Finland

Lukijan mielipide | Tie- ja ratarahat pitää kohdentaa liikenteellisen hyödyn mukaan

Kun hankkeita ei ole asetettu tärkeysjärjestykseen, suunnittelun kohdentamisessa on vaikeuksia ja EU-tuet jäävät hakematta ja saamatta.

Suomella ei ole enää vuosiin ollut liikenneinvestoinneista pitkän aikavälin ohjelmaa, jossa tie- ja ratahankkeet olisi asetettu tärkeysjärjestykseen. Toisin kuin odotettiin, eduskunnalle annetusta 12-vuotisesta liikennejärjestelmäsuunnitelmasta puuttuvat toteutettavat investointihankkeet.

Vireillä on kymmenien miljardien edestä erilaisia hankkeita – yksin uusia ratoja yli kymmenen miljardin euron edestä. Kun hankkeita ei ole asetettu tärkeysjärjestykseen, suunnittelun kohdentamisessa on vaikeuksia ja EU-tuet jäävät hakematta ja saamatta. Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) on kysynyt, eikö umpeutuneella hakukierroksella olisi voitu hakea tukea edes Helsingin ja Tampereen välisille lisäraiteille.

Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa on hyviä aikomuksia. Määrärahat osoittavat kuitenkin laskevaan suuntaan. Heti seuraavan hallituskauden alussa rahoitus hypähtää nousuun. Kun valtion velkaantumisen katkaiseminen näyttää jäävän seuraavalle hallitukselle, lupaukset ovat tyhjän päällä.

Liikennepolitiikan suurin haaste on hiilidioksidipäästöjen rajoittaminen. Tähän saakka ratojen miljardihankkeita on perusteltu niiden ”kestävyydellä”. Tähän suunnitelma tuo uutta ilmoittaessaan, että suunnitelman osa-alueiden vaikutus liikenteen kasvihuonepäästöihin on vähäinen. Väylävirasto on näin arvioinut jo aikaisemminkin.

Tie- ja ratarahat on nyt kohdennettava niiden liikenteellisten hyötyjen mukaan ja etsittävä tehokkaammat keinot kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Juhani Korpela

entinen kansliapäällikkö, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude