Finland
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Lunta ja pakkasta on nyt myös eteläisessä Suomessa – talvi-iloa kestää ainakin viikon

Kävimme katsomassa, miten talviset harrastukset maistuvat Kouvolassa. Kaupungin alueella on kaksi tykkilumilatua ja yksi tekojää. Pian luistelijoille on tarjolla myös luonnonjäitä.

Talvi saapui Kymenlaaksoon ja vierailee ainakin viikon
Talvi saapui Kymenlaaksoon ja vierailee ainakin viikon

Talviliikunnan ystävät ovat päässeet viime aikoina nauttimaan hiihtoladuista ja luistelujäistä jopa eteläisessä Suomessa.

Kouvolan Valkealassa ensimmäiset hiihtäjät saapuivat tykkilumiladulle tänään tiistaina jo aamuhämärissä. Noin 900 metrin pituisella ladulla sivakoi aamupäivän aikana edestakaisin kymmenkunta hiihtäjää.

Jari Heikkinen oli tullut Kouvolan Ravikylästä hiihtämään Valkealaan kolmatta kertaa tänä talvena. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolalainen Jari Heikkinen hiihti Valkealan tykkilumiladulla kolmatta kertaa tänä talvena. Kilometrejä oli kertynyt kahtena edellisenä päivänä yhteensä 35 kilometriä.

– Tunnin kun tässä touhuaa, niin kai se on silloin jotain 15 kilometriä. Aivan mahtavaa, että joku viitsii nähdä vaivaa ja tarjota tällaisen mahdollisuuden, Heikkinen kehuu urheiluseura Valkealan Kajoa.

Hän kertoo odottaneensa talvea koko pitkän ja pimeän syksyn.

Hiihtäjät ovat päässeet sivakoimaan Valkealan tykkilumiladun lisäksi myös Anjalassa. Kouvolan kaupungilta kerrotaan, että pieni pakkaskeli on auttanut latujen hoidossa ja että hiihtäjiä on ollut laduilla mukavasti.

Muita hiihtolatuja varten kunnostetaan parhaillaan latupohjia ja raivataan reittejä.

Kouvolassa pääsee nyt luistelemaan kaupungin ainoalla tekojäällä Kuusankosken urheilupuistossa.  Kaupungissa on alettu jäädyttää luonnonjäitä. Ainakin osa kentistä luvataan luistelukuntoon loppuviikon aikana. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Pakkaset jatkuvat

Iloa talvisäästä on luvassa ainakin ensi viikkoon asti. Ilmatieteen laitoksen kymmenen vuorokauden sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat, joten lumi pysyy maassa.

Tiistain aikana lumisateita on maan itäosassa, josta ne siirtyvät keskiviikoksi kohti maan pohjoisosaa. Torstaina ja perjantaina on edelleen luvassa lumisateita maan pohjoisosassa. Viikonlopuksi sää poutaantuu.

– Viikonloppuna näyttäisi varsin poutaiselta. Pilvisyys vaihtelee, mutta edelleen talvinen pakkassää jatkuu, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pyry Poutanen kertoo.

Hiihtokelit jatkuvat ainakin ensi viikolle asti. Valkealan tykkilumiladulla edestakainen matka on 1,8 kilometriä. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Viime vuosina talvet ovat olleet etelässä pääosin vähälumisia ja lauhoja. Tänä vuonna talvi on saapunut eteläiseen Suomeen hieman tavanomaista aiemmin.

– Sen näkee, että on tavanomaista selvästi kylmempää, mutta ei vielä mitään harvinaisia lukemia, Poutanen sanoo.

Esimerkiksi Kymenlaaksossa ja Kaakkois-Suomessa päivän ylimmät lämpötilat ovat tyypillisesti tähän aikaan vuodesta nollan tuntumassa.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että ylimmät lämpötilat ovat suurin piirtein -5 ja -7 asteen välissä ja yöllä -8 ja -10 asteen paikkeilla. Useiden asteiden poikkeama siis keskimääräisiin nähden, meteorologi Pyry Poutanen sanoo.