Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Koronavirus | Pääministeri Marin kävi yökerhossa korona­virukselle altistuneena – Miten tartunnalle altistunutta kansalaista ohjeistetaan?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeen mukaan kahdesti rokotettuja ei suoraan ohjeisteta jäämään omaehtoisesti eristyksiin. Valtioneuvoston ohjeistus on tätä tiukempi.

Pääministeri Sanna Marin ja johtaja Mika Salminen THL:stä lehdistötilaisuudessa maaliskuussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) juhli helsinkiläisessä yökerhossa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä koronavirukselle altistuneena. Asiasta nousi kohu, ja tilanne herätti hämmennystä sen suhteen, miten kansalaisen pitäisi pahenevan koronatilanteen keskellä toimia.

Marin totesi HS:lle sunnuntaina, että hänen olisi pitänyt käyttää tilanteessa ”parempaa harkintaa”. Marinin mukaan hän sai tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston koronatartunnasta puhelimitse, eikä puhelussa kehotettu eristäytymään.

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

Kuitenkin Valtioneuvoston kanslian virkakunta lähetti laajalla jakelulla tekstiviestin, jossa pyydettiin kuitenkin kaikkia, joilla on ollut ulkoministerin kanssa sama ohjelma perjantaina 3. joulukuuta, välttämään kontakteja toistaiseksi.

Kontaktien välttämiseen kehottava tekstiviesti oli lähetetty pääministerin mukaan puhelimeen, jota hänelle ei ollut mukanaan.

Valtioneuvoston kanslian antama ohjeistus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjetta tiukempi. Valtiojohdon suojaamisessa noudatetaan yleensä omia varovaisuuteen perustuvia sääntöjään.

THL:n ohjeiden mukaan kahdesti rokotettuja ei suoraan ohjeisteta jäämään omaehtoiseen karanteeniin. Esimerkiksi pääministeri Marin on kertonut saaneensa kaksi koronarokotetta.

THL:n mukaan kahdesti rokotetun henkilön olisi kuitenkin hyvä käydä koronatestissä, jos altistumisen jälkeen ilmaantuu oireita.

Valtioneuvostossa otettiin käyttöön varotoimenpiteitä, kun ulkoministeri Haaviston koronatartunta varmistui lauantaina. Ministereitä muun muassa kehotettiin hakeutumaan koronatestiin ennen lähityöhön palaamista. Pääministeri Marin kertoi sunnuntaina hakeutuneensa testiin ja saaneensa siitä negatiivisen tuloksen.

Jos esimerkiksi samassa työpaikassa todetaan koronatartunta, karanteenin tarve riippuu siitä, onko henkilö altistunut tartunnalle, THL:n ohjeissa todetaan.

Henkilön rokotusstatuksella on vaikutusta karanteenimääräykseen.

Jos henkilö on saanut koronarokotteen ja altistunut tartunnalle, tekee tartuntatautilääkäri riskiarvion tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa rokotteen tehoon. Tehoon vaikuttavia asioita ovat muun muassa paikallinen epidemiatilanne, ikä ja mahdolliset henkilön perussairaudet.

Kahdesti rokotettuja ei määrätä lähtökohtaisesti karanteeniin, ellei tartuntatautilääkärin arviossa todeta toisin. Toisen rokoteannoksen saamisesta on täytynyt kulua viikko.

Karanteeniin ei myöskään lähtökohtaisesti määrätä henkilöä, jolla on aiemmin ollut koronatartunta ja joka on saanut yhden rokoteannoksen vähintään viikko sitten. Sama koskee alle kuusi kuukautta aiemmin koronataudin sairastanutta, vaikkei hän olisi saanut rokotetta. Tällaisissa tapauksissa henkilö voidaan kuitenkin määrätä karanteeniin, jos tartuntatautilääkäri katsoo sen tarpeelliseksi.

THL kuitenkin suosittelee vahvasti kaikkia välttämään vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa asuviin, jos henkilö odottaa pääsyä koronatestiin tai testin tulosta. Samoin vapaaehtoista kontaktien välttämistä suositellaan, kun saavutaan Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

THL:n suositukset koskevat pääsääntöisesti kaikkia, myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Sairaalapotilaille ja hoivakotien asukkaille on erilliset ohjeet.

Virallisen karanteenipäätöksen tekee tartuntatautilääkäri. Koronavirukselle altistumisessa karanteenin pituus on yleensä 10 päivää, mutta aikaa voi lyhentää joissain kunnissa testillä. Kun ihminen on virallisesti karanteenissa, pitää hänen välttää kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin.

THL:n ohjeet eri tilanteissa toimimisella löytyvät täältä.

Lue lisää: Sanna Marinin illanvietto paljastaa hallituksen koronaviestien sekavuuden

Lue lisää: Pääministeri Marin HS:lle yö­kerho­käynnistään korona­virukselle altistuneena: ”Minun itse olisi pitänyt käyttää siinä parempaa harkintaa”

Lue lisää: Ministereitä ohjeistettu välttämään kontakteja ulko­ministeri Haaviston korona­tartunnan vuoksi, pää­­ministeri Marinin testi­tulos negatiivinen