli myös aiempi tuomio vaimonsa pahoinpitelystä.

Korkein oikeus joutui äänestämään tapon yrityksen ratkaisusta. Kaksi jäsentä olisi halunnut antaa asiassa lievemmän tuomion.­

Korkein oikeus (KKO) on linjannut ennakkopäätöksellään, millaisessa tilanteessa omaan puolisoon kohdistuva väkivalta voidaan katsoa hätävarjeluksi.

KKO:n päätöksen mukaan nainen syyllistyi tapon yritykseen, kun hän puukotti miestään uhkaavassa tilanteessa kahdesti selkään. Mies sai hengenvaarallisia sisäelinvammoja, jotka olisivat ilman kiireellistä leikkaushoitoa todennäköisesti johtaneet kuolemaan.

Hovioikeus oli aiemmin tuominnut miehen useasta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Hovioikeus piti voimassa naisen tuomion tapon yrityksestä ja kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

KKO kuitenkin katsoi, että nainen teki tapon yrityksen hätävarjelun liioitteluna ja näin ollen naisen tuomiota alennettiin.

Korkein oikeus käsitteli päätöksessään muun muassa sitä, oliko nainen puukottanut miestään tahallisesti.

Kysymystä arvioitaessa käytiin läpi tapahtumien kulkua ja sitä, tuliko miehen väkivaltaisuus tuomitulle yllätyksenä.

Tapahtumat ennen puukotusta etenivät hyvin nopeasti.

Naisen saapuessa kotiin hän löysi 9-vuotiaan lapsen pahoinpideltynä ja verta vuotavana. Avioparin välillä syntyi riita, jonka aikana mies pahoinpiteli vaimonsa tajuttomaksi.

Perheen toinen lapsi yritti soittaa hätäkeskukseen, mutta mies otti puhelimen ja löi lasta.

Pariskunnan kertomukset tapahtumien kulusta poikkeavat suuresti toisistaan. Naisen mukaan mies oli kaatunut veitsen päälle kamppailutilanteessa.

Korkein oikeus ei pitänyt naisen kertomusta veitsen iskujen osalta luotettavana. Päätöksen mukaan on selvää, että nainen oli lyönyt miestä tahallisesti keittiöveitsellä selkään.

KKO:n ratkaisussa on käsitelty myös sitä, oliko naisen toiminnassa kyse hätävarjelusta tai sen liioittelusta.

”Mitä yllätyksellisempi ja vaarallisempi tilanne on kysymyksessä ja mitä lyhyempi on harkinta-aika, sitä ymmärrettävämmiksi ja anteeksiannettavammiksi käyvät mahdolliset virhearvioinnit.”

Päätöksen mukaan mies on kohdistanut vaimoonsa väkivaltaa useita vuosia. Myös perheen vanhimmat lapset ovat kertoneet isän väkivaltaisuudesta.

Mies tuomittiin vuonna 2009 vaimonsa pahoinpitelystä vankeusrangaistukseen. Nainen on ollut kahteen eri otteeseen lasten kanssa turvakodissa.

Korkein oikeus katsoo, ettei puukotusta edeltäneessä tilanteessa ollut kyse yksittäistapauksesta. Nainen on todennäköisesti pelännyt oman ja erityisesti lastensa turvallisuuden puolesta.

Samoin oikeus katsoi, että teräaseella puolustautuminen itsensä tai muiden suojelemiseksi voi olla oikeutettua välittömän, vaarallisen ja voimakkaan hyökkäyksen torjumiseksi.

KKO:n aikaisemman ennakkopäätöksen mukaan hätävarjelun vaatimus on, että puolustautuja aiheuttaa hyökkääjälle mahdollisimman lievät vammat.

Tässä tapauksessa KKO katsoo, että vaimon olisi pitänyt rajoittaa lyöntien määrää tai käyttää veistä niin että miehelle olisi aiheutunut lievempiä vammoja.

Päätöksen mukaan mies oli juuri ennen puukotusta uhannut veitsi kädessä tappaa vaimonsa. Samalla mies oli pitänyt sylissä perheen nuorinta lasta.

KKO:n mukaan vaimon puolustuksen voimakkuus oli ylimitoitettu eikä tuomittua voida vapauttaa rangaistusvastuusta. Korkein oikeus kuitenkin lievensi naisen rangaistusta. Hän saa kaksi vuotta ja kolme kuukautta ehdotonta vankeutta.

Päätöksestä jouduttiin äänestämään. Kaksi oikeusneuvosta olisi tuominnut vielä lievemmän rangaistuksen. He korostivat, että lähisuhdeväkivaltatapauksissa uhrilla voi olla vaikeuksia tunnistaa uhkaavan vaaran vakavuutta.

Yksi oikeusneuvoksista puolestaan katsoi, ettei nainen toiminut hätävarjelutilanteessa.

Oikaisu 27.11.2020 kello 21.14: Jutun otsikossa luki aluksi, että KKO katsoi tilanteen olleen hätävarjelua. Kyse oli kuitenkin hätävarjelun liioittelusta.

Football news:

At the beginning of the Atalanta more goals than matches in the start. We explain how he and Gasperini get used to each other
Ex - Liverpool defender Flanagan is close to a move to Poland's Jagiellonia
Rodgers on 2-0 with Southampton: Should have scored more. Leicester are 2nd in the Premier League
Real Madrid may call up Castilla's top scorer Hugo Duro due to Jovic's departure
Covid at Ruiz's. The midfielder will not play for Napoli against Juve in the Italian Super Cup
Lampard on Hudson-Odoi: Callum is in great shape and will definitely get playing time
Agent: Cheryshev is not going to leave Valencia. The coach trusts him