Perheen koti tuhoutui räjähdyksessä täysin. Lukijan kuva

Suomessa asuva Libanonin kansalainen Vatche oli vierailemassa perheensä luona Beirutissa, kun matka muuttui painajaiseksi . Tiistai - iltainen räjähdys kaupungin satama - alueella tuhosi perheen asunnon täysin .

– Perheeni koti sijaitsee noin 700 metrin päässä satamasta, jossa räjähdys tapahtui .

Vatche kertoo, että ennen räjähdystä he kuulivat ampumisen kaltaista ääntä . Samaan aikaan kuului myös kova lentokoneen tai sen kaltainen ääni .

– Ne muistuttivat lapsuudestani, kuin olisi yritetty osua hyökkäävään lentokoneeseen, Vatche kuvailee .

Hän otaksuikin kyseessä olevan jonkinlainen hyökkäys, joten kehotti parvekkeella ollutta isäänsä tulemaan sisälle asuntoon ja edelleen ulos ovesta kerrostalon käytävään . Vatche itsekin aikoi seurata isäänsä, mutta sitten räjähti .

– Lensin noin kolme metriä ilmaan . Osuin selkä edellä komeroon, jonka jälkeen tipahdin polvilleni . Puinen seinä kaatui päälleni, onnistuin laittamaan kuitenkin käteni väliin, ettei se osunut päähäni .

Vatche kertoo, että koko asunto oli täynnä lasia räjähdyksestä . Räjähdyksen jälkeen hän huusi isäänsä, joka oli myös lentänyt räjähdyksen voimasta käytävässä olevan hissin seinää vasten . Vatchelta kesti noin kolme minuuttia päästä ulos asunnosta isänsä luokse .

Juttu jatkuu kuvan jälkeen .

Asunnon ovet, ikkunat, seinät ja irtaimisto olivat säpäleinä. Lukijan kuva

Isä oli onneksi selvinnyt tilanteesta säikähdyksellä, mutta kerrostalon muista asukkaista kolme oli hyvin huonossa kunnossa .

– Totesin isälleni, että meidän tilanne ei ollut kriittinen . Menin ulos kadulle, josta pari vapaaehtoista tuli auttamaan naapureitamme . Hetken kuluttua kaduilla alkoi musiikki, mistä tiesimme, ettei kyseessä ollutkaan hyökkäys .

Vatche kertoi, että räjähdyksen aikana ja sen jälkeen ilmassa oli kammottava haju .

– Sitä on vaikea kuvailla, hieman kuin bensiini . Koska ovet ja ikkunat olivat rikki, emme päässeet sitä pakoon . Ihmisiä on kehotettu 25 kilometrin säteellä pitämään ikkunat suljettuja ja suojaamaan hengitystiet .

Juttu jatkuu kuvan jälkeen .

Rakennuksen hissi tuhoutui räjähdyksessä. Lukijan kuva

Hävitys

Vatchen perheen asunto on nyt täysin tuhoutunut, räjähdyksen jäljiltä seinät, huonekalut ja irtaimisto ovat rikki ja hujan hajan . Kaupunki on myös kaikkinensa tuhoutunut kilometrien matkalta . Vatche kuitenkin kiittää onnea siitä, ettei heidän kerrostalostaan lopulta kuollut kukaan .

Hän toteaa, että paikalliset vaikuttavat ottaneen räjähdyksen raskaasti, mutta samalla realistisesti .

– Libanonissa on noin viimeiset puoli vuotta ollut paha taloudellinen kriisi, noin 50 prosenttia ihmisistä on menettänyt työnsä . Kesällä oli sodan mahdollisuus ja nyt tämä tapahtui, mitä enää voi tapahtua .

Kaupungin jälleenrakennus kestänee kuukausia ellei vuosia . Ja siihen tarvitaan rahaa, resursseja ja yhteisöllisyyttä, toteaa Vatche .

Tältä perheen koti näytti ennen räjähdystä. Lukijan kuva

Beirutin tiistai-iltainen räjähdys tallentui useille kameroille.