Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kuva: Timo koki ennen­näkemättömän yllätyksen Haapajärvellä – sitten hän keksi vaaratilanteeseen nopean ratkaisun

Raveissa on kaikki mahdollista. Myös vastustajien kypärät turvassaan juoksevat hevoset.

Timo Mäkäräinen vilkaisee, kuka hänen kypäränsä rohmusi. Kuva:  Tarja Kivirinta

Haapajärven sunnuntairaveissa tapahtui jotain ennennäkemätöntä.

Lähdössä 8 juosseen Humander-ruunan päävarusteet tarttuivat kesken matkan edessään ohjastaneen Timo Mäkäräisen kypärään, minkä seurauksena suojavaruste lähti Humanderin matkaan.

Humander roikotti saalistaan monta sataa metriä ennen kuin se putosi kaviouralle.

Mäkäräisen kypärä pomppi hetken hevosten jaloissa, muttei aiheuttanut näille kompurointeja tai muuta vahinkoa.

Väärässä paikassa heilunut kypärä ei hidastanut menoa. Kuva:  Tarja Kivirinta

Jotkut epäilivät, ettei Mäkäräisen kypärän leukahihna olisi ollut sidottuna, koska se irtosi niin helposti hänen päästään. Tästä ei ollut kuitenkaan kysymys, vaan kokeneen ohjastajan neuvokkuudesta vaarallisessa tilanteessa.

– Ihmettelin, kun kypäräni ei yhtä äkkiä liikkunut mitenkään päässäni ja alkoi sen jälkeen painua silmilleni. Kun samalla tajusin, mitä oli tapahtunut, nappasin äkkiä toisella kädelläni hihnasta nepparin auki, jolloin kypärä pääsi irtoamaan, Mäkäräinen kertoo.

Vastustajan turpa takertui Timo Mäkäräisen kypärän niskaosassa olevaan lenkkiin. Kuva:  Timo Mäkäräisen arkisto

– Pakkohan siinä oli jotain keksiä, koska lippa nakutti silmilläni nokkaani ja näköni oli häviämässä. Muuten olisin kohta ajanut sokeana toisen sisäradan hevosen päälle, eikä se kyllä ollut nytkään kaukana. Kyse oli vaaratilanteesta, jossa olisi voinut käydä hyvin huonosti.

Mäkäräinen kertoo, että Humanderin varusteena oli niin sanottu pullarinverkko, jota jotkut ylivirkeät ravihevoset käyttävät menohalujen laimentamiseksi.

– Humanderin verkko takertui kypäräni takapuolella olevaan lenkkuraan, kun se juoksi niin lähellä takanani ja tyrkki niskaani. Onneksi minun hevoseni oli rauhallinen, ja pystyin ajamaan sitä hetken yhdelläkin kädellä, Mäkäräinen sanoo.

Ohjastaja ei häkeltynyt vastustajansa yllätysiskusta, vaan kannusti lopussa ajamansa Varjohehkun paljaspäisenä muiden ohi ylivoimavoittoon. Mäkäräisen valmentama lahjakas 4-vuotias tamma voittanut neljästä kilpailustaan kolme.

Timo Mäkäräinen lasketteli ylivoimavoittoon paljain päin. Suunniteltu juttu se ei ollut. Kuva:  Tarja Kivirinta

Myös tuomaristo oli Mäkäräisen tavoin ajan tasalla ja jätti maalaisjärjen mukaisesti voittajakuskin sakottamatta puutteellisesta varustuksesta.

Humander säikähti episodissa ilmeisesti pahiten, sillä se ponkaisi hylkäykseen johtaneelle laukalle sen jälkeen, kun kypärä oli jo pudonnut sen turvasta. Sitä ajoi vasta 16-vuotias Aatu Hakkarainen, jolle startti oli toinen virallisissa totoraveissa.

Kaikki selvisivät vaarallisesta episodista lopulta säikähdyksellä. Myös Mäkäräisen musta ”potta”.

– Pari naarmua siihen saattoi tulla, mutta ihan ehjä se on.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita