Finland

Lukijan mielipide | Äänestystapojen nykyaikaistaminen voisi lisätä aktiivisuutta

Olisi tarpeen kokeilla esimerkiksi liikkuvia äänestyspisteitä, jotka toisivat äänestysmahdollisuuden kansalaisen luo.

Kuntavaalien jälkeen on käyty keskustelua heikosta äänestysinnosta. Syypäänä on pidetty muun muassa sitä, että politiikka ei kiinnosta kansalaisia. Vähemmän kuulee keskustelua siitä, onko äänestystapa nykyaikainen ja tavoittaako se kansalaiset.

Ehdokkaat ovat ottaneet netin monipuolisesti käyttöön. Vaalikoneet auttavat valinnan tekemisessä. Itse äänestämisestä olisi tehtävä samalla tavalla modernia ja vaivatonta.

Nettiäänestämisen pitäisi olla mahdollista. Samalla äänestysaikaa pitäisi laajentaa niin, että nettiäänestys olisi avoinna parin viikon ajan ja päättyisi vasta vaalisunnuntaina kello 20. Nykyinen ennakkoäänestys säilytettäisiin, ja varsinainen äänestyspäivä niille, jotka haluavat toimia perinteisesti. Eikö autosta käsin äänestämisestä voisi tehdä pysyvän käytännön? Olisi hyvä myös kokeilla liikkuvia äänestyspisteitä. Äänestysauto voisi kierrellä ennakkoon ja vielä vaalipäivänäkin kaupunginosissa. Verkkoyhteydet ja mobiililaitteet mahdollistavat tämän, ja digikansalaiset ottaisivat uudet tavat riemulla käyttöön.

Uskon, että näillä uudistuksilla saataisiin äänestämään myös ne, joille vaaliuurnille lähteminen tuntuu vieraalta. Äänestäminen tuotaisiin kansalaisen luo.

Heli Kauhanen

Kirkkonummi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

In Holland, they believe that racism is everywhere in Russia. I'm explaining: this is no longer the case. The only Russian in the championship of the Netherlands
Manchester United offered 30 million euros for Coulibaly. Napoli refused
Inter was offered to rent Jovic
Barcelona appealed to Juve about the exchange of Griezmann for Dybala (L'Equipe)
The FA has started checking because of the riots at the Euro final: The main thing is that such shameful scenes will never happen again
Justin Kluivert will move to Nice from Roma. The Romans will give him on loan with the right to buy out
Griezmann can put pressure on Barcelona so that his exchange to Atletico for Saul still takes place