logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Kymmenen eurooppalaista suurkaupunkia vaatii EU:lta toimia Airbnb:ta vastaan

Eurooppalaiset kaupungit pyytävät EU:lta toimia vuokra-asuntosivusto Airbnb:tä kohtaan. Asiasta kerrotaan Hollannin pääkaupungin Amsterdamin sivulla eilen keskiviikkona julkaistussa lehdistötiedotteessa.

Kaupungit pyytävät Euroopan parlamenttia ja Euroopan komissiota yhteistyöhön kanssaan. Airbnb välittää yksityisasuntojen usein lyhytaikaisia esimerkiksi loma-ajan vuokrauksia.Brittilehti The Guardianin mukaan yhteiseen kannanottoon ovat lähteneet Amsterdamin lisäksi Barcelona, Berliini, Bordeaux, Bryssel, Krakova, München, Pariisi, Valencia ja Wien.

Kaupungit perustelevat vaatimustaan sillä, että Airbnb:n asunnonvälitys niiden mukaan pahentaa kaupunkien ennestäänkin vaikeaa asuntopulaa. Kannanoton mukaan kaupungit uskovat, että asuntoja tulisi käyttää ensisijaisesti asumiseen.”Siellä, missä koteja voi käyttää tuottoisammin eli vuokraamalla niitä turisteille, ne katoavat perinteisiltä asuntomarkkinoilta, hinnat kohoavat entisestäänkin ja alueella ja kaupungeissamme asuvien ja työskentelevien ihmisten asuminen hankaloituu”, tiedotteessa sanotaan.

Kannanotossaan kaupungit sanovat myös, että lyhytaikaisen asuntovuokrauksen haittapuolia ovat esimerkiksi turvattomuuden ja turistimaisuuden lisääntyminen.

Kaupungit vaativat, että Airbnb:n kaltaisilla sivustoilla pitäisi olla lain määräämä velvoite tehdä niiden kanssa yhteistyötä esimerkiksi jakamalla niille vuokrausta koskevia tietoja.Monet näistä kaupungeista, joista monessa Airbnb:llä on kymmeniä tuhansia kohteita tarjolla, ovat vastustaneet Airbnb:n toimintaa ennenkin. Esimerkiksi Pariisi ovat jo aiemmin haastanut sen oikeuteen.

Kannanotto ottaa samalla kantaa Euroopan unionin tuomioistuimen julkisasiamiehen huhtikuun lopulla antamaan näkemykseen. Siinä katsottiin, että Airbnb tulisi EU-lain näkökulmasta nähdä digitaalisen tiedon välittäjänä perinteisen kiinteistönvälitysfirman sijaan, kertoo Guardian.

Mikäli tämä näkemys vahvistetaan oikeudessa, Airbnb ja sen kaltaiset alustat saavat Guardianin mukaan vapaat kädet toimia alueella esimerkiksi ilman velvollisuutta varmistaa, että asuntojen vuokraajat noudattavat paikallisia loma-ajan vuokra-asuntojen säädöksiä.

Myös EU:n komissio ja kuluttajaviranomaiset ovat aikaisemmin vaatineet Airbnb:n toimintaan muutoksia. Vuonna 2018 ne vaativat sitä muuttamaan ehtojaan ja totuudenmukaistamaan hintojaan.


All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO