Finland

Laajalle levinnyttä rintasyöpää sairastaneelle Judylle, 52, luvattiin 3 kuukautta elinaikaa – tutkijat paransivat naisen mullistavalla hoitokeinolla

Parantumattomana pidettyyn rintasyöpään sairastunut nainen on onnistuttu parantamaan uudella, uraa uurtavalla hoitokeinolla. Biolääketieteellisessä Nature Medicine -tiedelehdessä maanantaina julkaistusta tutkimuksesta uutisoivat muun muassa BBC ja NPR.

Medioiden mukaan lääkärit antoivat Floridassa asuvalle, eläkkeellä olevalle insinöörille Judy Perkinsille, 52, elinaikaa suunnilleen kolmen kuukauden verran. Tästä on nyt kaksi vuotta, eikä hänen kehossaan näy enää merkkejä syövästä.

Naisella oli nopeasti leviävä, pitkälle edennyt rintasyöpä, jota ei voitu enää hoitaa perinteisin menetelmin. Perkinsin maksassa oli tennispallon kokoisia kasvaimia, ja etäpesäkkeitä oli levinnyt myös muualle kehoon.

Hoitomenetelmässä käytetään ”elävää lääkettä”, joka valmistetaan potilaan omista soluista. Potilaan kasvain analysoidaan geneettisesti, jotta saataisiin tunnistettua mutaatiot, jotka saattavat tehdä kasvaimesta pahanlaatuisen ja näkymättömän immuunijärjestelmälle.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


Perkinsin kasvaimen 62 geneettisestä poikkeamasta vain neljä oli sellaisia, joiden kautta kasvaimen kimppuun voitiin käydä. Tässä vaiheessa potilaan immuunijärjestelmä taisteli vielä syöpää vastaan, mutta valkosolut eivät enää pärjänneet kasvaimelle.

Seuraavaksi tutkijat analysoivat potilaan valkosolut, ja niistä erotettiin ne, jotka kykenivät edelleen hyökkäämään kasvainta vastaan. Näitä valkosoluja kasvatettiin lisää valtava määrä laboratoriossa.

Noin 90 miljardia valkosolua ruiskutettiin takaisin Perkinsin kehoon yhdessä immuunijärjestelmää voimistavan lääkkeen kanssa.

– Noin viikon kuluttua terapian alusta aloin tuntea jotakin. Pystyin tuntemaan, kuinka rinnassani ollut kasvain kutistui. Vei vielä viikon tai kaksi, kun se oli kadonnut kokonaan, Perkins kertoi BBC:lle.

Hän muisteli, kuinka ensimmäisessä hoitojen jälkeisessä skannauksessa hoitohenkilökunta oli ”hyvin innoissaan ja hyppi ympäriinsä”. Nyt Perkins elää täyttä elämää muun muassa reppumatkailemalla ja melomalla.

Hän kertoi viettäneensä juuri viisi viikkoa Floridan niemimaata kiertäen.


– Puhumme nyt kaikkein pisimmälle viedystä personalisoidusta hoidosta, jonka voi kuvitella, kertoi tutkimuksen toteuttaneen Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin kirurgian johtaja, tohtori Steven Rosenberg BBC:lle.

Hän painotti, että hoitomuoto on edelleen kokeellinen, ja sen ympärillä täytyy tehdä vielä merkittävä määrä tutkimusta, ennen kuin se voidaan valjastaa laajempaan käyttöön. Nyt selvillä on kuitenkin mekanismi, ja se, että hoito alkaa viholliseen tutustumisesta.

– Juuri ne mutaatiot, jotka aiheuttavat syöpää, osoittautuivat sen akilleenkantapääksi, Rosenberg totesi.

Syövän hoitamisessa immunoterapialla on ollut ongelmana se, että hoito toimii toisilla erinomaisesti, mutta suurin osa potilaista ei siitä hyödy. Rosenbergin mukaan uusi hoito saattaa olla mahdollisesti sovellettavissa tulevaisuudessa mihin tahansa syöpään.

NPR:n mukaan uudella hoidolla ei ole onnistuttu parantamaan kaikkia, joihin sitä on kokeiltu. Kahdella muulla rintasyöpäpotilaalla se epäonnistui.

Ainakin osittain se on toiminut seitsemällä potilaalla 45:stä, ja näiden potilaiden joukossa oli esimerkiksi pitkälle edenneitä suolisto-, maksa- ja munasarjasyöpiä sairastaneita.

– Paljon työtä on vielä tehtävänä, mutta mahdollisuuksia on paradigman muutokseen syöpien hoidossa – uniikki lääke jokaiselle syöpäpotilaalle. Tämä on hyvin erilainen hoito kaikkiin muihin verrattuna.

Britannian suurimman syöpätutkimukseen keskittyvän hyväntekeväisyysjärjestön Breast Cancer Now’n tutkimusjohtaja Simon Vincent luonnehti tutkimuksen tuloksia BBC:lle ”merkittäviksi”. Samaa sanaa käytti NPR:n mukaan myös Ontarion syöpätutkimuksen instituutin tieteellinen johtaja Laszlo Radvanyi.

Keskeisiä haasteita ovat jatkossa myös hoidon muuttaminen helpommaksi, nopeammaksi ja edullisemmaksi.

– Työskentelemme kirjaimellisesti kellon ympäri yrittäessämme parantaa hoitoa, Rosenberg totesi NPR:lle.


Football news:

Bayern, Atletico and Everton are Interested in Zaa
Joan Laporta: Messi is the best in history. We must create appropriate conditions for it
Mourinho on Bergwein in reserve: Klopp, Pep and Lampard you ask such questions
Solskjaer on Pogba: he's been great since the restart. When Paul plays like this, you can't help but include him in the lineup
Alisson: the points Record was not Liverpool's goal. We are still Champions
Inter want to extend Sanchez's lease and are willing to pay extra for him to Manchester United if the clubs play in the Europa League final
Don't talk behind our backs, go out on the field and fight with us. Pep's possible appeal to Jose, Klopp and the world