logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Legendaarinen NHL-vahti Martin Brodeur liikuttui kyyneliin kesken kiitospuheen

NHL:ssä juhlittiin jääkiekkosuuruuksia maanantaina.

Maalivahtilegenda Martin Brodeur, mestarihyökkääjä Martin St. Louis, Neuvostoliiton 1960-70-lukujen tähti Aleksandr Jakushev sekä naisten jääkiekon legenda Jayna Hefford aateloitiin liigan kunniagalleriaan eli Hall of Fameen.

Lisäksi lajin rakentajien kategoriaan aateloitiin istuva komissaari Gary Bettman sekä liigan ensimmäinen tummaihoinen pelaaja, Willie O’Ree.

New Jersey Devilsin maalilla pitkän uran pelannut Brodeur piti tunteikkaan kiitospuheen. Hän edusti Devilsiä 1991–2014 ja voitti tuona aikana kolme NHL:n mestaruutta. Brodeur voitti parhaan maalivahdin palkinnon neljästi.


Mainos (Teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy


– Tämäkö on Hall of Fame? Aika siistiä, Brodeur aloitti ja niiskutteli.

– Tämä on erityinen päivä minulle. Haluan kiittää valintakomiteaa urani saavutusten arvostamisesta.

Puheen edetessä Brodeurin ääni murtuu tasaisin väliajoin.

– 14-vuotiaana sain lähtöpassit joukkueestani. En ollut ollenkaan tyytyväinen, ja pari kuukautta myöhemmin päätin lopettaa pelaamisen. Pelaaminen ei ollut kivaa. Vietin vain aikaa kavereideni kanssa.

Jos video Brodeurin kiitospuheesta ei toimi, voit katsoa sen tästä.

Vanhoja muistellessaan maalivahtilegenda joutuu pitämään pitkän tauon kootakseen itsensä.

– Kun isoveljeni sai tietää asiasta, hän otti minua niskasta kiinni ja vei takaisin joukkueeseen. Kuten kuka tahansa teini, tarvitsin ympäristön tukea päästäkseni tavoitteeseeni. Olen kiitollinen hänelle, Brodeur sai vaivoin sanotuksi.

– No niin. Nyt pitäisi olla helpompaa. Lopuksi haluan kiittää niitä ihmisiä, jotka olivat tärkeitä urani aikana. Ilman heitä en olisi tänään täällä. No, nyt kun sanon noin, niin on sanottava pari sanaa isästäni.

Vanhemmista puhuminen on Brodeurille kova paikka. Hänen molemmat vanhempansa ovat kuolleet. Isä Denis kuoli vuonna 2013 aivokasvaimen vuoksi.

– Vanhempani Mireille ja Denis eivät luonnollisesti ole täällä tänään juhlimassa kanssani, mutta he varmasti katsovat tuolla ylhäällä. Kiitos kaikesta, jonka teitte eteeni, Brodeur sanoo itkuisena.

Isä Denis oli ammattivalokuvaaja. Hän erikoistui Montrealin kaupungin urheiluseurojen Canadiensin ja baseballseura Exposin valokuvaamiseen.


Brodeur puhui sekä englanniksi että ranskaksi. Valtaosasta loppupuhettaan hän selvisi vähemmin tunnemyrskyin, mutta viimeisten kiitosten hetkellä kanadanranskalainen kävi jälleen tunteikkaaksi.

Viimeisen kautensa Brodeur pelasi St. Louis Bluesissa 2014–15. Hänen uransa viimeiseksi voitoksi jäi tyylinsä mukaisesti nollapeli – 3–0-voitto Coloradosta. Brodeurilla on eniten nollapelejä (125) NHL:n historiassa. Lisäksi hänellä on yhä enemmän runkosarjavoittoja (691) kuin kellään muulla maalivahdilla.

Brodeur tunnettiin myös kestävyydestään. Hänen 1 266 ottelua ja 74 438 peliminuuttiaan ovat NHL:n runkosarjan ennätyksiä. Pudotuspeleissä enemmän otteluja ja voittoja on vain Patrik Roylla.

Välittömästi pelaajauransa jälkeen Brodeur aloitti ”toisen uransa”. Blues palkkasi hänet seurajohdon erityisavustajaksi. Myöhemmin hänestä tuli varatoimitusjohtaja. Tämän vuoden elokuussa Brodeur palasi Devilsiin seuran liiketoimintayksikköön.


Themes
ICO