Finland

Lukijan mielipide | Yleisö tulisi päästää pian myös kulttuurilaitoksiin

Taide- ja kulttuuriala on päästettävä siitä ahdingosta, johon se on joutunut.

Viime vuosi ja koronapandemia ovat tuottaneet Suomen kulttuurialalle mittaamatonta vahinkoa.

Toistuvat, erityisesti taiteen kentälle kohdistuneet viranomaistaholta määrätyt sulkutoimet ovat aiheuttaneet alalle paitsi vakavan ja kauaskantoisen haitan myös syvän taloudellisen ahdingon. Erityisesti tämä koskettaa kymmeniätuhansia freelancereita ja heidän perheitään, joille taide ja kulttuuri ovat toimeentulon lähde. Kulttuuriala tarjoaa normaalioloissa elinkeinon yli sadalletuhannelle suomalaiselle.

Koronarajoitusten aikana kulttuurilaitokset tekivät merkittäviä ponnisteluja turvallisten tilaisuuksien toteuttamiseksi, jopa enemmän kuin virallisesti vaadittiin. Vastuu sekä yleisön että henkilökunnan turvallisuudesta oli luonnollisesti tärkeintä. Yleisön ja henkilökunnan yhteistyö sujui mutkattomasti, ja saatu palaute turvallisuustoimista oli runsasta ja positiivista.

Kulttuuritilat (teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, museot) on voitu osoittaa kaikista ihmisten julkiseen kokoontumiseen tarkoitetuista sisätiloista turvallisimmiksi. Sen tähden on harmillista, että epidemian toisen aallon vuoksi tulleiden rajoitusten myötä nämä suljettiin ensimmäisinä. Kun muiden elinkeinojen harjoittamiseen liittyvät tilat pandemian laantuessa jälleen avautuvat, toivomme, että yleisöllä olisi pääsy myös kulttuurilaitoksiin. Taide- ja kulttuuriala on päästettävä siitä ahdingosta, johon se on valitettavasti joutunut.

Kun Suomi ja Suomen kansallinen identiteetti muodostuivat, taide toimi kantavana voimana. Viime vuosikymmenten aikana kehitys on ollut päinvastainen; taiteen ja kulttuurin painoarvo tuntuu maassamme pienentyneen.

Nyt kun käydään keskustelua veikkausvoittovarojen vähenemisestä ja siitä, miten tuo erotus kompensoidaan, herää huoli kotimaisen kulttuurin ja sen tekijöiden kohtalosta. Samanaikaisesti ympäri maailman osataan yhä paremmin tunnistaa taiteen ja kulttuurin ratkaiseva merkitys uudenaikaisen valtion dynamiikassa ja kansalaisten hyvinvoinnissa. Suomessa on panostettava taiteeseen, jos ja kun haluamme pysyä maailman kehityksessä mukana.

Erik Söderblom

teatterinjohtaja, Espoon kaupunginteatteri

Kari Arffman

teatterinjohtaja, Helsingin kaupunginteatteri

Gita Kadambi

pääjohtaja, Suomen kansallisooppera ja -baletti

Mika Myllyaho

pääjohtaja, Suomen Kansallisteatteri

Joachim Thibblin

teatterinjohtaja, Svenska Teatern

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude