Finland

Libanon | ”Jokainen kotini ikkuna rikkoutui” – Beirutissa olevat suomalaiset kertovat HS:lle, miten valtava räjähdys ravisteli kaupunkia

Kun valtava räjähdys vavisutti Libanonin pääkaupunkia Beirutia tiistai-iltana ja aiheutti heti kymmeniä vahvistettuja kuolemia ja tuhansien loukkaantumisen, Paula Jääskeläinen istui seitsemännen kerroksen asunnossa kotonaan sohvalla vajaan kahden kilometrin päässä satama-alueen räjähdyspaikasta.

”Asuntoni on seitsemännessä kerroksessa ja tuntui, että koko rakennus heilahti ja jokainen kotini ikkuna rikkoutui ilmanpaineen johdosta”, Jääskeläinen kertoo HS:lle puhelimitse Beirutista.

”En heti uskaltanut liikkua mihinkään suuntaan, kun en tiennyt, oliko lisää räjähdyksiä tulossa tai sortuisiko rakennus.”

Tämän jälkeen Suomen Beirutin-lähetystön hallinnollisena avustajana työskentelevä Jääskeläinen soitti kotoaan ulkoministeriön kriisipäivystykseen, joka jatkaa yhteydenottoja kaupungissa oleviin suomalaisiin parhaillaan.

”Vielä ei ole tiedossa loukkaantuneita suomalaisia”, edustuston päällikön sijainen Aki Kauppinen kertoi puhelimitse Beirutista Helsingin Sanomille saapuessaan kerrostaloon, jossa on Suomen edustuston toimistotilat.

”Moni sairaala on täynnä ja suomalaisia kehotetaan pysymään turvallisessa paikassa ja hakeutumaan hoitoon tarvittaessa”, hän tähdensi.

Myös edustusto on vajaan kahden kilometrin päässä räjähdyspaikasta. Edustuston tilat ovat Kauppisen mukaan pahasti vaurioituneet.

”Niitä ei oikeastaan enää ole”, hän sanoi ensivaikutelmanaan. Illan edetessä hän täsmensi, että vaurioita on paljon ja tiloissa riittää korjattavaa.

”Myös residenssi on osin vaurioitunut, kuten kaikki rakennukset näin lähellä räjähdyspaikkaa.”

Kun räjähdys tapahtui, Suomen Lähi-idän instituutin tutkija Taavi Sundell oli kotonaan vaimonsa ja 4-vuotiaan poikansa kanssa. Heidän kotinsa sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä räjähdyspaikalta.

”Olin tullut hetki sitten töistä, istuimme siinä yhdessä olohuoneen sohvalla. Ensin kuului sellainen ääni, että ihan kuin lentokone olisi lentänyt matalalla. 5–10 sekunnin kuluttua pamahti kunnolla ja suurin osa ikkunoista räjähti sisään”, Sundell kertoo puhelimitse Beirutista.

Hän kertoo, että ensin perhe juoksi ensin asunnon kylpyhuoneeseen ja pian sen jälkeen ulos. Sundellin ja hänen perheensä asunto sijaitsee matalan rakennuksen toisessa kerroksessa. Heidän alapuolellaan asuu perheen vuokranantaja, jonka asunnon ikkunoista vain osa rikkoutui. Perhe meni hänen luokseen, ja koitti saada käsitystä tapahtumista.

”Olo oli sekava. Pelkäsin, pamahtaako uudelleen, kun meillä ei ollut käsitystä, mistä on edes kyse.”

Sundell kertoo myöhemmin käyneensä ulkona. Kadut olivat täynnä lasinsiruja. Oli myös autiota, mutta se johtui Sundellin mukaan luultavammin koronaviruksen takia asetetuista liikkumisrajoituksista eikä niinkään tapahtuneesta räjähdyksestä.

Ulkoministeriön kriisipäivystys kertoi myöhään tiistai-iltana Helsingin Sanomille, että sen tiedossa on noin neljänkymmenen suomalaisen matkustusilmoitus Libanoniin ja näistä kaksitoista ihmistä oli täsmentänyt lomakkeella sijainnikseen Beirutiin.

”Turisteja on pandemian aikaan ollut hyvin vähän”, kertoo edustuston päällikön sijaisena heinäkuun lopulle asti toiminut Anna Savolainen Helsingin Sanomille.

Matkustusilmoituksen tehneille oli lähtenyt viesti ja yhteydenottopyyntö. Yhtään suomalaista uhria tai loukkaantunutta ei ollut ulkoministeriön tiedossa myöhään tiistai-iltana.

Sen sijaan jokaisen aluetta tuntevan sydän oli raskas beirutilaisten inhimillisen katastrofin vuoksi. Ensin oli suurin ja yhä jatkuva talouskriisi vuosikausiin. Sitten iski pandemia.

”Ja nyt tuhansia on loukkaantunut”, Savolainen suree.

Tiistaina illalla ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi Twitterissä puhuneensa Suomen edustuston henkilöstön kanssa.

”Edustuston henkilökunta on turvassa, muita suomalaisia pyritään parhaillaan tavoittamaan”, Haavisto kirjoitti.

Football news:

PSG boss faces jail: Swiss Prosecutor asks for 28 months for bribing FIFA Secretary General
Milan defender Duarte contracted coronavirus
Real Madrid may pay around 100 million euros for Mbappe if he does not extend his contract with PSG
Flick about the UEFA super Cup: We have to play our best if we want to win the trophy. We are waiting for a difficult match
The Macedonian journalist was upset that he did not have time to talk to Mourinho. Jose returned and promised a photo for the sake of his late father
Fati's compensation increased to 400 million euros. He will play for Barca under number 22
Flick about Goetz: I have been in contact with him a lot since my time with the national team, but Bayern are not thinking about a contract with him