Mäkihyppy | Vilho Palosaaren mahtihypyt siivittivät Suomen lähelle joukkuekisan MM-mitalia

Henkilökohtaisen maailmanmestaruuden jo aiemmin voittanut Vilho Palosaari oli omaa luokkaansa joukkuekilpailun toisella kierroksella.

Vilho Palosaari kilpaili vuodenvaihteessa Keski-Euroopan mäkiviikolla. Kuva:  Christof Stache / AFP

Whistler/Helsinki

Suomi jäi neljänneksi Kanadan Whistlerissä järjestettävien nuorten MM-hiihtojen mäkihypyn miesten joukkuekilpailussa. Suomen kvartetti Tomas Kuisma, Kasperi Valto, Tuomas Meis ja Vilho Palosaari oli ensimmäisen kierroksen jälkeen kiinni MM-pronssissa, mutta taipui toisella kierroksella kolmannelta sijalta neljänneksi.

Jo ensimmäisellä kierroksella ykkösenä ollut Itävalta vei maailmanmestaruuden ennen Puolaa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa käydyssä kilpailussa. Slovenia nousi Suomen ohi pronssille.

Palosaari kokosi toisella kierroksella kilpailun suurimman yksittäisen hypyn pistesaaliin 135,4 ja kasvatti ankkurina Suomen kokonaissaaliiksi 920,8, jolla Suomi taipui Slovenialle viidellä pisteellä. Ensimmäisen kierroksen jälkeen Suomi johti Sloveniaa 2,2 pisteellä.

Perjantain vastaisena yönä henkilökohtaisen maailmanmestaruuden voittanut Palosaari oli jälleen omaa luokkaansa. Hän oli ensimmäisellä kierroksella neljännen hyppääjäryhmän toiseksi paras ja toisella kierroksella paras.

Palosaari tyylitteli ensimmäisellä kierroksella HS104-mäestä 99 ja toisella kierroksella 101 metriä ja summasi kilpailussa 264 pistettä, kun toiseksi paras Puolan Jan Habdas ylsi 262,3:een. Habdas saavutti henkilökohtaisessa kilpailussa pronssia.

Suomalaiskotka Palosaari liukui toisessa hypyssään (101 metriä) ränniin kolme lähtölavaa alempaa kuin mistä joukkuetoveri Valto venytti ensimmäisen kierroksen toiseksi pisimmän hypyn 102 metriä.

Palosaaren aiemmin saavuttama henkilökohtainen kultamitali oli Suomelle ensimmäinen nuorten MM-hiihtojen mäkihypyssä sitten vuoden 2005. Tuolloin Joonas Ikonen voitti maailmanmestaruuden Rovaniemellä. Palosaari, 18, on yltänyt tällä kaudella kahdesti pisteille miesten maailmancupissa.

Lue lisää: 18 vuoden putki poikki – Suomelle MM-kultaa mäkihypyssä