logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Finland

Lukijan mielipide: Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden tutkijoiden hätähuutoon on vastattava

Yli 11 000:n tutkijan allekirjoittamaa Bioscience-tiedelehdessä julkaistua artikkelia on kutsuttu ”luonnontutkijoiden hätähuudoksi”. Tiedämme, mitä meidän on tehtävä ilmastokatastrofin estämiseksi, mutta emme tee. Miten suomalaiset puolueet vastaavat tähän hätähuutoon?

Artikkelissa tutkijat esittävät kuusi toimenpidettä, jotka ovat välttämättömiä. Yksi näistä on, että hiilidioksidipäästöille on saatava maailmanlaajuisesti riittävän suurin vero. Päästö­hinnoittelun välttämättömyyttä ovat aiemmin painottaneet Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC, Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD, Kansainvälinen energiajärjestö IEA, Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto.Suomen aloitteesta perustettu valtionvarainministerien ilmastokoalitio on esimerkillisesti pyrkinyt edistämään hinnoittelua yksittäisten valtioiden tasolla. Asia ei kuitenkaan ratkea ­ilman kansainvälisiä sopimuksia. Mutta miten ilmastokoalitio ja suomalaiset puolueet voivat edistää näitä kansainvälisiä ­sopimuksia ja maailmanlaajuista päästöhinnoittelua?

Asiaan on olemassa ratkaisuja. Yksi on Nobel-palkittujen tutkijoiden ehdotus uudesta neuvottelumallista, joka helpottaa huomattavasti maiden pääsemistä sopuun. Toinen on tuhansien taloustutkijoiden suosittelema hiiliosinko-järjestelmä, jonka käyttöönottoa edistetään parhaillaan eurooppalaisen kansalaisaloitteen avulla.

Kolmas on Ruotsissa 1990-luvulla hyvin toiminut päästömaksujen palautusjärjestelmä, joka vähensi kustannustehokkaasti typenoksidipäästöjä. Samaa periaatetta olisi mahdollista käyttää kansainvälisen lentoliikenteen päästöjen vähentämiseen. Miten puolueet aikovat edistää näitä ratkaisuja?

Juuso Voltti

Ilmastorintama-liikkeen koordinaattori, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Themes
ICO