Finland

Kouluille annetaan 17,5 miljoonan lisäraha Helsingissä – potti on miljoonia enemmän kuin virkamiesten arvio koronan vaikutuksista

Helsingin koulujen koronarahasta on kiistelty kevään aikana kiivaasti, koska virkamiehet arvioivat lisärahan tarpeen huomattavasti kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esitystä pienemmäksi.

Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä budjettisovun yhteydessä, että lautakunnat voivat esittää budjetin ylitysoikeuksia koronan vaikutusten korjaamiseksi. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Helsingin kaupunginvaltuustossa nuijittiin keskiviikkona 17, 5 miljoonan lisäraha koronan aiheuttamien kolhujen paikkaamiseksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla.

Rahoista on kiistelty Helsingissä pitkin kevättä, koska kaupungin virkamiehet arvioivat lisärahan tarpeen huomattavasti kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan esitystä pienemmäksi.

Virkamiehet arvioivat koronakolhujen olevan noin 11,7 miljoonaa euroa.

Kaupunginvaltuusto päätti syksyllä budjettisovun yhteydessä, että lautakunnat voivat esittää kaupunginhallitukselle ja valtuustolle budjetin ylitysoikeuksia koronan aiheuttamien vaikutusten paikkaamiseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta esitti toimiallalle 17,5 miljoonan euron ylitysoikeutta jo huhtikuun puolivälissä. Pormestari Jan Vapaavuori (kok) toi asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi vasta 7. kesäkuuta.

Etenkin vhreät ja SDP kritisoivat Vapaavuorta viivyttelystä. Vapaavuoren mukaan asia vaati huolellisen valmistelun ja hänen mukaansa myös muiden toimialojen tarpeet piti selvittää ennen koulurahojen käsittelyä.

SDP:n valtuutettu Johanna Laisaaren mielstä lasten asiat on asetettava etusijalle. Hän kritisoi Vapaavuoren toimintaa koulurahoja koskevassa asiassa.

– Lasten etu on ensisijainen, eikä näin ollen tarvitse odottaa muiden ihmisryhmien tarpeiden selvittämistä, Laisaari summasi.

Vasemmistoliton valtuutettu Veronika Honkasalo jatkoi Vapaavuoren ryöpyttämistä.

– Koulut ovat nyt joutuneet odottamaan päätöstä rahoista kohtuuttoman pitkään.

Vihreiden Osmo Soininvaara totesi niin ikään, että asia olisi pitänyt valmistella viipymättä.

SDP:n valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Ville Jalovaara puolestaan sanoi hämmästelevänsä Vapaavuoren tarvetta selitellä toimintaansa nyt juurta jaksain.

Kokoomuksen Sazonov: Kekustelua hämmennetty tarkoituksellisesti

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Daniel Sazonovin mukaan asia on vaatinut huolellisen valmistelun.

Sazonov sanoo, että asia oli tarpeellista käyttää myös kaupungin johtoryhmässä.

– Tuntuu, että tässä on nyt tarkoituksellisesti hämmennetty keskustelua ennen vaaleja ja sen jälkeen, Sazonov sanoo.

Kokoomuksen valtuutettu Otto Meri sanoo, että vihervasemmiston koulurahanäytelmä on ollut kokonaisuudessaan surullista katsottavaa.

– Analytiikka on ollut aivan hukassa.

Meri muistutti, että koulutukseen käytetään Helsingissä runsaasti rahaa. Hänen mielestään koulutuksesta ja sen tarpeista on huolehdittava vastuullisesti.

Vasemmistoliiton Kivelä: On vastuullista huolehtia, että koulurahoista ei leikata

Pormestari Jan Vapaavuori kokee turhauttavana, että pormestarin bubjettiesitykseen vaaditaan aina vuosi toisensa jälkeen miljoonia lisää ja niistä iloitaan sitten näkyvästi.

– Tietyt ryhmät eivät ole tästä teatterista halunneet lupua, Vapaavuori sanoo.

Vasemmistoliiton valttuutetun Maj Kivelän mielestä on vastuullista käydä keskustelua ja huolehtia, että koulutuksesta ei leikata.

Vapaavuoren mukaan kaupungin ylin virkamiejohto on ollut sitä mieltä, että budjettia ei tulisi avata ollenkaan tässä vaiheessa vuotta.

Vapaavuori itse päätyi kuitenkin esittämään virkamiesten arvion mukaista ylitysoikeutta toimialoille.

Vapaavuori korosti, että poliitikkojen vaalien alla ajamiin korkeampiin summiin ei kuitenkaan pitäisi lähteä.

Lautakunnasassa koulurahojen kiirehtimistä perustelttiin sillä, että koulujen on voitava valmistella syksyn toimintaansa jo keväällä.

Kaupunginvaltuuston päättämä 17,5 miljoonan euron potti jaetaan siten, että 5 miljoonaa euroa annetaan varhaiskasvatukseen. Perusopetukseen ohjataan 11 miljoonaa euroa koronarahaa.

Ammatillinen koulutus saa kaksi miljoonaa euroa. Lukioille ja oppilas- ja opiskelijahuoltoon ohjataan kumpaankin miljoona euroa.

Virkamiesten arvio koronakolhuista oli siis miljoonia euroja lautakunnan ja nyt kaupunginvaltuuon päättämää lisärahoitusta vähemmän.

Lisää aiheesta:

Viivyttelystä syytetty Vapaavuori tuo kiistellyt koulurahat päätettäväksi puolentoista viikon kuluttua – Aika opettajien palkkaamiseen käy vähiin

Helsingin kouluille lupaillut miljoonat juuttuivat kaupungin byrokratiaan – rehtorit eivät tiedä, kuinka monta opettajaa he voivat palkata

Helsinkiläiset ihmettelevät säästöjä, koska kaupunki teki 500 miljoonaa voittoa – rahoitusjohtaja vakuuttelee: Mitään ylimääräistä pottia ei ole

Uusi käänne Helsinkiä kuohuttaneissa koululeikkauksissa: Lautakunta päätti perua peruskoulujen säästöt kokonaan

Helsinki päätti korona-ajan budjetista: Lasten kotihoidon tukea leikataan, investointeja jatketaan kriisistä huolimatta miljarditahtiin

Football news:

17-year-old Gurna-Duat can move to Atalanta from Saint-Etienne for 10 million euros
Bayern did not win a single friendly match under Nagelsmann - 3 defeats and a draw
Goalkeeper Hradecki was appointed captain of Bayer
Hypercube has already reformatted several leagues. How did this affect the UEFA ranking and attendance?
Barcelona will not improve the offer for Morib. The player still refuses to renew his contract
Atletico President: Every club in Europe needs at least two Argentines to succeed
Milan player Bennacer fell ill with a coronavirus. He did not have contact with other players of the team