Finland

Lukijan mielipide | Mielenterveys unohtui keskustelussa Lapinlahden tulevaisuudesta

Helsingin kaupungin strategiassa todetaan, että ”Helsinki on hyvää elämää varten”. Hyvän elämän peruspilareihin kuluu myös hyvä mielenterveys.

Helsinkiläisillä on mielenterveyshaasteita keskimäärin muita Suomessa asuvia enemmän. Täällä noin 60 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia. Luku on kymmenen prosenttia korkeampi kuin koko maan lukema.

Tänäkin vuonna yksi neljästä helsinkiläisestä kokee mielenterveyden häiriön. Lisäksi helsinkiläisten mielenterveyden ongelmat maksavat noin 800 miljoonaa euroa joka vuosi (OECD Health at a glance 2018) ja valtaosa hinnasta johtuu menetystä tuottavuudesta.

Hyvää elämää varten helsinkiläiset tarvitsevat paikkoja, joissa mielenterveyttä voi edistää. Tällaisen ovat luoneet kaupunkilaiset, järjestöt ja pienyritykset Lapinlahden entiseen sairaalaan: mielen hyvinvoinnin keskuksen, joka kunnioittaa paikan henkeä ja perintöä, ja joka on rakennettu kulttuurin ja luonnon mielenterveyttä tukevalle pohjalle. Toiminta on tuottanut paljon hyvää Helsingille myös taloudellisesti. Vuokra, joka kaupungille maksetaan ylittää kaupungin Lapinlahden toiminnalle myöntämät avustukset moninkertaisesti.

Lapinlahden toimintaan osallistuneet ihmiset ovat vertaisarvioitavana olevan tutkimuksen mukaan hyötyneet monin tavoin. Kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen päätös olla myöntämättä varausta NREP-konsernille ja sen korkeaa tuottoa tavoitteleville rahastoille on osoitus kaupunkilaisten ja päättäjien vakaasta halusta varjella ja kehittää Lapinlahden aluetta omilla ehdoillaan, myös yleishyödyllistä toimintaa varten.

Sairaalapuistoon hotellin ja lisärakentamista suunnitelleet arkkitehdit vetoavat päättäjiin (HS Mielipide 28.6.), jotta nämä asettaisivat puolueettoman selvityshenkilön jatkosuunnittelua varten. Selvityshenkilöllä olisi hyvä olla asiantuntemusta myös hyvinvoinnista, luonnonsuojelusta ja kulttuurista, joten kaupunki voisi harkita myös taustaryhmän nimittämistä selvityshenkilön tueksi.

Jo Länsiväylän bulevardisointi tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa lisärakentamista sairaalan lähialueella kajoamatta puiston luontoarvoihin. Sairaalarakennusten peruskorjaus nykyiseen käyttöön maksaa kaupungin vuonna 2018 tekemän kustannusarvion mukaan 9,5 miljoonaa euroa. Nykyvuokralaiset ovat valmiita osallistumaan heille kuuluviin korjauskustannuksiin.

Mielenterveyttä voi edistää monilla toimilla, jotka kuuluvat kaupunkistrategiaan. Lapinlahden nykyiset mielenterveystoimijat tarjoutuvat olemaan selvityshenkilön tukena ja laajemminkin rakentamassa uuttaa hyvän mielen Helsinkiä.

Näin Helsinki asettuisi niiden suurten metropolien joukkoon, jotka näkevät mielenterveyden merkityksen kaupungin menestymiselle. Esimerkkiä osoittavat New York Cityn ”Thrive NYC” ja Lontoon ”Thrive LDN” -ohjelmat. Lapinlahden alueen asettaminen kaupungin laaja-alaisen mielenterveystyön keskiöön antaisi alueen arvorakennuksille niille kuuluvan aseman.

Kristian Wahlbeck

kehitysjohtaja, tutkimusprofessori, Suomen mielenterveys ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Football news:

Thomas Tuchel: If both legs were intact, you could have seen my 40-meter sprint
PSG saved Tuchel's pet: Choupo-moting got everyone for free, managed not to score from a centimetre, and now pulled Paris to the semi-finals of the Champions League
Gian Piero Gasperini: The worst part is that we were so close. I can only thank the guys
Neymar was the player of the match Atalanta-PSG. He gave an assist
ПС PSG suffered through the entire quarter-final and turned it over in 149 seconds. Lifted the Italian curse and went so far in the Champions League for the first time in 25 years
ПС PSG's pain was transformed into happiness: in three minutes, the suffering stars turned into celebrating kings
The club from Italy won't win the Champions League for the 10th year in a row. This is an anti-record