Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Koronavirus | Suomi laahaa kolmansissa rokote­annoksissa EU:n hännillä, yksi syy löytyy pidemmistä annos­väleistä

Kun Eurooppa on taas sulkeutumassa, toivo kohdistuu kolmansiin rokoteannoksiin. Suomessa niiden jakelu on ollut paljon hitaampaa kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Hoitaja valmistautui maanantaina antamaan kolmatta rokoteannosta Saksan Mainzissa sijaitsevassa poliisien rokotuspisteessä. Saksassa on alettu suositella kolmatta rokotetta kaikille yli 18-vuotiaille.

Euroopan maista Islanti johtaa kolmansien rokoteannosten kattavuudessa. Noin 37 prosenttia yli 12 vuotta täyttäneistä islantilaisista on saanut kolmannen rokoteannoksen. Toisena tulee Britannia: lauantaina heitä oli reilut 30 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Euroopan unionin maista kärjessä on Unkari: 25 prosenttia. Malta: 21 prosenttia, Espanja ja Liettua: noin 10 prosenttia, Ranska: 9.

Suomessa kolmannen rokotteen saaneita oli maanantaina vain noin viisi prosenttia.

Ruotsista ja muutamasta muusta EU-maasta tietoja ei maanantaina ollut saatavilla. Niinpä tiedossa olevista EU-maista kaikkein pienin kolmansien rokotteiden kattavuus on Suomessa.

Suomessa viime viikolla päivitetyn rokotusstrategian mukaisia toimia ovat muun muassa kahden rokotusannoksen saaneiden määrän kasvattaminen sekä varautuminen alle 12-vuotiaiden rokottamiseen ja väestön rokotussuojan vähittäiseen heikkenemiseen.

Kolmansia rokoteannoksia varaudutaan tällä hetkellä antamaan alle 60-vuotiaille.

”Kolmas annos voitaisiin antaa 4–6 kuukautta toisen jälkeen”, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön terveyden ja turvallisuuden osaston osastopäällikkö Taneli Puumalainen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Maanantaina Puumalainen kehotti kääntymään jatkokysymysten suhteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) puoleen. THL ohjaa koronarokotusten toteutusta ja huolehtii niiden jakelusta.

Tehosterokotusten kattavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi se, kuinka pian täyden rokotussarjan jälkeen tehosterokotus annetaan, sekä se, kuinka pian rokotusten jakelu on aloitettu. Tavallisesti vanhimmat ihmiset ja riskiryhmät saavat rokotukset ensimmäisinä, muut myöhemmin.

”Euroopassa yleisesti suositellaan kolmansia annoksia annettavaksi 6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Suomessa on toinen annos annettu pidemmällä antovälillä, joka antaa paremman suojan”, kommentoi infektiotautien torjunnan ja rokotusten johtava asiantuntija Mia Kontio THL:sta.

”Pidemmän annosvälin takia Suomessa on vielä suhteessa huomattavasti vähemmän yli 6 kuukautta sitten toisen annoksen saaneita”, Kontio toteaa sähköpostitse.

Esimerkiksi Hollannin tehosterokotteiden kattavuudesta ei ole saatavilla prosenttilukuja. Kovin suuresta numerosta tuskin voi kuitenkaan olla kyse, sillä tehosterokotteiden jakelu on aloitettu vasta 19. marraskuuta.

Suomessa jakelu aloitettiin syyskuun puolivälissä.

Sunnuntaina neljä arvostettua lääketieteen ammattilaista, heidän joukossaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, kirjoittivat Helsingin Sanomissa, että kolmansien rokoteannosten jakelussa olisi syytä pitää kiirettä.

Lue lisää: Kolmansien rokoteannosten jakelua tulee kiirehtiä

Kirjoittajien mukaan Israel sai kolmansia rokotteita jakelemalla tartuntojen kasvun nopeasti kuriin alkusyksystä. Kahden annoksen suoja hiipuu, ja kirjoittajien mukaan tämän on yksi syy tartuntojen kasvuun syksyn aikana. Kolmannen annoksen lisäteho vakavaa sairastumista vastaan on kahteen annokseen verrattuna erittäin suuri.

Israelissa rokotesuojan hiipumista on tutkittu. Otoksena oli 80 000 kahdesti rokotettua, ja tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa marraskuun alussa. Kun toisesta rokoteannoksesta oli kulunut alle kolme kuukautta, tutkituista 1,3 prosenttia antoi prc-testissä positiivisen koronanäytteen. Kun toisesta annoksesta oli kulunut korkeintaan neljä kuukautta, positiivisen sai 2,4 prosenttia. Viiden kuukauden kohdalla positiivisten näytteiden prosentti oli 4,6, kuuden kuukauden kohdalla 10,3 ja yli kuuden kuukauden kohdalla 15,5.

Viime viikolla Euroopan komissio esitti, että tehosterokotus tulee EU:n sisäisen matkustamisen ehdoksi. Edellytykseksi kaavaillaan yhdeksän kuukauden aikarajaa täydestä rokotesarjasta. Mikäli ehdotus hyväksytään, se voisi astua voimaan maaliskuussa.

Jos suomalainen siis on saanut toisen rokoteannoksen esimerkiksi viime heinäkuussa, ilman kolmatta rokotetta EU:n koronapassi vanhenisi ensi huhtikuussa.

Ihmiset rekisteröityivät sunnuntaina kolmannen koronarokotuksen ottajiksi Dublinin University Collegen klinikalla Irlannissa.