Finland

Kotitalousvähennys | EK ja SAK vaativat yhdessä huomattavaa korotusta kotitalous­vähennykseen

EK ja SAK vaativat yhdessä huomattavaa korotusta kotitalous­vähennykseen

Keskusjärjestöjen ekonomistien mielestä vähennystä tulisi kasvattaa heti vuoden 2021 alusta lähtien

Kotitalousvähennystä on voinut käynyt muun muassa siivouspalvelujen ostamisessa.­

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja palkansaajia edustava SAK vaativat rinta rinnan kotitalousvähennyksen kasvattamista.

Viime vuosina lähinnä eripuraisina esiintyneet EK ja SAK pitävät kotitalousvähennyksen kasvattamista erinomaisena elvytyskeinona, joka tukisi työllisyyttä koronakriisissä.

Asia käy selville EK:n pääekonomisti Penna Urrilan ja SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorannan yhteisestä kirjoituksesta torstaina.

Ekonomistien mielestä Suomen talouspolitiikassa tulisi löytää nopeavaikutteisia toimia, joilla voidaan tukea työllisyyttä ja kotimaista kysyntää.

”Mielestämme kotitalousvähennyksen kasvattaminen sopisi erinomaisesti tämänhetkiseen tilanteeseen. Vähennystä tulisikin kasvattaa nopealla aikataululla, heti vuoden 2021 alusta lähtien”, ekonomistit vetoavat hallitukseen.

Heidän mielestään hallituksen pitää toimia nopeasti, koska koronaviruksesta kärsineen talouden ”elpyminen näyttää viivästyvän yhä, kun viruksen toinen aalto on rantautunut voimalla tärkeimmille vientimarkkinoillemme”.

Ekonomistien mukaan vähennystä tulisi kasvattaa huomattavasti, jos haluttaisiin palata kymmenen vuotta sitten olleeseen tilanteeseen, jolloin vähennys oli korkeimmillaan.

”Samalla tulisi arvioida vähennyksen soveltamisalan laajentamista uusiin palveluihin sekä nykyisen sadan euron omavastuun poistamista. Ehdottomana vähimmäistavoitteena tulisi olla vuoden 2020 alussa tehdyn kotitalousvähennyksen leikkauksen nopea peruminen.”

Kaukorannan ja Urrilan mukaan kotitalousvähennyksen vaikutuksista on tekeillä tutkimus, jonka johtopäätökset kannattaa ottaa huomioon kotitalousvähennyksen pidemmän aikavälin kehittämisessä.

”Tässä akuutissa tilanteessa tätä elvytyskeinoa kannattaa kuitenkin käyttää, vaikka sen vaikutuksista ei vielä olekaan tarkkaa tutkimustietoa”, he kirjoittavat.

Kotitalousvähennyksen tehon ajatellaan johtuvan siitä, että se alentaa palveluiden nettohintaa kotitalouksille ja sitä kautta todennäköisesti lisää niiden kysyntää sekä tukee työllisyyttä suoraan.

”Vähennyksen kasvattaminen lisäisi palveluita käyttävien tai niitä tuottavien ostovoimaa myös silloin, jos kysyntä ei kasvaisi. Molemmat vaikutuskanavat elvyttäisivät taloutta, joten vähennyksen kasvattaminen on perusteltu elvytyskeino myös ennen kuin sen täsmällisemmistä vaikutuksista saadaan tietoa.”

Kotitalousvähennys oli Suomessa laajimmillaan vuosina 2009–2011, jolloin sen enimmäismäärä oli 3 000 euroa. Tuolloin 60 prosenttia työkustannuksista sai vähentää verosta.

Antti Rinteen (sd) ja Sanna Marinin (sd) hallitusten aikana enimmäismäärää on pudonnut 2 250 euroon. Vähennys on nyt 40 prosenttia työkustannuksista.

”Vähennys on siis supistunut jopa yli kolmanneksella, kun huomioidaan 2010-luvulla tapahtunut hintatason nousu”, ekonomistit laskevat.

Hallitus leikkasi kotitalousvähennystä säästääkseen valtion rahaa. Leikkausta ovat kritisoinet muun muassa kokoomus ja perussuomalaiset. HS:n laskelmien mukaan kotitalousvähennystä käyttävät paljon hyvätuloiset perheet.

Heikennys lisää valtion verotuloja noin 95 miljoonaa euroa.

Football news:

Jota has 8 goals in his last 8 games for Liverpool
Powerful cyber attack on Manchester United: hackers blackmail, and the state threatens a fine (up to 18 million) for leaking data about fans
We want to get to know you better - please complete this questionnaire and tell us what other sports media you read!
Pavel Zanozin: At Utkin and Maslachenko was a bit of a strained relationship. Vasya became the editor-in-chief of NTV-Plus, there was jealousy
Messi, de Jong and Busquets - in Barcelona's bid for the match against Osasuna
Klopp on Wijnaldum: I want him to stay. But nothing has been decided yet, everything is possible
I didn't see the greatness of Maradona at all. But I can't stop thinking about it