logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Kun varastomyyjä Juhani viheltää, luokse tulee kettuperhe – hellyttävä kohtaaminen tallentui videolle

Turkulainen varastomyyjä Juhani Peltonen tuijottaa silmä kovana ison kukkaruukun vieressä olevaa koloa Turun Itäharjussa sijaitsevalla teollisuusalueella. Hän viheltää ilmoille tutun sävelmän, mutta ketään ei näy eikä kuulu.

Kettulapset Kasper, Jesper ja Joonatan ovat pysytelleet poissa jo pari päivää.

– Tänä aamuna en viitsinyt mennä katsomaan, kun satoi niin kovasti, mutta ehkä myöhemmin päivällä. Yksi vihellys riittää, niin ne ovat siinä jaloissa.


Juhani on tavannut nelihenkistä kettuperhettä, emoa ja kolmea leikkisää pentua, Itäharjussa viimeisen viikon verran. Yleensä hän suuntaa kettujen asuttamalle teollisuusalueelle aamuisin ennen töitä. Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Juhani näki eräänä aamuna vilauksen kettuemosta.

– Ajattelin, että sillä on varmasti tähän aikaan vuodesta pentuja. Menin pihalle ja näin kolme pentua, jotka alkoivat pikku hiljaa tulla lähemmäs ja lähemmäs.

Vuonna 1960 syntynyt Juhani on kohdannut kettuja aiemminkin. Hän tietää, että niiden lähettyvillä pitää toimia rauhallisesti ja pysyä liikkumatta, tai ne luikkivat karkuun.

– Kun olin käynyt siellä pari kolme päivää, menin talon nurkalle, vislasin tietyllä tavalla ja pennut tulivat esiin.


Luontokuvausta harrastava Juhani alkoi taltioimaan erityistä hetkeä parhaansa mukaan. Hän oli tuonut mukanaan pienen vihreän pallon, jonka hän luovutti lapsosille leikkikaluksi.

– Siitähän ne sitten riemastuivat ja alkoivat tehdä kaiken maailman voltteja. Siinä tuli niin kiire kameran kanssa, etten saanut kaikkia parhaita tilanteita kuvattua.

Juhani on päässyt todistamaan myös sisarusten välistä kinaa, kun ketunpoikasista keskimmäinen varasti sisareltaan pallon. Seuraavana päivänä Juhani varautui jo kahdella pallolla.

Kun kohtaamisia oli takana riittävän monta, pienet ketunpennut eivät tuntuneet häiriintyvän Juhanin läsnäolosta lainkaan. Emokettu on seurannut tapahtumia etäämmältä.

– Pienin tulisi syliin asti, mutta olen nähnyt parhaaksi olla kuitenkaan koskematta kettuihin. Seuraan siinä sivusta ja annan niiden pyöriä jaloissa.


Juhani ei uskalla arvioida Itäharjussa pyörivien poikasten ikää. Kovin vanhoja ne tuskin ovat, sillä ketun pennut syntyvät yleensä touko-kesäkuussa, kertoo Suomen riistakeskus. Kettunaaras synnyttää tavallisesti kolmesta kahdeksaan poikasta.

Juhani tunnistaa leikkisät ketunpoikaset jo ulkonäöltä.

– Ei varmaan menisi kauaa, että ne oppisivat nimensä ja antaisivat tassua, mies nauraa.

Luontokuvaaminen on Juhanille rakas harrastus, jolle hän varaa aikaa aamusta ennen työpäivää.

– Luontoon on hieno mennä silloin, kun ihminen ei ole vielä hereillä, mutta eläimet ovat. Siihen liittyy sellainen rauha ja hiljaisuus, josta pidän.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO