Finland

Lukijan mielipide | Linnut kuljettavat kurtturuusun siemeniä pitkälle

Heikki Laitinen ihmetteli (HS Mielipide 14.6.), miksi kurtturuusu tulee poistaa pihoiltakin, joissa se ei suoraan uhkaa luonnon monimuotoisuutta tai virkistyskäyttöä.

Kurtturuusu leviää paitsi juuriston myös siementen avulla. Linnut kuljettavat siemeniä pitkällekin emokasvista. Lisäksi siemenet kelluvat viikkoja, joten vedessä ne ehtivät kulkeutua kauas. Näiden ominaisuuksien vuoksi myös sisämaan istutukset levittävät siemeniä merenrannoille.

Saaristossa kurtturuusun torjunta on kulkuyhteyksien rajallisuuden takia vaikeaa ja kallista. Siksi torjuntaa on järkevää tehdä myös pihoilla ja tievarsilla, jotta kasvi ei leviä herkille rannoille.

Aino Peltola

kasvibiologi, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted