Finland

Korona­tartunta­ketju Vantaan Katriinan sairaalan saattohoito-osastolla – 11 potilasta saanut tartunnan tai altistunut

Tartuntaketjun alkuperä ei ole toistaiseksi selvillä.

Muista osastoista poiketen saattohoitoa järjestävällä osasto 5:llä on järjestetty myös epidemia-aikana vapaita omaisvierailuja. Kuvituskuva.­

Vantaan Katriinan sairaalan saattohoito-osastolla on riehunut viikon verran koronatartuntaketju. Sairaalan palvelupäällikkö Pia Rantamäki kertoo Ilta-Sanomille, että yhteensä 11 potilasta on joko altistunut virukselle tai saanut tartunnan.

– Onhan tämä hirvittävän harmillista, että tällaista sattuu saattohoitoyksikössä, jossa ihmiset muutenkin kohtaavat inhimillistä kärsimystä ja luopumista, Rantamäki sanoo.

Rantamäen mukaan tartuntatauti- ja hygieniayksikkö on asettanut osaston karanteeniin. Tällä hetkellä jokaista potilasta hoidetaan omassa huoneessa. Osastolle ei oteta uusia potilaita, eikä nykyisiä siirretä toisiin yksiköihin.

Rantamäen mukaan sairaalan henkilökunnan tiedossa ei ole, miten virus alun perin pääsi osastolle. Saattohoito-osastolla on kuitenkin ollut muita osastoja vapaammat vierailukäytännöt.

– Virusmutantit leviävät valitettavasti äärimmäisen herkästi, vaikka omaiset ovat suojautuneet tosi hyvin ja olleet huolellisia.

Vantaan terveysasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö arvelee viruksen tunkeutuneen osastolle ennen hoitoa tartunnan saaneen potilaan mukana.

– Aika harvoin virus tarttuu vieraalta, koska heillä on käsihygieniamenetelmät ja maskit. Lisäksi vierailut kestävät hyvin vähän aikaa ja ovat tietyissä huoneissa.

Kansallisessa rokotusjärjestyksessä saattohoidon henkilökuntaa ei ole asetettu jonon kärkisijoille, koska he eivät työskentele päivystyksessä tai teho-osastoilla. Rantamäen mukaan tämän vuoksi myöskään vantaalaissairaalan osaston henkilöstöä ei ole rokotettu.

Aronkytö kertoo toivovansa, että myös saattohoidossa oleva terveydenhuollon henkilöstö rokotettaisiin seuraavan kuukauden sisällä.

– Rokotamme niin paljon hoitajia kuin pystymme, mutta noudatamme THL:n linjausta. Oma toiveeni olisi, että THL antaisi linjauksen koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokottamisesta.

THL:n suositusten nojalla saattohoidossa olevia potilaita ei rokoteta ollenkaan. Aronkytö arvioi syyksi sen, että hoidon tarkoitus on turvata potilaalle eettinen ja kärsimystä minimoiva kuolema.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan seuraavaksi Katriinan sairaalassa testataan jokainen potilas, lääkäri ja hoitaja. Karanteenit ja jäljitykset näyttävät tällä hetkellä pysäyttäneen tartuntojen leviämisen.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude